Region Uppsala: Möjligheter att välja specialisering?

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
Punkpanther

Region Uppsala: Möjligheter att välja specialisering?

Inlägg av Punkpanther »

Hejsan,

Jag kommer börja plugga på UU till hösten och undrar lite hur realistiskt det egentligen är att kunna välja "fritt" en specialisering efter utbildningen! Det blir det nya programmet så det blir nog ingen AT i fall det spelar någon roll.

Om man tex. vill specialisera sig inom gyn, då tänker jag mig att det nog bara finns ett fåtal ST-platser inom region Uppsala varje år. Och om man inte har släkt eller andra nära kontakter inom sjukvården, kan man då direkt glömma det?

Hur mycket kontakter krävs det egentligen, eller räcker det med att vara duktig, trevlig, och har vikarierat ett tag? Kommer man ha tillräckligt med möjligheter under utbildningen att knyta dessa viktiga kontakter även om man bara är socialt normalbegåvad?

Måste man ha forskat, i så fall hur mycket, och hur svårt är det att komma in i ngt forskningsprojekt under studietiden? Är det majoriteten av studenterna som gör det eller bara en liten grupp?

Tänker inte enbart gyn men olika specialiteter i allmänheten just i region Uppsala, då jag har familj och förmodligen inte kommer kunna flytta. Är även lite äldre redan och antar att det också komemr spela en roll.

Det blev lite många frågor kanske men det är mycket som snurrar i huvudet just nu. Jag uppskattar iaf all input från er som sitter på insidan så att säga (:
visitor

Region Uppsala: Möjligheter att välja specialisering?

Inlägg av visitor »

Hej!
Mitt bästa och samtidigt sämsta råd blir att inte oroa dig för det nu. Det är över ett halvt decennium tills det är dags att bestämma sig. Mycket kommer hända innan dess. Du kommer att ha utvecklats enormt samt prioritera karriär, familj och fritid helt annorlunda. Några korta svar på frågorna i punktform så det inte blir en hel uppsats.

Det är helt fritt att välja specialitet beror själv på hur man prioriterar.
ST bestäms efter ekonomi och behov. Behöver inte komma ute platser varje år.
Vanligt att man provkör några stycken och erbjuder sedan ST om lämplig.
På kliniken ses man som blivande kollega/kollega. Det ges många tillfällen att knyta kontakt men det är upp till dig att ta initiativ.
Vet ej i Uppsala. I Norrland forskade en klar minoritet under studietiden. Fler forskar dock när läkare. Själv blivit tillfrågad.
När du säger lite äldre tänker jag +50år. Var själv +30 när börja och skaffa familj under tiden. Det är lugnt så länge man har partnern med på tåget. Cirka 10% börjar i 30-års åldern med/utan familj.
Punkpanther

Region Uppsala: Möjligheter att välja specialisering?

Inlägg av Punkpanther »

Hej visitor, tack för ditt svar!
Jag är närmare 40 än 30 så liiiite äldre är jag nog :D

Det svänger lite hela tiden och just nu är jag (igen) inne på att jag aldrig kommer orka med utbildningen och sen BT och ST, om jag har viljan att vara en bra förälder också. Med två små barn känns det lite hopplöst att behöva jobba 40+X antal timmar plus jourer, kväller + helger, konstant i kanske 10 år, tills man hamnar någonstans där man har möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Läste om hur det är för underläkare i Stockholmsregionen med usla arbetstider, lite lön, ingen handledning och mycket ansvar. Är det här representativt?

https://slf.se/nyheter/underlakare-till ... kt-system/

Jag har också fått intrycket att det under studietiden är ett måste att jobba precis hela sommaren och vika någonstans (allt från usk till underläkare beroende på termin), för att knyta kontakter, bygga CVn och att ha en chans på AT (BT). Det innebär då alltså noll veckor per år "semester" under 6 års utbildning, där man skulle kunna umgås med barnen lite mer än att bara mata och söva de?

Eller finns det argument emot den här negativa bilden jag har fått efter mycket googling? Hoppas fortfarande på att det går bara man vill, men kanske gäller det bara om man är man och välter över allt som har med barnen att göra på ngn hemmafru, alternativt om man inte har barn?

Har tyvärr inga läkare i familjen (kanske i sig dåliga förutsättningar att bli läkare i Sverige :ler: ) och det här med arbetssituationen verkar extremt svårbedömt utifrån...

Jag var sååååå glad att jag kan börja plugga till läkare med mina hp poäng, har redan läst en del fysiologi och cellbiologi och anatomi bara för nöjesskull, men själva arbetslivet har börjat skrämma mig något enormt. Alla skriver bara om hur landstingen är vidriga arbetsgivare och att man inte är uppskattad förrän man är färdig specialist och att allt fler går in i väggen.

Jag har ett jobb som forskare/ universitetslärare just nu (inom samhällsvetenskaperna), välbetalt och mycket eget ansvar över när och hur mycket man jobbar men tyvärr heeeelt fel inriktning för mig, alltid drömt om att jobba som läkare. Men, också om att se barnen vaken mer än mellan 18 och 19:30 3 dagar i veckan :oskyldig: Går det? Eller går det inte? Min svärmor säger det är idiotiskt hela idén, men hon brukar ju ha fel om det mesta :ond:

Finns det trovärdiga berättelser av (kvinnlig) folk (vanliga människor, inte superhjältar) med barn som har lyckats med både läkarutbildningen/ jobb och familj?

Ursäkta det spretiga inlägget, tankarna snurrar lite snabbare nu när anmälan för HT21 närmar sig med snabba steg...
Lakareotandis

Region Uppsala: Möjligheter att välja specialisering?

Inlägg av Lakareotandis »

Hej Punkpanther!

Jag läste tidigare till tandläkare men hoppade av när jag kom in på läkarlinjen. Det som du skrev om läkaryrket stämmer och jag har ångrat mig nu efter det jag ser. Våra lärare är oerhört engagerade men jag tror inte att jag någon dag skulle vilja bli som dem...
Tycker du om fysiologi, anatomi och biokemi så är tandläkare ett jättebra val skulle jag säga. Man jobbar då mindre, kan starta eget, behöver inte flytta, är ett bristyrke, ingen AT/BT. Man kan bli specialist på tre (Tandreglering, barntandläkare osv) till fyra år (käkkirurgi) (bara tio procent blir specialister dock). Man kan helt enkelt ha ett fantastiskt livsstil efter fem års utbildning...
Det finns tandläkarprogram på KI som är världens bästa odontologiska skolan. När jag läste där så hade jag klasskamrater från Uppsala som antingen pendlade eller exempelvis bodde i Upplands Väsby.
Skriv svar