Sida 1 av 1

Vad tas hänsyn till vid AT-ansökan?

Postat: 05 jun 2018, 20:00
av Aurora
Hej!

Man hör om folk som får sitt AT direkt efter avslutat lärarexamen, hur kan man åstadkomma det? Är det språk/talang/kontakter som möjliggör detta?

Vad tas hänsyn till vid AT-ansökan?

Postat: 07 jun 2018, 05:53
av Johannes
Tror det handlar om 3 saker.
1. Hur långt ut på landet man är villig att åka. Vissa AT-orter har mycket kortare väntetid.
2. Hur mycket man har vikarierat efter T9. Vissa vikarierar under tiden de skriver uppsats etc. Detta ökar chanserna markant.
3. Givetvis måste man göra ett gott intryck på intervjun.
(4. Har man helt rätt kontakter kan man säkert få AT där man har de kontakterna.)

Vad tas hänsyn till vid AT-ansökan?

Postat: 21 aug 2018, 14:39
av Halu
Vissa orter som har kort viktid i statistiken har det för att de avsiktligen inte tittar på viktid utan försöker fånga bra och lämpade individer direkt. På det sättet får de dessa bra läkare som kanske stannar efteråt (och som antagligen skulle fått AT snabbt någon annanstans nästa sökomgång).

Vad tas hänsyn till vid AT-ansökan?

Postat: 25 aug 2018, 21:17
av ICO
Majoriteten som kommer in direkt har en nära anhörig på sjukhuset. Korruption på kommuner och landsting är extremt vanligt, tyvärr.

Vad tas hänsyn till vid AT-ansökan?

Postat: 26 aug 2018, 09:18
av Hakke1
Jag fick AT direkt efter examen på en populär mellanstor AT-ort utan att ha någon koppling dit eller några extraordinära meriter, men även där har det blivit mycket lokal vik-tid som gällt på sistone. Allmänna tips till den som söker är:

1) Stå ut från mängden. Majoriteten av oss har ju liknande vårdmeriter: någon USK-sommar, extraknäck under terminerna, T10-vik och ev vik av olika karaktär efter examen. Vad gör dig unik? Har du kanske haft kårämbeten som tyder på ledarskap, meriterande utbyte eller annan alternativ erfarenhet? Tryck på det i det personliga brevet! Utöver det har vissa landsting fortfarande ansökan via vanlig post. Jag gick personligen fram på AT-stämmorna till AT-cheferna till två av dessa orter och gav dem min ansökan i handen - fick intervju till båda. På så sätt gjort något annorlunda och satt ett ansikte till min ansökan.

2) Kolla hur AT-annonserna är formulerade. Är det någon formulering eller rent av mening du kan sno rakt av till ditt personliga brev? Gör det! Det visar riktigt intresse, att du faktist tagit dig tiden att läsa deras annons och lagt ner tid på det personliga brevet. Likaså om det finns möjlighet att göra en placering inom en specialitet på stället du söker som du är intresserad av att jobba med framöver och det nämns - tryck på det!

3) Kan låta självklart, men har du kompisar som gör AT på de orter du vill till? Kolla om de kan bidra med frågor som kom på deras intervjuer! Vissa ställen kör case, andra något annorlunda frågor eller bara helt standard intervjuer. Förberedelse på detta sätt kan verkligen hjälpa!

4) Varje sjukhus i städer mindre än topp 4 vill hitta kandidater de tror kommer stanna framöver och satsar ofta på att få ihop bra AT-grupper. Betona därför vem du är även rent socialt och att du vill bidra till en soft stämning på stället du kommer till. Att nämna ev. kårämbeten i CV/personligt brev kan hjälpa här också.

5) Ställ dig i bostadskö till de orter du söker och nämn det i brevet. Må inte rendera i någon lägenhet på flera år, men är ett (oftast) gratis sätt att visa arbetsgivaren att man har seriösa funderingar på att göra AT just där och att orten inte är en i mängden av typ 40 ansökningar.

Lycka till!