Tips inför högskoleprovet

Förberedelser, normeringsgränser, poängfördelning, et cetera.
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4723
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Tips inför högskoleprovet

Inlägg av Nils »

Träning

Alternativ till att betala för något komplett träningsprogram:
* Dagens Samhälle och Svenska Dagbladet för träning av läsförmåga
* ordprov.se för träning av ovanliga och obskyra ord
* matteboken.se för träning av matematiska färdigheter
* högskoleprovtest.se för träning av matematik och ord

Fler tips om träning:
* provtips.com - tips och gamla högskoleprov


Förberedelser inför provdagen

Du kan låta hjärnan vila från högskoleprovsträning ett par dagar innan provdagen så att den är utvilad, pigg och alert när det verkligen gäller.

Se även till att sova ordentligt nätterna inför provdagen, helst 8-9 ostörda timmar per natt; utan tillräcklig sömn försämras förmågan att tänka snabbt och rätt.

Ta med en egen klocka för att ha koll på tiden, det är inte säkert att skrivsalen har en (som sitter bra till).

Planera din tidsanvändning; bestäm dig för en viss tid per uppgift som låter dig hinna med alla uppgifter och ha kvar lite marginal i slutet av varje provpass.

Fler tips om förberedelser:
* studera.nu - tips om förberedelser


Provskrivandet, allmänna tips

Ät rätt runt provet. Välj långsamma kolhydrater istället för sockergodis. Gröt och frukt är bra. Jämn energitillgång är bättre för hjärnans prestation än snabba sockerrus.

Din inställning påverkar provresultatet. Om du tänker för mycket på att undvika de felaktiga svaren på uppgifterna så tänker du samtidigt för lite på hur du ska hitta rätt svar. Försök även att inte vara alltför "laddad" inför provet, att inte oroa dig för hur det kommer att påverka din framtid - det är lättare att slappna av och tänka klart ifall du ser provet som "bara en kul grej", till exempel som en tävling mot en rival eller ett försök att nå en hög poäng för din stolthets skull.

Skriv in dina svar i svarshäftet så snart som du är klar med en sida istället för att vänta med det till de sista minuterna. Det ger dig bättre uppfattning om hur mycket tid du har kvar och gör att du slipper riskera tidsbrist på slutet.


Provskrivandet, specifika tips

Överanalysera inte orden i ORD-delen; de första instinkterna leder rätt förvånansvärt ofta. Stanna inte heller upp vid ord som du inte genast kan svara på; ökad tidsbrist och stress förstör för många andra ord som du egentligen kan. Chansa istället på de svåra orden och ta dig sedan en ny titt på dem när du har besvarat alla andra uppgifter.

Läs NOG-uppgifterna bokstavligt. Informationen du får är aldrig exaktare än vad den är på pappret. Om det till exempel står att "B kom i mål efter A" betyder det INTE att B var först i mål efter A, bara att B kom i mål NÅGON GÅNG efter A.

Läs LÄS-frågorna i lugn och ro innan du börjar läsa texten för att veta vad du ska lägga märke till - det är lättare att känna igen svaren då, jämfört med att läsa texten och sedan försöka leta reda på dem i efterhand. Besvarandet av LÄS-uppgiften kan till exempel påskyndas väldigt mycket ifall ett speciellt namn eller ord efterfrågas; när du ser det i texten vet du att det är dags att besvara en fråga.