Bli läkare eller inte?

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
Alice989

Bli läkare eller inte?

Inlägg av Alice989 »

Hej! Har hela livet drömt om att bli läkare och nu när jag har betygen har jag börjat tveka. Hur mycket av det som står på olika forumar är sant?
Är det verkligen så svårt att få AT-tjänst i Stockholm för en läkare som pluggat på KI?
Hur ser arbetstiderna ut för en underläkare? Hur långa är arbetsdagarna?
Jag har alltid gilla att hjälpa folk, lösa problem osv. men har inget genuint intresse för människokroppen, betyder det att jag inte borde bli läkre? Egentligen har jag inte något speciellt intresse alls, ifall någon skulle tycka att jag borde välja ett annat yrke. Måste man vara en som verkligen älskade biologi boken på gymnasiet för att lyckas som läkare eller orka med sitt jobb?
Hur tuff är utbildningen på KI, hur mycket studietid efter föreläsningarna behöver man lägga ner för att klara av utbildningen?
Jag vill inte sitta med min preklintenta och ångra mitt val, för jag skulle aldrig hoppa av något jag påbörjat utan istället hata mitt yrke för resten av livet.
Craym

Bli läkare eller inte?

Inlägg av Craym »

Gör nåt annat ett par år. Res, arbeta, prova på saker. Jag tycker inte att det låter som en bra idé för dig att hoppa på läkareprogrammet i nuläget.
Skrutt

Bli läkare eller inte?

Inlägg av Skrutt »

Alice989 skrev:Hej! Har hela livet drömt om att bli läkare och nu när jag har betygen har jag börjat tveka. Hur mycket av det som står på olika forumar är sant? (1)

Är det verkligen så svårt att få AT-tjänst i Stockholm för en läkare som pluggat på KI? (2)

Hur ser arbetstiderna ut för en underläkare? Hur långa är arbetsdagarna? (3)

Jag har alltid gilla att hjälpa folk, lösa problem osv. men har inget genuint intresse för människokroppen, betyder det att jag inte borde bli läkre? (4)

Måste man vara en som verkligen älskade biologi boken på gymnasiet för att lyckas som läkare eller orka med sitt jobb? (5)

Hur tuff är utbildningen på KI, hur mycket studietid efter föreläsningarna behöver man lägga ner för att klara av utbildningen? (6)
Många frågor, vi radar upp det såhär så blir det enklare att svara på dina frågor.

(1), Alla upplever programmet och arbetslivet olika. Så det är svårt att förstå vad du menar med "sant". Du måste vara mer specifik.

(2), I Stockholm får man vika ett tag innan man får AT-tjänst. Du är inte arbetslös utan jobbar som underläkare. Saker som kan underlätta väntetid är bra CV och kontakter.

(3), Som underläkare har man något tuffare arbetstider än äldre läkare, Drygt 40 timmar i veckan + jour några gång i månaden.

(4), Nja varför vill du över huvud taget jobba med människokroppen ifall du inte tycker det verkar kul? Låter jättekonstigt. Är huvudsyftet att hjälpa folk och göra gott finns det annat man kan göra istället för att ta sig an en lång utbildning. Satsa på något annat då.

(5), Nej verkligen inte. Men om man avskyr biologi så kanske man ska välja något annat program.

(6) Då jag inte läser på KI kan jag inte svara för just det lärosätet. Men läkarprogrammet är långt ifrån det svåraste man kan läsa på universitet. Med bra studieteknik och något skarp hjärna fixar man det utan problem. Själv pluggar jag cirka 2-3 timmar om dagen + föreläsningar.
svante
Inlägg: 65
Blev medlem: 04 dec 2014, 05:42

Bli läkare eller inte?

Inlägg av svante »

Jag läser T5 på KI.
Första 2 terminerna är tuffa pluggmässigt.
De som hoppar av är ett fåtal, långt under antalet som hoppar av andra program.
Om du är orolig om huruvida du gillar det eller inte så rekommenderar jag till skillnad från föregående inlägg att GÅ FÖRSTA TERMINEN.
Samtidigt som du gör det så haka på en läkare i dens vardag, skugga den en dag. Det är en vanlig företeelse och ingen läkare tycker det är konstigt att ha en student som går med.
Det finns nog inget bättre sätt att förstå om du tycker det kommer vara intressant/roligt/värdefullt än att gå en termin. Det värsta som kan hända är att du spenderat 5 månader på att bli riktigt bra på att plugga hårt.
Skriv svar