Hur ska man prioritera studieortsvalet?

Diskussioner om antagning till svenska läkarprogram inför 2010 års vårtermin.
Johannak
Inlägg: 3
Blev medlem: 05 nov 2009, 13:56

Hur ska man prioritera studieortsvalet?

Inlägg av Johannak »

Hej hej.

Jag skrev 1,8 nu i höst och har lund som förstahandsval, jag har också sökt genom det särskilda urvalet i umeå och har där i princip garanterat chans att komma in. Som det är nu så har jag lund som 1 och umeå som 2 men man har väl ändå en ganska stor chans att komma in på alla de andra utom KI med 1,8? Så jag undrar om jag ska omprioritera, fast jag tycker umeå verkar väldigt bra men eftersom jag har familj och vänner i södra sverige så är det ju en bit. Sedan undrar jag om ens chanser att bli antagen till umeå genom särskilda minskar om prioriterar lägre? vill ju inte "slarva bort" min säkraste chans.

Nån som har några förslag? Är vissa universitet bättre än andra när det gäller utbildning och studieliv osv? Några här som läser vid nåt lärosäte och har lust att dela med sig om vad de tycker?
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4701
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: Hur ska man prioritera studieortsvalet?

Inlägg av Nils »

Hej Johanna,

Dina rangordningar påverkar inte dina odds vid något enskilt lärosäte, bortsett från att du stryks från alla lägre prioriterade alternativ ifall du blir antagen till ett högre. Därför bör du ha din favorit längst upp, din andrahandsfavorit näst längst upp och så vidare.

Vilken slags studiesocial miljö vill du ha? Umeå är t.ex. bra på friluftsliv och musik medan Lund och Uppsala har klassiskt studentliv (på gott och ont).

Vad gäller studierna så beror svaret där också på vad du vill ha... Linköping-studenter klarar sig bäst i AT-provet medan Karolinska-studenter har bäst forskningsmöjligheter, till exempel, och studieupplägget medför mer eget ansvar i Linköping och mer "katedralundervisning" i Göteborg.
Låst