Läkare eller tandläkare?

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
Velibob
Inlägg: 1
Blev medlem: 04 apr 2011, 14:08

Läkare eller tandläkare?

Inlägg av Velibob »

Hej!

Ja som framgår av rubriken står jag inför det kanske viktigaste beslutet i mitt liv och jag skulle behöva lite hjälp för jag känner att jag inte riktigt kommer nånstans. Ända sedan gymnasiet har jag vetat att det är antingen läkare eller tandläkare som jag vill bli men eftersom jag inte trodde det var rimligt att nå upp till den poäng som krävs på högskoleprovet för läkare har jag aldrig övervägt det som ett rimligt val. Situationen ändrades dock ganska drastiskt i lördags eftersom jag skrev 108 poäng på högskoleprovet vilket bör ge 1.9. Plötsligt kan jag komma in på läkarlinjen och nu vet jag inte alls vad jag ska göra. Därför skulle jag verkligen uppskatta om ni kunde hjälpa mig med era åsikter om de två yrkena! Gissar att det lär vara lite partiskt mot läkarsidan men det är jag helt ok med! :)

Det som talar mest för läkaryrket måste ju vara bredden! Det finns ju så otroligt många intressanta specialiseringar att välja mellan medan tandläkare är mycket mera begränsat (även om det inte är så snävt som folk i allmänhet tror). Nackdelen är dock utbildningstiden som är mycket längre.

Det som talar mest för tandläkare däremot är friheten man får. Det känns som man är bunden till sjukhuset på ett helt annat sätt som läkare och man måste slita betydligt mer med långa arbetsdagar och jour. Tandläkare verkar vara ett mycket lugnare jobb där man kan bestämma mer över sina arbetstider, särskilt om man jobbar privat! Ledighet och fritid är rätt viktigt för mig, hur viktigt det än är att man trivs på jobbet så tycker jag det även är väldigt viktigt att man inte försummar andra aspekter av livet. Stämmer det att tandläkare då passar bättre?

Hur är det lönemässigt? Jag har fått bilden av att skillnaden inte är så stor, i alla fall om man jobbar privat som tandläkare, och att det pga. den längre utbildningstiden för läkare jämnar ut sig i slutändan. Stämmer det?

Anledningen till att jag väljer mellan dessa två yrken är för att jag alltid varit väldigt intresserad av naturvetenskap, särskilt anatomi, medicin och biologi i allmänhet. Jag skulle även vilja ha ett jobb där man blandar teori med en hel del praktik, jag vill arbeta med konkreta problem och göra märkbar skillnad! Den gamla klyschan "hjälpa människor" kan jag genuint säga också finns där. Tycker både läkare och tandläkare passar in väldigt bra på detta!

Just nu lutar jag mot att fortsätta på det spår jag tänkt tidigare och välja tandläkare men det finns en enorm dragningskraft till läkaryrket! Jag skulle därför uppskatta oerhört om ni kunde ge mig era tankar!
Funderande

Re: Ska jag bli tandläkare eller läkare?

Inlägg av Funderande »

Hej, nu var det i och för sig ganska länge sedan du gjorde detta inlägget men jag står i precis samma val och undrar vad du valde och varför du gjorde det :glad:
Nyberg89
Inlägg: 348
Blev medlem: 19 dec 2011, 21:01

Re: Ska jag bli tandläkare eller läkare?

Inlägg av Nyberg89 »

Ta det som gör dig lyckligast, du kommer att utöva jobbet dag ut och in.

Välj inte något du inte kommer stå ut med - pengar gör dig inte lycklig.
dentista
Inlägg: 3
Blev medlem: 19 maj 2013, 18:41

Läkare vs tandläkare?

Inlägg av dentista »

Hej läkarstudenter och läkare!

Har nu gått ett år på tandläkarutbildningen i Malmö och hamnat i ett brutalt dilemma.. Att fortsätta eller att börja läsa till läkare. Ansökan är skickad och kommer jag inte in till hösten kommer jag garanterat in till våren. Men jag är otroligt velig och tänkte att jag ska rada upp lite för och nackdelar med båda yrkena och hoppas på att någon kommer orka fylla på eller komma med rättelser, kommentarer osv osv.. Jag har börjat fundera på läkare då jag dels fascineras enormt när vi läser om hela kroppen medan jag inte är lika entusiastisk över gingivit och parodontit..
Dels för att jag hittills tycker att den kliniska delen vi har haft har varit riktigt tråkig, vi har i och för sig mest skrapat tandsten och andra enklare behandlingar och alla säger att det "blir roligare sen".

