Uppehållstillstånd och medborgarskap

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4705
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Uppehållstillstånd och medborgarskap

Inlägg av Nils »

Vid sidan av anhöriginvandring, ifall man redan har nära familj bosatt i landet, finns det tre relevanta vägar till uppehållstillstånd för läkare (kalla vintrar och mördarsniglar räcker inte för att beviljas asyl eller flyktingstatus).

Utav dessa kan många residencies erbjuda hjälp med J1-visum och H1B-visum. Det sägs dock vara lättare att bli antagen till fellowships (ytterligare specialistutbildning) med J1 än med H1B eftersom få fellowship-program erbjuder det sistnämnda.

För utförligare information om de olika typerna av uppehållstillstånd kan du besöka den amerikanska ambassadens hemsida.


J1-visum

J1-visum innebär att du efter genomgången residency måste lämna USA i minst 2 år (kan komma att höjas till 5 år), såvida du inte kan tänka dig att arbeta på en plats där det råder brist på din läkartyp. Ifall du väljer att lämna USA så får du tillbaka skattepengarna som du betalade under residency-tiden.


H1B-visum

För att få H1B-visum istället för J1-visum måste du ha skrivit USMLE step 3 innan du påbörjar din residency.


Diversity Immigrant Visa

Ett "Green Card" innebär permanent uppehållstillstånd (förknippat med vissa villkor). Via "Diversity Visa Lottery" lottas det varje år ut 50.000 Green Cards till ansökande i utlandet oberoende av deras yrke och övriga personliga egenskaper. Det förekommer dock viss geografisk kvotering och personer från områden med relativt få ansökningar, till exempel de skandinaviska länderna, får därför en större chans att vinna ett Green Card än ansökande från exempelvis Indien eller Ukraina.

OBS! Allt du behöver veta och göra kommer du åt via länkarna nedanför. Lita inte på webbsidor som säljer Green Card-tjänster; det finns många lurendrejare där ute och flera av dem har skapat mycket välgjorda sidor med ett seriöst utseende, ibland till och med utan grammatiska fel, och marknadsför dessa med annonser för att locka till sig intet ont anande besökare.


För vidare läsning:
* Lotteriets hemsida
* Diversity Visa Lottery Instructions
* Wikipedia: Diversity Immigrant Visa