Är läkarlönerna för höga?

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
Gäst

Är läkarlönerna för höga?

Inlägg av Gäst »

Jag håller med dig Linus! Minska lönerna ännu mer så att vi svenskar blir ännu mer motiverade att flytta utomlands. Då kan du och dina vänner behålla den marxistiska sörjan som är kvar, ty det kommer att bli värre än Sovjetunionen. Alla ska såklart kunna bli läkare om de bara vill. Man ska inte ens behöva öppna en bok för det. Sålänge man har ett intresse för att bli läkare så ska man kunna bli det, precis som i det lyckade Sovjet. Alla dessa Type A personligheter som klarar av att plugga 14h/dag, har enorm social kompetens ska såklart söka sig till andra yrken. Inte behöver läkarkåren fler ambitiösa och kompetenta läkare.

Bolsjevikerna avrättade alla akademiker och kompetenta människor i Ryssland, så att det endast fanns lättstyrda men inkompetenta människor kvar i landet. Dina resonemang skulle leda till en liknande situation - en "brain drain" av kompetenta läkare. Givetvis kan man såklart fortsätta i den goda kommunistandan och tvinga befolkningen att stanna kvar i landet, precis som man gjorde i Östtyskland. :censur:
Genom kompetensflykt förlorar ofta resurssvaga regioner kompetens som den själv har behov av. De sektorer som är hårdast drabbade är hälsa och it, men fenomenet omfattar alla fack, och förstärker problemet med att bygga upp förvaltning, utbildning och tjänsteproduktion.
Upphovet till kompetensflykt kan vara komplicerat. Vanliga faktorer är lön, karriärutveckling och trygghet.
Senast redigerad av Nils den 16 dec 2014, 19:42, redigerad totalt 1 gånger.
Anledning: formulering som var gränsfall för regel 1
MedStud
Inlägg: 32
Blev medlem: 14 jul 2011, 22:04

Är läkarlönerna för höga?

Inlägg av MedStud »

Varför skulle någon bli sjukare av att någon annan tjänar mer? Avundsjuka är faktiskt ingen sjukdom.

Det behövs skillnader i lön mellan utbildade och outbildade för att utbildning ska kunna löna sig och för att någon ska orka anstränga sig i skolan. Om du får samma levnadsstandard oavsett om du hoppar av skolan eller studerar i 24 år (9+3+5,5+1,5+5) är det inte så konstigt att skolresultaten sjunker.

Vi har redan världens högsta marginalskatter, som inte ens vårt gamla högerparti vill sänka. Och du vill sänka lönen också? :censur: har lett till och kommer att leda till enorm brain drain.
Senast redigerad av Nils den 16 dec 2014, 19:40, redigerad totalt 1 gånger.
Anledning: brott mot regel 1
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4701
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Är läkarlönerna för höga?

Inlägg av Nils »

Alla som skriver i tråden: undvik påhopp och personangrepp fortsättningsvis.

/ Moderator
Med
Inlägg: 16
Blev medlem: 19 maj 2014, 11:24

Är läkarlönerna för höga?

Inlägg av Med »

Resonemanget är säkert välmenande, men i grund och botten felaktigt (enligt min åsikt). Varför är bara läkares löner resurser som hade kunnat fördelas bättre inom vården? Drar man ut det resonemanget över hela vården så är alla löner över existensminimum oetiska. Det mest rätta enligt det givna resonemanget vore att lansera rörelsen "inte över 10k" för all vårdpersonal. Den stora frågan vore då vem som skulle vilja/orka jobba inom vården? Jag tycker att vetenskap är kul, och brinner för att hjälpa sjuka/skadade. Men varför skulle jag läsa 7+ år för att tvingas ta ytterligare ansvar och inte få någon ersättning för det (eller för lån + inkomstbortfall)? I det läget skulle jag antingen sadla om till SSK alt civilingenjör. Som SSK skulle jag få minst lika mycket patientkontakt samt kortare utbildning (med mindre tillhörande lån och inkomstbortfall), och som civilingenjör skulle jag ha potential att dra in mer i månaden än vad en specialistläkare gör i dagsläget (förr eller senare så blir de flesta av oss familjeförsörjare, då vill man helst ha en sådan lön att man kan säkerställa att det finns mat på bordet och att man har tak över huvudet). Som någon sade tidigare så lever vi på en internationell marknad, och då får vi betala vad en tjänst är värd (annars försvinner tjänsteutövaren utomlands). En större läkarexport vinner varken sverige som helhet, landstingen, eller patienten på. Det skulle dränera sverige på kunniga yrkesutövare.

Att MSF eller Läkarförbundet skulle verka för sänkta läkarlöner vore absurt. De är fackorganisationer och ska kämpa för sina medlemmars rättigheter och villkor, inte arbetsgivarens. Det vore som om IF metall skulle verka för längre arbetstid och lägre lön för sina medlemmar pga att det "vore bättre för sverige" eller "gynna exporten".
anony

Är läkarlönerna för höga?