LÄKARE
Positivt
- Mycket bredare och intressantare ämne
- Oändliga (nästan) möjligheter till specialisering
- Något mindre pat. kontakt (tänker att det leder till mindre stress, vet att många TL tycker det kan vara jobbigt ibland att arbetsdagen är 95-100% patientkontakt)
- Generellt bättre löneutveckling
- Bättre status (tyvärr fortfarande så, av någon anledning)
- Mindre praktiskt arbete, känner att jag är mer teoretiker än praktiskt lagd ibland :tummarupp:

Negativt
- Sämre arbetsvillkor:
Svårt att jobba deltid, man "förväntas" ofta jobba övertid osv. Svårt att kombinera med ett familjeliv, särskilt om man skaffar barn tidigt.

- Svårt/krångligt att öppna egen mottagning
Mer ansvar -> handlar om människors liv på ett helt annat sätt ->kan leda till stress
- Som systemet ser ut nu verkar det vara myycket byråkrati och vinstmål osv att jobba mot, tänker typ "den olönsamma patienten"
- Man måste slava som ett djur + forska/jobba massa gratis övertid för att få en intressant/rolig ST (vad jag har hört)
- AT är (också av vad jag har hört) mycket krävande och jobbigt med mycket jour. Svårt att kombinera med småbarn hemma?

TANDLÄKARE
Positivt
-Prognosen ser ljusare ut i framtiden när det gäller arbetsmarknad
-Möjlighet att jobba i hela världen, förutom USA då svensk -TL-utbildning har mycket gott rykte utomlands
-Ingen AT
-Bekvämare arbetstider -> enklare familjeliv
-Lättare att starta eget -> sin egen chef -> stora möjligheter att styra över hur mycket man vill jobba

Negativt

- Enformigt, lite av löpande band, mycket rutin
- 99% praktiskt arbete om man inte blir forskare/lärare
- Svårt/begränsat att specialisera sig, bara 10% av TL blir spec
- Ergonomiskt sämre, nack- och ryggproblem vanligt

Om jag ska analysera min, högst personliga, lista så känns det som att jag står i valet och kvalet mellan en enkel men kanske tråkig framtid (TL) och en svårare men kanske roligare/mer givande framtid som läkare. Hur väl stämmer min bild av läkaryrket jämfört med tandläkaryrket in? Jag har ju såklart mest rättvis bild av tandläkaryrket än så länge. Saker som kommer att spela in är att mitt CSN kommer ta slut sista året om jag väljer att börja läsa till läkare och jag och min flickvän funderar på att skaffa barn om 1-2 år.

Uppskattar alla kommentarer och tillägg/sågningar av min lista!
empezar
Inlägg: 666
Blev medlem: 20 apr 2008, 15:21

Re: Tandläkare vs Läkare!

Inlägg av empezar »

- Mycket bredare och intressantare ämne
Vilken del av kroppen tycker du är mer intressant?
- Oändliga (nästan) möjligheter till specialisering
Det kan kännas så, men oftast har man bara ett par stycken i skallen ändå. Sen får man också tänka på att det tar många år innan man blir specialist. Det är en ganska hög ribba för att "byta inriktning" alltså.
- Något mindre pat. kontakt (tänker att det leder till mindre stress, vet att många TL tycker det kan vara jobbigt ibland att arbetsdagen är 95-100% patientkontakt)
Andra sidan myntet här är att då du inte är med patienterna sitter du och svär över journalsystem och lagar dörrar. Detta är inte en positiv punkt.
- Generellt bättre löneutveckling
Om man inte vill starta eget.
- Bättre status (tyvärr fortfarande så, av någon anledning)
Jag hade föredragit om folk inte tyckte läkare var ett statusfyllt yrke. Då hade man kanske kunnat få vara stolt över att man är läkare. Så är det inte nu.

Sen tycker jag du glömt punkten "man kan bli åtalad för mord om någon (inte nödvändigtvis du själv) begår ett misstag" under negativt.
Fd läkarstudent (termin 7 Uppsala)
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4705
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: Tandläkare vs Läkare!

Inlägg av Nils »

Har du möjlighet att göra studiebesök hos någon läkare?

Att få en egen inblick i vardagen kan vara det bästa sättet att få känsla för om man själv skulle trivas eller inte...
dentista
Inlägg: 3
Blev medlem: 19 maj 2013, 18:41

Re: Tandläkare vs Läkare!

Inlägg av dentista »

Vilken del av kroppen tycker du är mer intressant?
Tycker själva helheten är intressantast. Därför jag tycker det är lite tråkigt att redan nu stänga in sig i just munnen.. Jag brinner också för nutrition, de "västerländska sjukdomarna" och hur dessa kan kopplas till kost, träning och evolution osv. Visst, vi läser om kost när det gäller karies men that's it typ..

