Cookies

Europeiska unionen och Sveriges riksdag kräver att alla hemsidor informerar läsare om cookies. Denna sajt använder cookies för Google Analytics, för att spara döljande av notiser, för forumet och för andra funktioner. Ifall din webbläsare är inställd på att acceptera cookies tolkas det som samtycke.

[ dölj detta och visa notiser i menyn nedanför vid nya händelser ]

Pressinformation

Mindre lätt att bli antagen i Norge

Norge är fortfarande ett intressant alternativ för svenskar som vill bli läkare utan att behöva betala studieavgifter – men det beror på vilka kvoter som de försöker bli antagna genom.

Sedan förra årets rapport om låga antagningsgränser i Norge har den norska konverteringsskalan blivit betydligt strängare för svenska betyg från innan vårterminen 2014. Även med denna förändring så är dock den lägsta antagningsgränsen fortfarande högre i Sveriges BII-kvot än i Norges ordinær-kvot.

Sveriges införande av den nya betygsskalan har däremot kraftigt sänkt antagningsgränserna i BI- och BIEX-kvoterna, där dessa sjönk lägre inför vårterminen 2015 än vad de var i Norges førstegangsvitnemål-kvot inför höstterminen 2014. Tabellen för Gy11-konvertering ska dock revideras före den 15 mars.

– ”Om den norska konverteringstabellen för Gy11-betyg inte blir snällare så kommer mycket färre svenskar att söka sig till Norge för läkarstudier, det blir främst personer som kvalificerar sig till ordinær-kvoten,” säger läkarstudenten Nils Karlsson som driver sajten läkarstudent.se.

Diagrammet nedanför visar hur de lägsta antagningsgränserna har utvecklats per kvot i Sverige respektive Norge när man räknar bort svenska meritpoäng och norska tilläggspoäng. För enkelhetens skull visas statistiken för Norge per helt läsår – egentligen erbjuder Oslo även vårterminsstarter, om än med samma ansökningstillfälle som höstterminen. De norska gränserna har omräknats till svenska betyg enligt de senast publicerade konverterings-tabellerna.

Länkar för vidare läsning:
läkarstudent.se-sammanställning av norska antagningsgränser
Norges särskilda behörighetskrav
De norska kursernas svenska motsvarigheter
Omräkning av betygsgenomsnitt, multipliceras med 10
Realfagspoeng och språkpoeng
Alderspoeng
Tilleggspoeng