Inlägg av anony »

:censur:

Glöm inte bort att läkare är en medicinsk resurs man budgeterar för. Vill man ha bra kompetens, kostar det pengar. Ni efterfrågar ett jämlikt samhälle, vilket jag håller med om. Men det måste också vara rättvist. Det är inte rättvist att vissa ska spendera nästan dubbelt så lång tid på en grundutbildning som andra, ha ett enormt ansvar, vara utsatta, men samtidigt tjäna mindre i relation till andra yrken. Varför har folk föreställningen att läkare ska jobba näst intill (relativt) ideellt för att vara bra läkare? Enligt din fördom om människor borde inte jag bli läkare, eftersom jag både vill ha lön för mödan, samtidigt som jag får jobba med något jag brinner för. Jag har inget emot att betala ~50% i skatt när jag väl får lönen.
För övrigt är det väldigt nedlåtande mot framtida kollegor att gå ut på ett sätt som detta och förminska dem och deras arbete, när ni själva inte ens har satt en fot på klinik.


Hade ni däremot väntat ett par år, sett hur det är ute och formulerat en agenda för hur ni vill uppnå ert mål, hade det gått hem betydligt bättre. Exempelvis hade ni istället kunnat säga att "läkares löner bör inte höjas på bekostnad av arbetsmiljön" eller något liknande. Att slänga pengar på dyra plåster för att folk ska blunda för systemfelen är idiotiskt enligt mig.
Senast redigerad av Nils den 16 dec 2014, 22:42, redigerad totalt 1 gånger.
Anledning: brott mot regel 1
Gäst

Är läkarlönerna för höga?

Inlägg av Gäst »

Läkare tjänar ingenting jämfört med folk som läst på Handelshögskolan i Stockholm/Industriell ekonomi på KTH. Läkarlönen är en liten fjärt jämfört med kvalificerade yrken i den privata sektorn.
Jadu

Är läkarlönerna för höga?

Inlägg av Jadu »

Jag förstår precis hur TS tänker och kan hålla med om att det vore bättre för budgeten om läkarnas relativt låga löner sänktes. Där tar dock medhållandet slut.

Ni skriver att inkomstklyftorna ökar vilket leder till ohälsa. Det förstår jag. Ni skriver då att sänka läkarlöner leder till minskade inkomstklyftor, vilket på sätt och vis stämmer men endast enormt lite då det inte är läkare som håvar in dom stora pengarna i samhället. Läkare är inte på något sätt lågavlönade relativt hela arbetsmarknanden. Men att attackera läkarnaslöner för att minska inkomstklyftorna känns lite som att försöka hugga ner ett träd genom att såga av en av grenarna på toppen, tämligen oeffektivt.

Men låt oss anta att era hypotes om att sänka läkarlöner leder till minskade inkomstklyftor. Minskade inkomstklyftor leder då till bättre hälsa. Men dom sänkta läkarlönerna skulle jag säga leder till sämre vård och därmed sämre hälsa. Varför leder sämre betalda läkare till sämre vård?

Majoriteten av dom som studerar till läkare eller är läkare gillar att hjälpa människor. Dom som bara är ute efter lönen sållar vi bort då dom valt felt yrke från början då lönen inte är särskilt hög om man ser till hela livet (jobbar du heltid på ICA istället under 5,5 år istället för studerar och investerar dessa pengar så tar det lång tid innan läkaren ens kommer ikapp, ännu längre tid om den på ICA jobbar "jour" såsom i kvällar och helger). Majoriteten av dom som studerar till läkare är dock väldigt aktiva i sitt liv. Dom gillar att resa, gå på bio, festa, köpa kläder och ge bort presenter till nära och kära. Sen finns det nån liten halv procent som kan tänka sig jobba nästan gratis (det är ni). För att ni ska kunna förstå detta resonemang så måste ni sätter er in i någon annans vardag. Alla tycker inte som ni.

Vad händer då om man skulle sänka lönerna för dom där 90% som studerar till läkare men också har ett liv vid sidan av? Dom skulle känna sig mindre uppskattade och när dom kommer hem från jobbet efter att ha haft en skit dag och jobbat över ett par timmar så frågar dom sig "Varför gör jag detta?". Då tänker ni säkert, "men dom gillar ju att hjälpa människor". Ja, det är sant men när du kommer hem klockan 8, har inte käkat middag och hela dagen har varit skit, hur tror du att man mår när man då också pluggat i 5,5 + 2 + 5 år och tjänar lika mycket som den där personen på ICA? Mitt bet är att man är rätt less. Om man blir less på jobbet så bryr man sig mindre och en läkare som inte bryr sig är en sämre läkare.

Vi slänger in detta i mixen. Du har en familj, två barn. Du sliter långa dagar som läkare, missar tid med familjen och på toppen av det tjänar du lika mycket som den som jobbar på ICA. Barnen vill träna fotboll men du har inte riktigt råd. Varför jobbar du då som läkare? Varför inte enkelt byta till något mer högavlönat jobb så att dina barn får det bra?