Har också länge suktat lite efter att bli allergolog men jag har ingen aning om hur svårt/komplicerat det är att bli. Eftersom jag har en lååång rad allergier så skulle jag kunna relatera mycket till mig själv och mina egna symptom för att hjälpa andra vilket jag tror skulle vara till stor nytta. Gick regelbundet till en barnallergolog tills jag blev 18 som hade en egen klinik och han verkade trivas hur bra som helst och tog god tid på sig vid varje besök.

Det kan kännas så, men oftast har man bara ett par stycken i skallen ändå. Sen får man också tänka på att det tar många år innan man blir specialist. Det är en ganska hög ribba för att "byta inriktning" alltså.
Men man har ändå runt 7-8 år på sig att komma fram till vad man tycker verkar intressantast och passa en själv bäst, inte sant? När det gäller tandläkare så har man ju i princip valt en specialitet redan från början som man omöjligt kan komma ifrån.
Andra sidan myntet här är att då du inte är med patienterna sitter du och svär över journalsystem och lagar dörrar. Detta är inte en positiv punkt.
Det är sant men gäller i viss mån även tandläkare. Man slipper väl å andra sidan höra det ständiga gnället över att det är för dyrt att gå till tandläkaren med tanke på det system vi har idag. Men det är absolut något jag ser som negativt, överflödigt pappersarbete och byråkrati :tummener:
Om man inte vill starta eget.
Precis.
Jag hade föredragit om folk inte tyckte läkare var ett statusfyllt yrke. Då hade man kanske kunnat få vara stolt över att man är läkare. Så är det inte nu.
Hur menar du? Varför kan du inte vara stolt över att vara läkare nu menar du?
Sen tycker jag du glömt punkten "man kan bli åtalad för mord om någon (inte nödvändigtvis du själv) begår ett misstag" under negativt.
Det har du rätt i. :tummeupp:
dentista
Inlägg: 3
Blev medlem: 19 maj 2013, 18:41

Re: Tandläkare vs Läkare!

Inlägg av dentista »

Nils skrev:Har du möjlighet att göra studiebesök hos någon läkare?

Att få en egen inblick i vardagen kan vara det bästa sättet att få känsla för om man själv skulle trivas eller inte...
Nope, inte vad jag vet. Andra tips på hur man kan få insikt mer i läkaryrket? Har en känsla av att internetforum har en överrepresentation av missnöjda personer, så brukar det vara i alla fall :blinkar:
empezar
Inlägg: 666
Blev medlem: 20 apr 2008, 15:21

Re: Tandläkare vs Läkare!

Inlägg av empezar »

Dentista, så det handlar i grund och botten om att du ännu inte riktigt vet vad du vill bli, och då är det säkrare att köra på läkare eftersom du kommer ha fler valmöjligheter sen när du kanske bestämmer dig?

<rant>Att man inte får vara stolt över sitt yrke som läkare är bara något jag upplever på sjukhuset och i min klass. Jag själv tycker att alla borde vara stolta över sin profession, oavsett om man är städare, läkare eller sjuksköterska. Folk skulle kanske vara lite mindre bittra då, och tävla lite mindre med varandra. Man kanske skulle kunna låta läkare se ut som läkare i stället för att försöka få alla att se likadana ut, för alla vet att ingen är bättre än någon annan bara för att de har en rock på sig. Sjuksköterskorna kanske skulle kunna ha en uniform som utmärkte dem också, liksom alla andra yrkeskategorier på sjukhuset. Nu nöjer man sig med en liten färgkodad namnbricka, som många struntar i, och vissa skaffar en egen med något annat yrkes färg på. Inga patienter har informerats om några färgkodningar, så de underlättar ju inte för någon. </rant>

Jag tycker du ska svansa ett par läkare innan du bestämmer dig. Då får du en bra insikt i hur det är att jobba som läkare. Följ lite olika specialiteter också, så du inte bara ser t ex en internmedicinare jobba på akuten.
Fd läkarstudent (termin 7 Uppsala)
Gäst

Beslutsångest!

Inlägg av Gäst »

Hej alla!

Jag vet att liknande trådar finns, men önskar att få höra om era up-to-date åsikter.
Jag läser idag medicin i Danmark (termin 1), och trivs inte så bra som jag hade hoppats på. Jag har alltid haft en dröm om att bli läkare, och anledningen till detta är att jag tycker om att arbeta med människor, intresserar väldig mycket mig för människokroppen och älskar att vidareutbilda mig.

Läsningen och studerandet i sig är inget problem för mig. Jag är väldigt disciplinerad och njuter verkligen av att planera min fritid efter skolan. Men jag har under den senaste månaden börjat fundera mer och mer på min framtid och hur jag önskar att denna ska se ut. Efter en del dialoger med tandläkarstudenter på min skola har jag börjat fundera på om tandläkaryrket kanske skulle passa mig bättre.

