Hej!
Nej jag går faktiskt på en högre termin men har gillat att bläddra lite i The Cell ibland, jag studerar i Sverige
pK=4.7 för aspartat enligt sida 60 i the Cell 5e.
pK värde borde vara rankat från högst till lägst så här (kolla numrering i frågan också, lagt den mellan parantes)
(3)aspartat nära glutamat pga både är syror så pK kommer ligga mindre än 4.7
(1)aspartat med ingen andra sidokedja i närhet
(2)aspartat på ytan av proteinet
(4)aspartat nära lysin pga de är syra och bas, då har man högre "A-" koncentration. Kolla på wikipedia länken där nere alt. din gymnasiebok i kemi.
(1) och (2) ligger egentligen nära varandra men med tanke på att den på ytan kan ingå i reaktioner (och cellen har generellt en pH som är basisk; alltså mer A- än om aspartat sidokedjan hade varit helt instängd i en hydrofob miljö då den skulle vara ca.4.7 , därav rankningen)
pK är ett mått på styrkan av syra. Ju lägre pK är desto starkare en syra är, för mer info se
http://en.wikipedia.org/wiki/Acid_dissociation_constant .
Jag tror dock att du borde kolla med en prof. eller dylikt för att det var länge sedan jag läste om cellen och kemi....