Forska på KI

Bostad, studentliv, möjligheter, kurser, praktik, tillgodoräknande, et cetera.
woaini

Forska på KI

Inlägg av woaini »

Hej,

Jag har sökt till läkarprogrammet vid KI nu till hösten och undrar lite om forskning. Jag har fått intrycket att man som läkarstudent vid KI uppmuntras till att forska, men jag undrar hur hård konkurrensen är i praktiken. Sedan undrar jag lite över hur det fungerar att forska parallellt med sina studier. Hur mycket förlänger det utbildningen? Är nästa steg i så fall att fortsätta med forskar-AT och hur är i så fall konkurrensen om dessa platser?
Jag har mailat en studievägledare vid KI, men skulle gärna vilja höra från någon som har egen erfarenher av detta, alternativt har kursare som forskar/har forskat.

Tack för hjälpen!
KiStud

Forska på KI

Inlägg av KiStud »

Ta det lugnt det första året, det är rätt så mycket att lära sig då. Dessutom behöver du lite av de labberfarenheten under dessa två terminer. Finns ingen konkurrens eftersom det finns HUR MÅNGA grupper som helst som man kan fråga om praktikplats. Finns ju FOLÄK men den är helt onödig om du själv lyckas hitta en grupp du kan praktisera med. Jag började termin 3 och nu, ett år senare, har jag mitt egna lilla projekt jag jobbar med. De flesta som är intresserade av forskning börjar termin 4-5 eller senare. Inte många är det då man faktiskt är inne på läkarprogrammet just för att bli LÄKARE och inte forskare. Du kan bli lite av båda men tro mig det tar massor av tid o den tiden kan du använda för aty bli en bättre läkare. När du vl hittat en grupp, vilket är busenkelt, kan du efter en viss tid (kmr inte ihåg hur många HP du måste ha) doktorera, vilket det finns oerhört bra möjligheter att göra i KI. Trotts allt 50 % av all forskningsbudget som kommer hit. Forskar-AT finns det ingen konkurrens om.
Möjligheterna är oändliga här på KI, det är något de flesta inte vet om. Om de visste hur mycket man kan göra här på KI skulle inte KI vara svårast att komma in på med bara små marginal. Marginalen skulle vara extrema...
Kommer du in är du set for life. Du kommer trivas rejält! Bästa åren av mitt liv. Har pluggat på andra läkarprogram o ingen av de kommer i närheten till kvaliten här.
Ebi

Forska på KI

Inlägg av Ebi »

Hej,

Jag är också lite intresserad av den här frågan då jag (med stor sannolikhet) börjar T1 till hösten och har valt KI primärt i avseende på forskningsanknytning. Har tidigare en master i närliggande ämne till medicin och är således behörig att söka doktorandtjänster redan i dagsläget. Men vill gärna göra detta parallellt med läkarbanan.

Hur fungerar det med att "fråga om praktikplats" menar du KiStud? och kanske du kan utveckla lite mer kring varför FOLÄK känns onödig? vore tacksam då det känns som värdefull info för min del i min planering.
Forskar-AT finns det ingen konkurrens om.
Det här känns lite tveksamt. AT i Sthlm är inget man får i en handvändning generellt, varför skulle det skilja sig med det du kallar Forskar-AT?

Set for life? :lurig: Lite väl bombastiskt uttalande för ngn som knappt är halvvägs genomgrundutbildningen kanske?

Men som sagt, all info välkomnas!
KiStud

Forska på KI

Inlägg av KiStud »

Inte alls bombastiskt, du kommer märka det snart. Forskar-at för att det finns många sådana platser, särskilt med ökningen de senaste åren. Dock är det många färre som faktiskt forskar och är behörig att söka till forskar-at. OM det ej finns plats har det gått att "fixa" en extra.
1.Det du gör är att kolla KI sidan
2. Hitta ett område du gillar
3. hittar en grupp som jobbar med något du finner intressant
4. Skriver till gruppledaren att du är intresserad av att forska och testa på.
5. Blir bjuden till intervju o sen äre klart.
6. Under sommaren kommer du vara på labbet och därefter kommer de vilja att du hjälper till under terminerna på kvällarna/helgerna.
7. Leder slutligen till att du kan bli doktorand efter 1-2 år. du har därmed avklarat eller nästan avklarat doktorandutbildningen vid examen. Definitivt avklarat efter AT (forskar-at tiden används för det).
8. om gruppledaren ej accepterar gör du samma försök med en annan grupp. Väldigt lätt att hitta en grupp, särskilt när du nämner att du är läkare. Finns 10000000000000 grupper på KI. Möjligheterna är oändliga och det du lär dig på labbet är allt du behöver. FOLÄK är bara till för att du ska förstå dig på forskning och därefter sakta komma in på forskarbanan. Helt värdelöst om du på egen initiativ lyckas hitta en grupp o spenderar somrarna och vissa kvällar. Hela iden med foläk är att du vid slutet av del 1 (finns 2 delar av foläk) hittar en grupp du kan fortsätta med.

Så det finns två bra saker med KI.
Du kan enkelt hitta grupp då dessa är i antalet oändliga.
Om du är för blyg för att hitta en grupp o lära dig från erfarenheten kan du söka foläk o lära dig från lärare innan du söker grupp. Waste of time dock om du inte är en blyg person. Bra för blyga dock. bra där KI.
Ebi

Forska på KI

Inlägg av Ebi »

Tack för info. Bra skit.

Har redan en del kontakter inom grupper som gör festliga grejer på KI. Ska gräva vidare kring det.
Skriv svar