Dissektion på läkarprogrammet

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:glad: :ja: :ler: :skrattar: :cool: :tummeupp: :ledsen: :nej: :olycklig: :velig: :oj: :vitflagg: :neutral: :huh: :nja: :perplex: :tokig: :sliten: :blinkar: :tunga: :lurig: :visslar: :ful-ler: :himlar: :blundar: :glor: :doh: :arg: :bitter: :tummener: :oskyldig: :ond: :betagen: :konfys: :sover: :smart: :ninja: :skam: :rodnar: :pinsamt: :skraj: :w00t: :strålande: :tummarupp: :party: :telefon: :kyss: :tur: :censur:

BBCode är
[img] är AV
[flash] är AV
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Dissektion på läkarprogrammet

Dissektion på läkarprogrammet

av penfold » 16 maj 2016, 22:52

Har du på allvar läst alla tre programmen?

Dissektion på läkarprogrammet

av baltazar- » 26 apr 2016, 13:26

De dissektioner jag varit med om i Umeå är:

Gris:
- Hjärta & lungor (läkarprogrammet)
- Hjärta, lungor, lever & njure (biomedicinprogrammet)

Människa:
- Dissektion av ben & arm (läkarprogrammet)
- Dissektion av thorax (läkarprogrammet)
- Dissektion av huvud-hals (tandläkarprogrammet)
- Obduktioner (läkarprogrammet, biomedicinprogrammet)

Vi behövde inte skära i några grisar om vi inte ville. Dissektionerna på människor sköttes av amanuenser. Obduktionerna var obligatoriska men vi observerade endast vad patologen gjorde och berättade.

Dissektion på läkarprogrammet

av penfold » 24 apr 2016, 06:12

I umeå har de dissekering av en arm i T2.

Dissektion på läkarprogrammet

av Ahlstein » 16 apr 2016, 16:02

På KI har vi dissektioner under termin 2 och termin 3 samt obduktion under T4. Dissektionerna i sig är frivilliga, däremot förekommer det i båda terminer praktiska examinationer på humanpreparat av sorten identifiera namngiven struktur alternativt namnge märkta struktur. Dessa examinationer är inte frivilliga och svåra att passera om man inte deltagit under dissektionsundervisningen. Min övertygelse är att det är en naturlig reaktion att få känslor i samband med denna typ av undervisning vilket också KI gör väldigt tydligt, många som kommer till utbildningen har aldrig tidigare sett en avliden människa. KI:s vision är att ingen skall misslyckas med examinationerna pga att de inte fick tillräckligt stöd under dissektionerna och under flera år har även personer som tyckt del varit väldigt jobbigt inspirerats och fortsatt som tutorer (Lärare) till kommande kurser.

Jag själv har arbetat som tutor och tycker undervisningen har fungerat bra och vi identifierade tidigt flera personer som togs väl omhand och klarade sig igenom examinationerna.

Lycka till med ditt val och låt inte detta vara ett hinder!

Dissektion på läkarprogrammet

av Gäst » 15 apr 2016, 22:04

Hej Wiy! Jag är gymnasieelev (naturvetenskapsprogrammet) och vi har utfört dissektioner i kursen Biologi 2. Det är frivilligt att vara med under just den lektionen och jag valde själv att endast observera de delar av laborationen som min lärare ansåg vara viktigast för inlärningen. Jag ska även tillägga att jag inte är vegan fullt ut men att jag försöker undvika djurprodukter så långt som möjligt.

Bra med frivillighet även som läkarstudent, vet du om detta även gäller i andra lärosäten? Tack för ditt svar!

Dissektion på läkarprogrammet

av Wiy » 15 apr 2016, 21:38

Hej Gäst! Jag är också vegan + läkarstudent. Jag läser i Umeå. Här erbjuds man dissekera grishjärta i termin 3 men det är helt frivilligt. Utöver det förekommer dissektioner och obduktioner av människor. Vi behöver absolut inte skära i försöksdjur. Får jag fråga vid vilken utbildning du har behövt göra det?

Dissektion på läkarprogrammet

av Gäst » 14 apr 2016, 23:45

Jag hoppas att det är som du säger, det låter väldigt bra i mina öron.

Dissektion på läkarprogrammet

av Eli » 14 apr 2016, 23:32

Då borde det inte vara några problem för dig.

Apropå dissektioner av djur så kan man stöta på det om man väljer att forska vid sidan av studierna, men då behöver man ju inte välja ett projekt där de t ex dissekerar möss utan kan välja någon av all den forskning som bedrivs utan försöksdjur. Så det ska inte vara ett problem.

Inom läkarutbildningen använder man mycket information och data som framkommit ur studier med försöksdjur, vilket är svårt att komma ifrån, man måste ju liksom bygga undervisningen på forskning och det finns idag inte några modeller som helt kan ersätta djurförsök. Vid enstaka tillfällen visar föreläsare videor på försöken (det är dock inte ofta) för att belysa någon viktig aspekt av hur t ex hjärnans bearbetning fungerar. Jag vet en som är vegan och som reagerade väldigt starkt på detta. Men det är nog väldigt individuellt, vi har många som är både veganer och vegetarianer i kursen, och jag har bara hört om att det är en person som har reagerat. Om man verkligen inte klarar av det kanske man ska skippa just den delen av föreläsningen. Men i övrigt har du nog inte så mycket att oroa dig för.

Dissektion på läkarprogrammet

av Gäst » 14 apr 2016, 23:19

Jag tror inte att jag har problem med dissektionen i sig, men det är väl snarare min veganska/ vegetariska sida som sätter stopp för just delen med döda djur. Ser inte mänskliga kroppar som ett lika stort problem då de dött på naturlig väg. (Kan ju tillägga att jag har full förståelse för alla andra levnadssätt och inte vill att diskussionen ska gå över till at handla om det). Ni verkar ha delade åsikter kring om en läkare bör kunna påverkas av dissektionerna, utveckla gärna om ni vill!

(Tack Eli för din uppmuntran och din vänlighet, det värmer verkligen.)

Dissektion på läkarprogrammet

av Eli » 14 apr 2016, 22:57

På GU finns en professor (numera pensionerad tror jag) som menar precis tvärtemot vad du säger, gast. Dissektionerna är viktiga i undervisningen och kan inte till fullo ersättas av VisTab eller anatomiska modeller. Men huruvida man tycker det är jobbigt eller inte avgör inte kompetensen eller ens förmåga att arbeta som läkare. Förklara gärna hur du menar. Tills dess väljer jag att tro på vad den professorn + andra lärare med många års erfarenhet säger i frågan, då det han sa var underbyggt med erfarenhet snarare än någon inställning att läkare måste vara hårdhudade människor utan förmåga till känslor. Tycker man det är viktigt kanske man ska fundera på om något annat yrke passar en bättre, kanske ett där man inte behöver arbeta med människor. Jag tror istället på att utmana sig själv och genom det utvecklas. Det gör en dessutom mer ödmjuk vilket är en mycket viktigare egenskap som läkare. Man måste inte tycka att allt är piece of cake från början.

Upp