Var ska man gå?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:glad: :ja: :ler: :skrattar: :cool: :tummeupp: :ledsen: :nej: :olycklig: :velig: :oj: :vitflagg: :neutral: :huh: :nja: :perplex: :tokig: :sliten: :blinkar: :tunga: :lurig: :visslar: :ful-ler: :himlar: :blundar: :glor: :doh: :arg: :bitter: :tummener: :oskyldig: :ond: :betagen: :konfys: :sover: :smart: :ninja: :skam: :rodnar: :pinsamt: :skraj: :w00t: :strålande: :tummarupp: :party: :telefon: :kyss: :tur: :censur:

BBCode är
[img] är AV
[flash] är AV
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Var ska man gå?

Re: Var ska man gå?

av Nils » 27 maj 2008, 17:58

Här kan dock påpekas att det kan röra sig om att de flesta sökte en väldigt populär kurs med ett sexigt namn, typ "akutmedicin", snarare än att det egentligen skulle vara svårt att få ett förstahandsval i allmänhet.

I Lund-Malmö brukade de åtminstone ha en kurs med ett sådant namn och en sådan popularitet. Där blev resultatet att många inte fick sitt förstahandsalternativ. Sedan tog de bort den kursen och då blev matchningsstatistiken genast "snyggare".

Re: Var ska man gå?

av Nils » 27 maj 2008, 16:50

Jag vet inte riktigt hur långtgående deras PBL-användning är. Jag har inte hört något, någonstans, om att de skulle sticka ut.

Re: Var ska man gå?

av Bernardo » 27 maj 2008, 16:26

Hur är det i Uppsala ? Är det utpräglat PBL eller enbart delvis PBL ? (Det verkar som om vi börjat använda den skalan).

Re: Var ska man gå?

av Nils » 27 maj 2008, 15:53

Pavel skrev:Man får ju tänka på att det är bara om klagomål man skriver trådar på diverse forum... enligt min erfarenhet. Så de som uppfattar det nya systemet som bra lär ju inte skriva foruminlägg om det...
"En persons klagomål hörs mer än tio personers leenden," som man säger.

Re: Var ska man gå?

av Pavel » 27 maj 2008, 15:51

Man får ju tänka på att det är bara om klagomål man skriver trådar på diverse forum... enligt min erfarenhet. Så de som uppfattar det nya systemet som bra lär ju inte skriva foruminlägg om det...

Re: Var ska man gå?

av Nils » 27 maj 2008, 15:47

levalivet skrev:Jag läste att man skulle tänka många patienter/kandidat, för att få mest praktik antar jag och då var Stockholm bäst.
Var inne på underlakare.se, då blev man ju rädd för KI...
Eller ska man bara gå på studieort och tänka att alla utbildningar "håller bra kvalité" i Sverige...?
Linköping börjar tidigt med patientkontakter och har gemensam kurs + praktik med andra vårdprogram.

Alla läkarutbildningar i Sverige håller hyfsad kvalité, det är mera en fråga om vilket upplägg man föredrar, var man vill studera samt vad man vill senare. Göteborg har mest katederundervisning medan PBL-orterna har mycket självstudier. Linköping har ovan nämnda saker plus försöker anlägga ett helhetsperspektiv och studenterna därifrån anses få bäst resultat på AT-provet. Stockholm, Göteborg och Malmö erbjuder storstadsmiljö men inte så mycket studentprägling. Lund och Uppsala definierar vad studentliv innebär. Umeå och Linköping är studentpräglade städer som dock inte är lika långt gångna som de föregående två. Umeå har de mest idrottande läkarstudenterna och brukar vinna mot de andra läkarprogrammen. KI erbjuder störst möjligheter om man vill forska, göra utbytesstudier eller jobba utomlands.

Re: Var ska man gå?

av Bernardo » 27 maj 2008, 13:19

Kollar man på KI:s hemsida är ju allt tipp-topp. Där fraställs det nya programmet som odelat positivt med snygga reklambilder.

Re: Var ska man gå?

av empezar » 27 maj 2008, 12:54

Det jag stör mig mest på är att ledningen verkar strunta i alla förslag på förbättringar som kommer in med skälet att eleverna kommer vänja sig och att det inte är så farligt som dem säger.

Re: Var ska man gå?

av Bernardo » 27 maj 2008, 10:54

Ja, det där låter då inte särskilt roligt. Det är det här PBL-systemskiftet som strular till det. Man får hoppas att utbildningen på KI ínte totalt havererat de senaste åren. Det ska ju ändå vara en bra läkarutbildning, även om det säkert finns bättre ute i landet. Nu är det ju så att jag har KI som 1:a-handsval, och skulle jag komma in har jag ju inte mkt val. Lider den "nya" utbildningen av massa barnsjukdommar är det ju högst oroande.

