Läkare eller psykolog?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:glad: :ja: :ler: :skrattar: :cool: :tummeupp: :ledsen: :nej: :olycklig: :velig: :oj: :vitflagg: :neutral: :huh: :nja: :perplex: :tokig: :sliten: :blinkar: :tunga: :lurig: :visslar: :ful-ler: :himlar: :blundar: :glor: :doh: :arg: :bitter: :tummener: :oskyldig: :ond: :betagen: :konfys: :sover: :smart: :ninja: :skam: :rodnar: :pinsamt: :skraj: :w00t: :strålande: :tummarupp: :party: :telefon: :kyss: :tur: :censur:

BBCode är
[img] är AV
[flash] är AV
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Läkare eller psykolog?

Läkare vs psykolog?

av hasselblad » 29 jan 2018, 18:13

Jag har fått intrycket av att psykologbanan är mera givande under utbildningen (kortsiktigt) men mindre givande under yrkeslivet (långsiktigt) - medan det motsatta förhållandet gäller för läkare. Båda utbildningarna får en att växa som person men utifrån olika premisser.

Läkare vs psykolog?

av Nils » 06 okt 2017, 22:32

Enligt Sacos livslönediagram har psykologer bara lite bättre livslön än dem som är enbart gymnasieutbildade, medan läkare har märkbart bättre än enbart gymnasieutbildning.
https://www.saco.se/vara-fragor/lon-och ... ildningar/

Läkare vs psykolog?

av MrO » 08 sep 2016, 14:43

Bump

Läkare vs psykolog?

av MrO » 08 sep 2016, 14:38

Hur ser det ut idag? Lönemässigt?

Re: Läkare vs psykolog?

av Bailey2 » 17 jul 2014, 15:17

Läkare har en väldigt låg lön sett till prestationerna. Låt inte lönen vara betydelsefullt i valet mellan psykolog och läkare då löneskillnaden är så marginell tack vare skattereglerna, löneprogressionen och progressiv urartning.

Re: Läkare vs psykolog?

av Jspr » 09 jul 2014, 04:16

Det är sant det du säger att en persons höftningar baserade på respektives omgivning inte ger en helhetsbild av läget. Dock vill jag hävda att den typen av statistik du länkade till inte heller lyckas med det.

Idag är det en lite speciell situation inom psykologkåren som inte syns i statistiken och som gör att den blir missvisande. Det är är en relativt stor skillnad mellan den äldre och yngre generationen av psykologer på olika vis. Framförallt tänker jag nu i stunden på två faktorer som jag uppfattar spelar roll rörande denna fråga om löner (anledningarna är flera men dessa är de jag tänker på just nu).

1. Inom den äldre generationen finns det i högre utsträckning ett åsidosättande av den den egna personen före patienter/klienter. Det förekommer även i den yngre generationen men är inte ett alls lika utpräglat drag i den gruppen. Frågor om lön och arbetssituation varit nedprioriterade då det har uppfattats som att det man gör för patienter/klienter blir "mindre värt" om det är "för pengarnas skull". Det handlar om en kulturell fråga med rötter i dominerande politiska värderingar inom gruppen. Genomgripande har den yngre generationen en helt annan syn på saken oavsett politisk färg.

2. Personlighetsmässigt och intellektuellt är de som söker till psykologutbildning idag är av en annan sort än hur det var längre tillbaka i tiden. Koncentrationen av vassa personer som kan och vill tala för sig är idag mycket hög på utbildningen. Betänk också på att det handlar om en utbildning som är öppen för begåvade personer som inte med nödvändighet är naturvetare i grunden. Vilket ger att det definitivt är en av utbildningarna med högst värde vad gäller genomsnittlig verbal förmåga bland studenterna.

