Linnéuniversitetet vill ha läkarutbildning

Regelverk, utbyggnad, utveckling, et cetera.
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4705
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Linnéuniversitetet vill ha läkarutbildning

Inlägg av Nils »

Enligt ett samarbetsavtal inlett år 2010 mellan Landstinget i Kalmar Län (LKL) och Linnéuniversitetet "ska förutsättningarna för en läkarutbildning utredas". Översatt från det politiska tungomålet betyder det att "förutsättningar för en läkarutbildning skall påvisas och framhävas samtidigt som nödvändiga åtgärder identifieras". LKL har redan förbundit sig att stötta utbildningen och Landstinget Kronoberg har också kontaktats.

Enligt avtalet skall Linnéuniversitetet "driva en utredning om förutsättningarna för en läkarutbildning vid universitetet" och LKL skall "stödja utredningen kring Linnéuniversitetets förutsättningar att ge utbildning som kan tillgodoräknas inom ramen för en läkarutbildning inom EU". För fler detaljer, se även Linnéuniversitetets pressmeddelande och pressmeddelandet från Landstinget i Kalmar Län.

Det faktum att Linnéuniversitetet fick avslag på en ansökan om att få starta en ny sjukgymnastutbildning så sent som sommaren 2011 antyder dock att det kan vara många år kvar innan lärosätet eventuellt når upp till kvalitetskraven för att beviljas en läkarutbildning.

Att "skapa en läkarutbildning på Linnéuniversitetet" var ett vallöfte från Socialdemokraterna i Kalmar Län inför valet år 2010. Det var visserligen ett vallöfte med tveksam förankring i den praktiska verkligheten, med tanke på hur mycket som måste klaffa för att en läkarutbildning skall fungera bra och på hur lång tid det tar att få allting på plats, men finns det ett politiskt stöd för projektet så ökar sannolikheten för att det skall leda någonvart på längre sikt.

En omständighet som kan tala för skapandet av en ny läkarutbildning i Småland är de växande problemen på grund av hög täthet av läkarstudenter vid andra lärosäten, särskilt i kombination med regeringens utlovade utökning av läkarutbildningarna med ytterligare 300 läkarstudenter.

Som kan ses på kartan över svenska läkarutbildningar (bläddra ned en sida) så är sydöstra Sverige förhållandevis outnyttjat som upptagningsområde, sett till den lokala befolkningens storlek. Läkarutbildningens närvaro i området består huvudsakligen av några kliniska utplaceringar från Linköpings Universitet och svenska sommarpraktikanter från läkarutbildningen i Gdansk i Polen.

För att säkra en god kvalité på de utbildade läkarna bör antalet läkarstudenter per handledare och per patient hållas nere. En större spridning över landet skulle kunna underlätta just detta.
Delagardi
Inlägg: 45
Blev medlem: 08 jul 2011, 13:07

Re: Linnéuniversitetet vill starta en ny läkarutbildning

Inlägg av Delagardi »

Snart belönas väl Mittuniversitetet med en "läkarutbildning" de också, i samma veva som tentakraven sänks och läkaröverskottet når 25%.
Gäst

Re: Linnéuniversitetet vill starta en ny läkarutbildning

Inlägg av Gäst »

Varför inte ge södertörns högskola en läkarutbildning när de ändå är i farten?...
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4705
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Läkarutbildning vid Linnéuniversitetet ett steg närmare

Inlägg av Nils »

Sedan en tid vill Linnéuniversitetet starta en ny läkarutbildning.

Den 22 december meddelades att Ingvar Kamprad startar en ny stiftelse genom vilken Linnéuniversitetet kommer att få 950 miljoner kronor till bland annat medicinsk forskning.

Landstingsstyrelsens ordförande, socialdemokraten Anders Henriksson, anser att detta gör det lättare för Linnéuniversitetet att få en läkarutbildning. Lena Fritzén, prorektor på Linnéuniversitetet och talesperson för den nya stiftelsen, bedömer att donationen gör att den nya läkarutbildningen "kan bli realitet lite tidigare än vi hade trott".

Det återstår dock ännu flera hinder:
  • Det krävs en överenskommelse med ett annat universitet med läkarutbildning.
  • Praktikplatser måste ordnas av berörda landsting.
  • Den tänkta utbildningen måste hålla en tillräcklig standard (likaså forskningsmiljön, som dock stärks påtagligt av denna nyhet).
  • Regionaliseringsprocessen kan medföra att Linnéuniversitetet hamnar i en region som redan har en läkarutbildning och i sådana fall är det osäkert att det skulle väljas en lösning med två läkarutbildningar istället för att den befintliga görs dubbelt så stor.
En omständighet som dock talar för att en läkarutbildning i Kalmar kan bli verklighet inom en oväntat nära framtid är regeringens planer på att utöka den svenska grundutbildningen för läkare och prioritera de orter som förmår ordna fler praktikplatser, något som kan misstänkas vara lättare att ordna i Småland än i redan ansträngda områden.


