Läkare eller psykolog?

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
elbarto

Re: Läkare vs psykolog?

Inlägg av elbarto »

Ja, vad är statistik bra för när det finns höftningar baserade på en persons omgivning? Se källorna elbarto gav:

I verkligheten tjänar få Psykologer >40k, både median och medel ligger runt 32k. Alltså är löneutveckling rätt dålig under en karriär. Bara ca 20% tjänar >36k. Redan en nyleggade läkare tjänar runt 40k (alltså bättre än de flesta etablerade psykologer) och efter 5 år (specialicering) betydligt mycket bättre. Topp 20 % tjänar >65k. Under en karriär motsvarar skillnaden psykolog och läkare ungefär bekväm medelklass vs blygsam överklass.

Att bli rik är inget bra själ att läsa till psykolog eller läkare. Då finns bättre karriärer. Men jag tror det är bra att ha en realistisk bild av löneläget.
Jspr

Re: Läkare vs psykolog?

Inlägg av Jspr »

Det är sant det du säger att en persons höftningar baserade på respektives omgivning inte ger en helhetsbild av läget. Dock vill jag hävda att den typen av statistik du länkade till inte heller lyckas med det.

Idag är det en lite speciell situation inom psykologkåren som inte syns i statistiken och som gör att den blir missvisande. Det är är en relativt stor skillnad mellan den äldre och yngre generationen av psykologer på olika vis. Framförallt tänker jag nu i stunden på två faktorer som jag uppfattar spelar roll rörande denna fråga om löner (anledningarna är flera men dessa är de jag tänker på just nu).

1. Inom den äldre generationen finns det i högre utsträckning ett åsidosättande av den den egna personen före patienter/klienter. Det förekommer även i den yngre generationen men är inte ett alls lika utpräglat drag i den gruppen. Frågor om lön och arbetssituation varit nedprioriterade då det har uppfattats som att det man gör för patienter/klienter blir "mindre värt" om det är "för pengarnas skull". Det handlar om en kulturell fråga med rötter i dominerande politiska värderingar inom gruppen. Genomgripande har den yngre generationen en helt annan syn på saken oavsett politisk färg.

2. Personlighetsmässigt och intellektuellt är de som söker till psykologutbildning idag är av en annan sort än hur det var längre tillbaka i tiden. Koncentrationen av vassa personer som kan och vill tala för sig är idag mycket hög på utbildningen. Betänk också på att det handlar om en utbildning som är öppen för begåvade personer som inte med nödvändighet är naturvetare i grunden. Vilket ger att det definitivt är en av utbildningarna med högst värde vad gäller genomsnittlig verbal förmåga bland studenterna.

Bland andra, menar jag, bidrar dessa två faktorer till att det finns helt annorlunda löneutvecklingsläge hos den yngre generationen, nu och framöver. Som du ser i den posten jag skrev innan handlade mina exempel enbart om personer som är nyleggade eller har arbetat mindre än 10år (den yngre generationen). När jag ser mig omkring bland mina tidigare klasskamrater, andra jag arbetat parallellt med och i ett antal interna diskussionsforum inom sociala medier bland yngre psykologer så är det dessa siffror som kommer ut på ett ungefär. Det kommer att bli mer och mer påtagligt längre fram (med en brasklapp om total finansiell kollaps som gör att samhället stannar av).
Bailey2

Re: Läkare vs psykolog?

Inlägg av Bailey2 »

Läkare har en väldigt låg lön sett till prestationerna. Låt inte lönen vara betydelsefullt i valet mellan psykolog och läkare då löneskillnaden är så marginell tack vare skattereglerna, löneprogressionen och progressiv urartning.
MrO

Läkare vs psykolog?

Inlägg av MrO »

Hur ser det ut idag? Lönemässigt?
MrO
Inlägg: 1
Blev medlem: 08 sep 2016, 14:39

Läkare vs psykolog?

Inlägg av MrO »

Bump
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4698
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Läkare vs psykolog?

Inlägg av Nils »

Enligt Sacos livslönediagram har psykologer bara lite bättre livslön än dem som är enbart gymnasieutbildade, medan läkare har märkbart bättre än enbart gymnasieutbildning.
https://www.saco.se/vara-fragor/lon-och ... ildningar/
hasselblad
Inlägg: 11
Blev medlem: 29 jan 2018, 17:45

Läkare vs psykolog?

Inlägg av hasselblad »

Jag har fått intrycket av att psykologbanan är mera givande under utbildningen (kortsiktigt) men mindre givande under yrkeslivet (långsiktigt) - medan det motsatta förhållandet gäller för läkare. Båda utbildningarna får en att växa som person men utifrån olika premisser.
Skriv svar