Bland andra, menar jag, bidrar dessa två faktorer till att det finns helt annorlunda löneutvecklingsläge hos den yngre generationen, nu och framöver. Som du ser i den posten jag skrev innan handlade mina exempel enbart om personer som är nyleggade eller har arbetat mindre än 10år (den yngre generationen). När jag ser mig omkring bland mina tidigare klasskamrater, andra jag arbetat parallellt med och i ett antal interna diskussionsforum inom sociala medier bland yngre psykologer så är det dessa siffror som kommer ut på ett ungefär. Det kommer att bli mer och mer påtagligt längre fram (med en brasklapp om total finansiell kollaps som gör att samhället stannar av).

Re: Läkare vs psykolog?

av elbarto » 03 jul 2014, 09:52

Ja, vad är statistik bra för när det finns höftningar baserade på en persons omgivning? Se källorna elbarto gav:

I verkligheten tjänar få Psykologer >40k, både median och medel ligger runt 32k. Alltså är löneutveckling rätt dålig under en karriär. Bara ca 20% tjänar >36k. Redan en nyleggade läkare tjänar runt 40k (alltså bättre än de flesta etablerade psykologer) och efter 5 år (specialicering) betydligt mycket bättre. Topp 20 % tjänar >65k. Under en karriär motsvarar skillnaden psykolog och läkare ungefär bekväm medelklass vs blygsam överklass.

Att bli rik är inget bra själ att läsa till psykolog eller läkare. Då finns bättre karriärer. Men jag tror det är bra att ha en realistisk bild av löneläget.

Re: Läkare vs psykolog?

av Jspr » 03 jul 2014, 06:30

Hallå.

Som psykolog är arbetsfältet oerhört brett, man kan i stort sett jobba inom vilken bransch man vill. Det är också den faktorn som är mest avgörande för lönen. Många kör också kombinationer såsom jag beskrev att jag kommer att göra ovan, halva tiden kliniskt och halva tiden eget.

Majoriteten jobbar inom det kliniska fältet, mycket för att det är det som är ”enklast” att kliva in i efter utbildningen. Där finns det upptrampade stigar och etablerade roller för psykologer och den tryggheten lockar många, särskilt då det vanligen sker i samma fas/ålder när Svensson bildar familj med föräldraledigt etc.

Bäst lönemässigt är dock att välja mer okonventionella vägar. Detta inkluderar dock att man måste skapa sin egen roll i den kontext man attraheras av och det kan ofta innebära mycket jobb för lite deg under perioder. Det vanligaste fältet utanför det kliniska är organisation och ledarskap i olika typer av konsultroller.

Månadslöner typ (baserat på min omgivning):
PTP (bra att ha, ger cred i alla led): ca 24-29k
Nyleggad kliniskt: 34k
Leggad/etablerad några år kliniskt: 39-45k
Nyleggad konsultjobb org/ledar: 39-45k
Leggad etablerad konsult: 50-100+k

Lönemässigt ligger psykolog rätt bra lönemässigt gentemot läkare pre-specialisering/överläkare.

Re: Läkare vs psykolog?

av elbarto » 24 jun 2014, 20:33

Anonym skrev:Funderar också mellan psykolog vs. läkare.

Känns som psykolog egentligen kommer mer naturligt för mig men hur ser det ut med lönerna? Jag behöver inte bli ekonomiskt oberoende :blinkar: men man vill ju inte behöva leva på knäckebröd heller
http://www.lonestatistik.se/loner.asp/y ... kolog-1237

http://www.saco.se/yrken-a-o/psykolog/

http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Lakare-1234

http://www.saco.se/yrken-a-o/lakare/

Som vanligt är google din vän. Personligen finner jag LS siffror mer trovärdiga än Sacos, trotts att det kanske borde vara tvärt om.

Re: Läkare vs psykolog?

av Anonym » 24 jun 2014, 17:39

Funderar också mellan psykolog vs. läkare.

Känns som psykolog egentligen kommer mer naturligt för mig men hur ser det ut med lönerna? Jag behöver inte bli ekonomiskt oberoende :blinkar: men man vill ju inte behöva leva på knäckebröd heller

Upp