Jag menar inte att dom som jobbar på ICA lever dåligt, man tjänar rätt bra där men tog det som exempel då det är ett yrke som jag skulle kalla helt och håller normalt.

Om ni inte förstår något av detta fråga gärna så kan jag försöka förklara bättre.

Era tanke är god. Tyvärr är den inte verklighetsförankrad. Jag önskar att er tanke vore bra för då hade samhället förmodligen varit lite bättre. Det är dock inte så samhället ser ut och det är inte så människor fungerar. Folk gillar pengar. Pengar ger frihet. Sänkta löner, mindre frihet. Det är inte attraktivt för många och kvalitén på läkare kommer bli sämre. Det känns som att ni behöver jobba ett par år för att få en korrekt bild av hur världen ser ut.
Gäst

Är läkarlönerna för höga?

Inlägg av Gäst »

Läkarlönen är en liten fjärt jämfört med lönen för andra yrken på samma nivå. Management consulting, investment banking, private equity, venture capital och VD.
Yrken som man hade kunnat få om man hade pluggat på Handelshögskolan i Stockholm eller Industriell ekonomi på KTH. Utbildningar som en sjuksköterska inte ens varit i närheten av att komma in på, ty det behövs höga betyg och särskild behörighet. Dessa utbildningar kräver också att man har en viss personlighet (hög social kompetens, ambitiös).

Låt oss jämföra läkarlönen med yrken som borde vara på samma nivå. Någon som pluggat på HHS har en ingångslön på 36,000 kronor efter en 3-årig kandidatexamen. Någon som pluggar Läkarprogrammet på Karolinska Institutet har 27-28,000 kronor efter 5,5 års läkarexamen. Dessutom tar det 1-2 år att hitta AT. Läkarens patetiska lön blir alltså krossad av någon som pluggat på HHS.

http://www.hhs.se/contentassets/420619a ... bsc_be.pdf
Nyberg89
Inlägg: 348
Blev medlem: 19 dec 2011, 21:01

Är läkarlönerna för höga?

Inlägg av Nyberg89 »

Ingångslönen för ssk efter examen är ju nu 24.000 kr i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Säkerligen ser det ut på liknande sätt på andra platser ute i landet.

Ska läkare gå ner i lön och dämpa den löneutveckling sjuksköterskorna har?

De har gått ut med att de vill ha en bättre lön och att jobbet inte är ett kall som gör att man jobbar till den dålig lön. Ska läkare då göra det som har en bra längre resa än en ssk?
1886
Inlägg: 35
Blev medlem: 09 dec 2012, 20:02

Är läkarlönerna för höga?

Inlägg av 1886 »

Linus Kallgard skrev:Kopplingen mellan ansvar och lön tycker jag inte man bör ta för given. I länder som USA där det förekommer mer stämningar hit och dit kanske den är relevant, men så fungerar inte rättssystemet i Sverige. Blir man bättre på att ta ansvar av en hög lön? Eller Hur kul kan ett jobb helt utan ansvar vara?

/Linus
:perplex: Men Linus... Du har en skev syn på patienten som individ som jag hoppas att du arbetar bort innan du börjar träffa sjuka människor. Menar du att det enda som kan vara jobbigt när man felbehandlar en patient är risken att bli stämd/anmäld? Nu är ju jag tidigt i läkarutbildningen, precis som ni, och kan därför inte svara på frågan, men jag föreställer mig att man vill ha en skälig lön för att fatta ofta otacksamma beslut. Jag säger inte att pengar kan kompensera för ett eventuellt dåligt samvete, men jag skulle nog tänka att "Varför skall jag vara den som står och bestämmer över vad som skall ske med denna svårt sjuka patient, där prognosen är ytterst osäker och jag har ansvaret för behandlingen om jag inte får "uppmuntran" i form av pengar? Om jag inte känner att jag på ett personligt plan får ut någonting av det (barnen får spela fotboll etc)?" Och kom snälla inte dragandes med "läkaryrket är ett kall-gnället"!

Som svar på dina frågor i slutet:

1) Blir man bättre på att ta ansvar med en högre lön?
Nej, man blir troligtvis inte bättre på att ta ansvar om man har en hög lön, men man känner sig mer motiverad att anta sådant och därmed de risker och "sidoeffekter" som medföljer.

2) Är det så plågsamt att ta ansvar att man måste kompenseras med hög lön?
Plågsamt är fel ord, men ja, jag anser att om man har ett så pass stort ansvar som läkare har så skall det avspeglas i ens lön, precis som det skall i alla andra jobb också. Återigen, kom inte och säg att "jamen varför vill man bli läkare om man inte pallar ansvaret då? Det är ju ett kall.".

3) Hur kul kan ett jobb helt utan ansvar vara?
Och här ställer jag en följdfråga: Vem har bett om att läkaryrket skall vara utan ansvar?
Skriv svar