Källor:
Sveriges Radio
Dagens Medicin
Finapa
Inlägg: 53
Blev medlem: 26 jul 2011, 19:28

Re: Linnéuniversitetet vill starta en ny läkarutbildning

Inlägg av Finapa »

Det är väl bra så länge de ser till att fixa AT- och praktikplatser i samma veva.
empezar
Inlägg: 666
Blev medlem: 20 apr 2008, 15:21

Re: Linnéuniversitetet vill starta en ny läkarutbildning

Inlägg av empezar »

Finapa skrev:Det är väl bra så länge de ser till att fixa AT- och praktikplatser i samma veva.
På vilket sätt är det bra? Utveckla. Enligt den senaste prognosen kommer läkare vara "i balans" år 2016. Kalmars läkarstudenter blir således ett rent överskott, förutom det överskott som kommer byggas på efter 2016 av Örebros läkarstudenter. Svara inte att de kommer "överföra" platser från övriga läkarprogram till Kalmar, för det kommer inte hända.
Fd läkarstudent (termin 7 Uppsala)
Finapa
Inlägg: 53
Blev medlem: 26 jul 2011, 19:28

Re: Linnéuniversitetet vill starta en ny läkarutbildning

Inlägg av Finapa »

empezar skrev: På vilket sätt är det bra? Utveckla. Enligt den senaste prognosen kommer läkare vara "i balans" år 2016. Kalmars läkarstudenter blir således ett rent överskott, förutom det överskott som kommer byggas på efter 2016 av Örebros läkarstudenter. Svara inte att de kommer "överföra" platser från övriga läkarprogram till Kalmar, för det kommer inte hända.
Det är väl inte så farligt att nåra gubbar på Saco(?) tror att arbetsmarknaden kommer vara i balans om x antal år. Marknaden är dynamisk och ingen vet riktigt hur den ser ut i framtiden. Och även om det nu stämmer - balans är väl inte så farligt det heller. Överskott däremot vore tråkigt, men även då finns det ju jobb utanför Sverige att haffa om man är lit' flexibel.
empezar
Inlägg: 666
Blev medlem: 20 apr 2008, 15:21

Re: Linnéuniversitetet vill starta en ny läkarutbildning

Inlägg av empezar »

Finapa skrev:Det är väl inte så farligt att nåra gubbar på Saco(?) tror att arbetsmarknaden kommer vara i balans om x antal år. Marknaden är dynamisk och ingen vet riktigt hur den ser ut i framtiden. Och även om det nu stämmer - balans är väl inte så farligt det heller. Överskott däremot vore tråkigt, men även då finns det ju jobb utanför Sverige att haffa om man är lit' flexibel.
Balans är inte dåligt, nej. Men balansen inträffar långt innan utökningen av läkarprogrammet avtar. Alltså kommer vi att få ett överskott.
Fd läkarstudent (termin 7 Uppsala)
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4705
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Läkarutbildning vid Linnéuniversitetet

Inlägg av Nils »

I måndags undertecknades en avsiktsförklaring mellan Linnéuniversitetet, Lunds Universitet, Kalmar Läns Landsting och Region Skåne.

Höstterminen 2012 kan läkarstudenter vid Lunds Universitet välja att utföra sitt examensarbete vid Linnéuniversitetet.

Höstterminen 2013 ska cirka 10 läkarstudenter kunna påbörja sina kliniska terminer (6-11) i Kalmar efter att ha läst sina prekliniska terminer vid annan ort i Sverige eller utlandet. Lärosätets första läkarexamen kommer då att avläggas redan år 2016.

2015 är tanken att det skall börja antagas 20 läkarstudenter per termin till ett fullständigt läkarprogram.

Lunds Universitet blir en garant för kvalitén och utbildningen skall ske i dess regi.
– Lund vågar lita på att vi klarar av det här. De sätter sitt eget rykte på spel och vi är glada över förtroendet, säger Stephen Hwang, rektor vid Linnéuniversitetet.
För utförligare läsning:
Pressmeddelandet: "Samarbete för att lösa Sveriges läkarbrist"
Lunds Universitets pressmeddelande
Smålandsposten
Östran (Östra Småland)
Dagens Medicin
wiicky
Inlägg: 20
Blev medlem: 02 okt 2011, 18:03
Kontakt:

Re: Läkarutbildning vid Linnéuniversitetet

Inlägg av wiicky »

Som Linköpingsmänniska undrar jag i mitt stilla sinne: var ska vi ha våra placeringar när både Örebro och Kalmar försvinner?
Skriv svar