Tips inför PIL-urvalets provdel

PIL vid KI, AU vid UmU, tidigare arbetserfarenhet, tidigare doktorering, et cetera.
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4698
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Tips inför PIL-urvalets provdel

Inlägg av Nils »

I den här tråden kan man dela med sig av tankar och idéer om vad man kan tänka på inför PIL-urvalets provdel.
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4698
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: Tips inför PIL-urvalets provdel

Inlägg av Nils »

Provet kräver inga särskilda förkunskaper men man bör vara bekant med matematik, huvudräkning, talserier, logik, problemlösning och visuell igenkänning av mönster.

Några generella tips inför provskrivandet:
  • Man har endast 60 minuter på sig vilket innebär att man har knappt en minut per uppgift. Dröj inte kvar för länge vid en klurig uppgift - du får fler poäng av att lösa tre lätta uppgifter än av att ägna samma tid åt att lyckas lösa en svår.
    (Man kan börja med de uppgifter som känns lättast och sedan gå vidare till de svårare.)
  • Titta på svarsalternativen innan du börjar lösa uppgiften, det kan göra det lättare att avgöra när du är inne på rätt spår.
  • Ifall tiden håller på att ta slut och du har kvar flera obesvarade uppgifter så kan du kryssa i de återstående svar på måfå - du kan inte förlora någonting på det men du kan få någon extra poäng.
  • Personal Qualities Assessment innehåller lite utförligare information om begåvningstestet, inklusive några exempel på uppgiftstyper.
  • Streckens pricktäthet kan råka variera något i bilderna där du ska leta efter mönster. Det betyder ingenting - strunta i det!
  • Det kan vara en bra idé att i början av provet skriva upp alfabetet och numrera varje bokstav, till exempel "A 1", "B 2" och så vidare.
Vad gäller levnadsbeskrivningen som skrivs i anslutning till provet så bör du förbereda dig i förväg så att du har bra grepp om vad du vill få skrivet. Memorera de viktigaste sakerna att ta med och skriv gärna en eller två levnadsbeskrivningar som träning inför "the real deal".
Skriv svar