Norge är fortfarande ett intressant alternativ för svenskar som vill bli läkare utan att behöva betala studieavgifter – men det beror på vilka kvoter som de försöker bli antagna genom.
Sedan förra årets rapport om låga antagningsgränser i Norge har den norska konverteringsskalan blivit betydligt strängare för svenska betyg från innan vårterminen 2014. Även med denna förändring så är dock den lägsta antagningsgränsen fortfarande högre i Sveriges BII-kvot än i Norges ordinær-kvot.
Sveriges införande av den nya betygsskalan har däremot kraftigt sänkt antagningsgränserna i BI- och BIEX-kvoterna, där dessa sjönk lägre inför vårterminen 2015 än vad de var i Norges førstegangsvitnemål-kvot inför höstterminen 2014. Tabellen för Gy11-konvertering ska dock revideras före den 15 mars.
– ”Om den norska konverteringstabellen för Gy11-betyg inte blir snällare så kommer mycket färre svenskar att söka sig till Norge för läkarstudier, det blir främst personer som kvalificerar sig till ordinær-kvoten,” säger läkarstudenten Nils Karlsson som driver sajten läkarstudent.se.
Diagrammet nedanför visar hur de lägsta antagningsgränserna har utvecklats per kvot i Sverige respektive Norge när man räknar bort svenska meritpoäng och norska tilläggspoäng. För enkelhetens skull visas statistiken för Norge per helt läsår – egentligen erbjuder Oslo även vårterminsstarter, om än med samma ansökningstillfälle som höstterminen. De norska gränserna har omräknats till svenska betyg enligt de senast publicerade konverterings-tabellerna.
Länkar för vidare läsning:
läkarstudent.se-sammanställning av norska antagningsgränser
Norges särskilda behörighetskrav
De norska kursernas svenska motsvarigheter
Omräkning av betygsgenomsnitt, multipliceras med 10
Realfagspoeng och språkpoeng
Alderspoeng
Tilleggspoeng