Re: Var ska man gå?

av empezar » 27 maj 2008, 10:43

Jag kopierar ett av inläggen från underlakare.se:s forum.
Jag tillhör inte dem som brukar vara negativ till allt och alla, men vad gäller det nya utbildningssystemet är måttet rågat. De första terminerna är väl inget större problem. Nu läste jag personligen i och för sig enligt gamla kursplanen så jag har bara kännt av förändringarna på klinikdelen, men jag tror att det är värst där, tyvärr. Hur preklin är upplagt spelar mindre roll tycker jag, man skall inte bli molekylärbiolog, endast lära sig principer och en del viktiga grunder. Alla har olika preferenser beträffande inlärningsstil, men hur som helst så är det långt kvar till yrket och examen. Det är först under klinikdelarna som man verkligen börjar formas som läkare och verkligen måste kunna ett och annat.

Som påpekats tidigare har flera kurser kortats rejält. ÖNH i 5 dagar! Är det ett skämt. Visst kan man välja studentvald kurs i önh, men den har ju bara 20 platser. Generellt är man långt ifrån garanterad den kurs man söker. man har c:a 5-10 kurser att söka/termin (varav typ hälften känns helt otänkbara att läsa), sedan skall rangordna 5 kurser och lotten avgör.

Jag såg nyligen statistik från antagningen för de olika terminerna och termin 6 fick ENDAST 20% av studenterna sitt förstahandsalternativ! vad är det för vits med att älja och tidigt specialisera sig som de snackar om när man i så liten utsträckning tilldelas sitt val???

Hud och infektion har också kortats rejält, tyckte de var korta redan på min tid. Sedan så är hela tanken med de sk "studentvalda kurserna" ett ännu större skämt. För det första skall man terminen innan, alltså i slutet av exempelvis vt söka vad man vill läsa i slutet av kommande ht. Kurserna man väljer mellan har oftast anknytning till kursen samma termin och är tänkte som fördjupning inom de områden man är extra intresserad av, men hur har de tänkt att jag skall veta det innan jag ens påbörjat huvudkursen den terminen? Ska man tex läsa neurologi nästa termin så skall man välja fördjupning inom neurologi innan man börjat kursen och när jag valde fanns det varken färdig kursplan för själva neurokursen eller fördjupningskurserna!!!

Återkommande kurser förutom de direkt ämnesanknutna är exempelvis akutmedicin i olika konstelationer, men har jag en gång läst en av dessa kan jag inte läsa en liknande. Läste jag exempelvis akutmedicin termin 6 så får jag inte välja vissa kurser termin 7-10 då dessa "kan" påminna om varandra. Men det är ju en väldans skillnad på att läsa akutmedicin termin 6 då man är relativt ny på klinik och att läsa det termin 10 då man har desto mer erfarenhet och läst många fler kurser. Och om jag nu är specialintresserad av exempelvis akutmedicin så är väl tanken med studentvalda kurser att jag skall tillåtas välja akutmedicinkurserna, eller?

Angående utbyte så har de möjligheterna decimerats eftersom terminerna på KI nu överlappar. Förr kunde man relativt lätt åka utomlands en termin och när man kom hem kunde man tillgodoräkna en termin. Nu fungerar det inte lika smidigt längre, åker man utomlands kommer man hem och har läst halva nästa termi och delar av den förra så att säga. antingen så tillåts man således inte att göra utbytet alls för att det inte gå ratt tillgodoräkna eller så får man läsa extra och totalt 12 terminer istället för 11.

I grund och botten tycker jag att det är bra att man reviderar kursplaner och programupplägget emellanåt, men KI har misslyckats totalt. Allt snack om att det löser sig efterhand etc är bara tomma ord. "Studentvalda kurser" är ett skämt och dessutom har man kortat övriga kurser för att ge plats för dessa samt ett examensarbete. Låt i så fall dem som vill skriva ett exarbete göra detta termin 12 och så kan de som inte vill söka AT.

Ska ni forska så är KI en sak, men vill ni ha en gedigen och vettig klinisk utbildning där ni lär er en hel del nyttigt så sök för allt i världen inte hit...

Kan tillägga att ganska många är mer missnöjda än nöjda med det nya systemet, men så finns det ju en skara som är nöjda enbart för att de får gå den här utbildningen och inte tycker de har rätt att klaga. Det viktigaste tycker jag dock är att man får en gedigen utbildningen för den verklighet som väntar en när man kommer till AT, vilket man knappast får med det nya systemet, så det är högst angeläget att påpeka bristerna i det nya systemet.

/Skulle kunna skriva hur mycket som helst men inser att det bara blir rörigt, hoppas ni ursäktar.

Upp