Europeiskt giltig läkarexamen?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:glad: :ja: :ler: :skrattar: :cool: :tummeupp: :ledsen: :nej: :olycklig: :velig: :oj: :vitflagg: :neutral: :huh: :nja: :perplex: :tokig: :sliten: :blinkar: :tunga: :lurig: :visslar: :ful-ler: :himlar: :blundar: :glor: :doh: :arg: :bitter: :tummener: :oskyldig: :ond: :betagen: :konfys: :sover: :smart: :ninja: :skam: :rodnar: :pinsamt: :skraj: :w00t: :strålande: :tummarupp: :party: :telefon: :kyss: :tur: :censur:

BBCode är
[img] är AV
[flash] är AV
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Europeiskt giltig läkarexamen?

Re: Svenska läkarutbildningens gångbarhet i EU

av Nyberg89 » 23 dec 2011, 15:48

Finapa skrev:Jag har hört rykten om att den svenska läkarutbildningen inte är gångbar i EU eftersom vi inte uppfyller deras läkardirektiv. Hur är det egentligen med den saken?
Den svenska utbildningen avslutas med AT innan du får legitimation, därefter gäller samma som i alla andra eu-länder - de godkänns i hela eu. Den svenska utbildningen är aningen kortare och har fått lite slag pga det, men däremot har man en längre praktik för att väga upp det här. Vanligen gör man praktik under skoltiden i många eu-länder.

Re: Svenska läkarutbildningens gångbarhet i EU

av Nils » 20 sep 2011, 23:56

Vad jag har hört så kan de ha överseende med detta (att svensk läkarexamen omfattar 11 istället för 12 terminer). Har dock ingenting konkret att peka på i endera riktningen i denna fråga.

Re: Svenska läkarutbildningens gångbarhet i EU

av johanni » 13 sep 2011, 15:35

När AT:n är gjord så får du arbeta i europa.

Svenska läkarutbildningens gångbarhet i EU

av Finapa » 11 sep 2011, 00:44

Jag har hört rykten om att den svenska läkarutbildningen inte är gångbar i EU eftersom vi inte uppfyller deras läkardirektiv. Hur är det egentligen med den saken?

Re: Europeiskt giltig?

av johanni » 09 aug 2010, 13:15

ok tack för svar, nu har jag fått allting klart för mig.

Re: Europeiskt giltig?

av Nils » 08 aug 2010, 13:19

Tror inte man får läkarlegitimation efter utbildningen i vare sig Danmark eller Polen, däremot anses man ha avslutat grundutbildningen och kvalificerar sig till möjligheten att få läkarlegitimation genom den process som används i det aktuella landet (i Sverige har vi t.ex. AT).

Här i Sverige fattas det dock en termin (den europeiska definitionen av komplett grundutbildning är 6 år) men beslutsfattarna undviker de europeiska kraven genom att säga att den tolfte terminen ingår i AT.

Trist för läkarstudenterna som får svårare att röra sig internationellt inom EU, samtidigt som de inte har en formell rätt till "den tolfte terminen" eftersom de inte har en formell rätt till AT (till skillnad från terminerna under läkarprogrammet efter antagning), men men...

Re: Europeiskt giltig?

av store » 07 aug 2010, 13:20

Du är inte legitimerad läkare efter den svenska utbildningen och kan därför inte jobba som läkare i Europa. Däremot är du legitimerad läkare efter AT, då kan du åka utomlands och jobba.

Europeiskt giltig läkarexamen?

av johanni » 07 aug 2010, 01:57

Tidigare har jag läst inlägg om, som jag har förstått det att den svenska läkarutbildningen på grund av sin en termin kortare studieperiod (5,5 år) inte skulle vara europeiskt giltig, då de "normala" läkarutbildningarna ute i Europa har en 6 årig standard. Jag är intresserad av att veta lite mer kring detta om "Europeiskt giltig" läkarutbildning. Innebär det att färdigutbildade svenska läkare inte kan söka sig ut i Europa och arbeta? Medan t.ex. danska eller polska färdigutbildade läkare som gått 6 år kan det? Det vore intressant att få lite utförligare fakta kring detta.

Upp