Söka jobb efter utländsk läkarexamen

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
Mech
Inlägg: 5
Blev medlem: 14 apr 2020, 11:53

Söka jobb efter utländsk läkarexamen

Inlägg av Mech »

Hej,
jag studerar i Ungern för tillfälle och kommer bli klar med min läkarutbildning under sommar. Kommer då vara legitimerad läkare. Det finns mycket olika typer av arbetarroll (t.ex. Läkarasisstant, vikariat, underläkare, underläkare-vikariat, AT, ST) och jag vet inte riktigt vilket jag ska söka till när jag väl söker till job. Kan man söka som legitimerad läkare bara? Eller är det underläkare som gäller? Liksom jag vet inte vad nästa seg är riktigt, vet att jag inte behöver göra AT. Dessutom värkar det som BT inte införs i år.

MVH
Mech :glad:
Guestilades

Söka job efter utländsk läkarexamen

Inlägg av Guestilades »

Har du jobbat något i Sverige överhuvudtaget? Tror det optimalaste för din del är att försöka hitta ett underläkarjobb på ett område som du tycker är intressant. Eftersom du är legitimerad så kan du jobba som läkare på de flesta arbetsplatser, och du behöver inte vara förvisad till enbart tjänster som läkarassistant och underläkartjänster som läkarstudenter oftast brukar göra under somrarna. Du kan även söka dig en ST-tjänst om du önskar specialisera dig. Dock är det ofta meriterande att ha arbetserfarenhet som underläkare först, och det finns viss konkurrens om platserna i vissa specialiteter. Värt att påpeka dock är att om du ska specialisera dig i framtiden kommer du behöva genomgå BT innan, då det är tänkt att den ska "vävas in" med ST.
Mech
Inlägg: 5
Blev medlem: 14 apr 2020, 11:53

Söka job efter utländsk läkarexamen

Inlägg av Mech »

Hej, tack för svaret.
Jag har praktiserat (sammanlagt mer än ett år) på olika avdelningar i Sverige under min utbildning, dock har jag inte arbetat som underläkare. Angående BT, de bestämde väl idag att flytta fram BT till nästa år och då är jag väl inte inkluderad. Dom använder väl samma regel som var tänkt till i år, att dom som får sitt diplom innan 1 juli inte behöver göra BT, istället kan söka direkt till ST. Men för min del så tror jag att jag kommer , som du sa, söka till underläkare. :)
Skriv svar