Jag ser mig själv som tillfredställd med mitt framtida arbete om jag:
- har ett arbete med mycket patientkontakt (en definitionsfråga - jag vet, men ju mer desto bättre)
- Får möjlighet att vidareutbilda mig.
- Eventuellt kan starta eget.
- Har ett arbete där jag kan hitta en balans mellan fokus på karriär och fokus på familjelivet (Mao, så önskar jag att både vara en god arbetskollega/chef och en god familjemedlem). En förutsättningen för detta är tex. bra arbetstider.

Vad som påverkar mitt val är följande (OBS! Kommentera gärna och skriv om ni håller med eller om ni tror/vet något annat:
* Arbetsmarknaden
-> Enligt socialstyrelsens prognos så kommer tillgången på läkare (inkl. utlandsstudenter från ex. Östeuropa) öka med 29%.
-> Samma prognos visar att tillgången på tandläkare (inkl. utlandsstudenter från ex. Östeuropa) kommer sjunka med ca. 20%

Ovanstående fakta är hämtad från följande artikel: http://www.socialstyrelsen.se/publikati ... /2011-1-16

* Arbetstiderna
-> Läkare bör räkna med mer obekväma arbetstider: jourer, kvällar, nätter och helger. (Obs - långa arbetspass gör mig ingenting, jag har hög arbetsmoral, men ser det som en stor fördel om jag kan hålla det till isåfall några sena kvällar mitt i veckan).
-> Tandläkare arbetar oftas mån-fre, 8-17, med undantag för överarbete några kvällar i veckan kanske. Är det någon som har en uppfattning/kännedom om hur specialister, ex. käkkirurger arbetar?

* Specialisering
-> Finns nästan oändligt många specialiseringar för läkare.
-> Finns 8 specialiseringar för tandläkare i Sverige.
För att kommentera denna punkt så är det denna som gör mig mest osäker. Jag har hittills bara fokuserat på hela kroppen, och tycker att alla delar är så intressanta, men för er tandläkare - hur är det att endast ha hals-, mun-, huvudområdet att fokusera på? För er som är specialistläkare, tror ni att ett specialistområde kan liknas med "den specialisering" tandläkaryrket innebär? Läkardrömmen om att fatta avgörande beslut och att förhoppningsvis vara med och rädda liv, finns ju, men det känns som att jag släpper detta ansvar något om jag väljer tandläkarutbildningen. Kommentera gärna och dela med er av era synvinklar.

* Starta eget:
Lättare att starta egen/överta klinik som tandläkare, än vad det är för läkare.

* Arbete under och efter studietiden:
Här är jag lite osäker. Jag kan bara relatera till hur det är att läsa medicin i Danmark. Tempot här är ganska högt, vilket gör att man inte har så mycket tid till att arbeta vid sidan om. Men här kan man ta en SPV-kurs och arbeta som läkarstudent på sjukhus under studietiden.
Kan man det som läkare i Sverige? Finns det tid till det?
Kan man arbeta med något studierelaterat under studietiden som tandläkare? Finns det tid till det?

* Utbildningens tid
-> Tandläkare - Jag ser det som en stor fördel att man kan kasta sig ut i arbetsliv efter sina fem läsår. Men hur svårt är det sedan att få en plats för specialisering?
-> Läkare - Jag ser det som en nackdel att det är så hög konkurrens om praktikplatserna i både Danmark och Sverige. Det verkar som att man ska vara beredd att flytta långt för att få en önskad plats, eller kanske vänta i närmare ett år. I Danmark finns dessutom fyra-års regeln som säger att man ska ha valt special inom 4 år efter examen, annars blir man tilldelad vilket som. Förstår tanken bakom det (få tillsatt mindre eftertraktade specialer), men tycker inte att det är någon höjdare - som många andra danskar som flyttar till Sverige efter studietiden i Danmark.

* Patientkontakt
En större del av arbete för tandläkare består av just kontakt med patienter har jag förstått det som. För läkare kan arbetet vara mer varierande. Vad upplever ni?

Detta är min uppfattning. Kommentera som sagt, gärna och skriv om ni tycker annorlunda, eller håller med mig :-)

Som ni förstår så är jag väldigt osäker och med tanke på att jag inte trivs så bra i Danmark, och att Lunds universitet har satt stopp för utomstående medicinstudenter att byta över till LU, så räknar jag med att söka in på nytt, med start efter sommaren. Men frågan är alltså bara - ska jag välja läkar- eller tandläkarutbildningen?

Tack till er som orkar läsa igenom hela inlägget och kanske vill dela med er av era tankar eller erfarenheter!
Skriv svar