Cookies

Europeiska unionen och Sveriges riksdag kräver att alla hemsidor informerar läsare om cookies. Denna sajt använder cookies för Google Analytics, för att spara döljande av notiser och annonser och för andra funktioner. Ifall din webbläsare är inställd på att acceptera cookies tolkas det som samtycke.

[ dölj detta och visa notiser i menyn nedanför vid nya händelser ]

Pressinformation

Mycket lättare att bli antagen i Norge än i Sverige

Vårens reservintag till de svenska läkarprogrammen är snart över. För dem som inte blev antagna så finns det dock ett alternativ nära till hands: Norge har mycket lägre antagningsgränser – och till skillnad från de östeuropeiska läkarprogrammen så behöver svenska studenter inte betala några studie-avgifter. Man får även skriva tentorna på svenska.

– ”Det är faktiskt lite konstigt att inte fler svenskar har upptäckt Norge, med tanke på hur populärt Danmark var för några år sedan när det var lättare att bli antagen där,” menar läkarstudenten Nils Karlsson som driver sajten läkarstudent.se.

För den som inte är äldre än 21 år är førstegangsvitnemål-kvoten det främsta alternativet, särskilt ifall man når upp till 4 poäng från realfagspoeng och språkpoeng (norska meritpoäng).

För den som är äldre än 21 år är det istället ordinær-kvoten som gäller och där kan man utöver sitt betygsgenomsnitt få 4 realfagspoeng+språkpoeng, 8 alderspoeng samt 2 poäng för högre utbildning, militärtjänstgöring, civil-tjänstgöring eller folkhögskola.

Diagrammen nedanför visar vilka svenska betygsgenomsnitt som kunde ge antagning i Norge när man har räknat bort möjliga meritpoäng. Det första diagrammet visar ordinær-kvoten jämfört med BII-kvoten och det andra diagrammet visar førstegangsvitnemål-kvoten jämfört med BI-kvoten.

Den 1 februari börjar ansökningsperioden till både höstterminen 2014 (alla orter) och vårterminen 2015 (Oslo).

Länkar för vidare läsning:
Norges särskilda behörighetskrav
De norska kursernas svenska motsvarigheter
Omräkning av betygsgenomsnitt, multipliceras med 10
Realfagspoeng och språkpoeng
Alderspoeng
Tilleggspoeng
läkarstudent.se-sammanställning av norska antagningsgränser