Hur är läkarstudenter?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:glad: :ja: :ler: :skrattar: :cool: :tummeupp: :ledsen: :nej: :olycklig: :velig: :oj: :vitflagg: :neutral: :huh: :nja: :perplex: :tokig: :sliten: :blinkar: :tunga: :lurig: :visslar: :ful-ler: :himlar: :blundar: :glor: :doh: :arg: :bitter: :tummener: :oskyldig: :ond: :betagen: :konfys: :sover: :smart: :ninja: :skam: :rodnar: :pinsamt: :skraj: :w00t: :strålande: :tummarupp: :party: :telefon: :kyss: :tur: :censur:

BBCode är
[img] är AV
[flash] är AV
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Hur är läkarstudenter?

Re: Hur är läkarstudenter?

av Doctor » 27 jan 2010, 11:41

LÅNG DISKUSSION det var den här... :sliten:

Re: Hur är läkarstudenter?

av Doctor » 27 jan 2010, 11:34

Det är kanske inte så bra heller om man söker till doktorutbildningen bara för att man har extra poäng än alla andra men egentligen inte det man vill. Man kan till exempel misslyckas med operationer, operera fel organ, eller operera i fel ställe, jag hörde det på nyheterna. Sedan hade en annan läkare (ortoped) opererat ben musklerna helt fel i benen att stackars kvinnan såg ut som en CP barn.

Sådana här misslyckande kan komma å hända om man inte satsar 100% och med intresse.

Re: Hur är läkarstudenter?

av Phantomen » 28 nov 2009, 18:17

Mariasol, jag måste erkänna att jag inte riktigt vet längre vad du tycker. Får inte grepp om hur du egentligen förhåller dig till något som tagits upp här? Du ändrar dig stup i kvarten.

Sen utgår du helt och hållet från dig själv, samtidigt som du levererar generaliseringar. Du ser att det inte går ihop va?

Ex. DU klarar dig på 5000kr, och det har du som grund i ditt argument för att läkare inte behöver/ska ha högre löner?
Ok, du sa att det bara var ett exempel för att förtydliga din åsikt, men jag ser inget annat argument som grund.

Jag vill inte framstå som förolämpande mot dig, men jag förstår verkligen inte din poäng med dina förvirrande åsikter.
Det kanske är jag som är korkad och missar något här? :blinkar:

Re: Hur är läkarstudenter?

av mariasol » 28 nov 2009, 11:33

empezar skrev: Det skulle vara roligt att sitta med på löneförhandlingarna.

"Jag är en extraordinär läkare, alla mina patienter är nöjda, jag gör aldrig fel och jag har tjänat 10 miljoner kronor till sjukhuset i effektiviseringar jag åstadkommit på min lediga tid. Jag yrkar för att jag får behålla min lön. Snälla, sänk den inte!"

Bättre vore väl att belöna duktiga läkare, än att bestraffa dåliga. Morötter är alltid bättre än piskan.

Nu är det så klart möjligt att jag misstolkat dig, och att du implicit menar att duktiga läkare ska få högre lön, och att dåliga läkare därmed får sämre lön än duktiga läkare.
...Det jag menade var...att en bra läkare får högre löneförhjningar och därmed en högre lön. En dålig får inga alls, eller inte lika stora.

För det andra så tror jag att det kan ske en hel del misstolkningar, när man enbart uttrycker sig med skrift...

Re: Hur är läkarstudenter?

av empezar » 27 nov 2009, 23:02

mariasol skrev:Klart jag kan hålla med om att en läkare som gör många tabbar, kanske är värd en mindre lön osv.
Det skulle vara roligt att sitta med på löneförhandlingarna.

"Jag är en extraordinär läkare, alla mina patienter är nöjda, jag gör aldrig fel och jag har tjänat 10 miljoner kronor till sjukhuset i effektiviseringar jag åstadkommit på min lediga tid. Jag yrkar för att jag får behålla min lön. Snälla, sänk den inte!"

Bättre vore väl att belöna duktiga läkare, än att bestraffa dåliga. Morötter är alltid bättre än piskan.

Nu är det så klart möjligt att jag misstolkat dig, och att du implicit menar att duktiga läkare ska få högre lön, och att dåliga läkare därmed får sämre lön än duktiga läkare.

Re: Hur är läkarstudenter?

av mariasol » 27 nov 2009, 09:56

empezar skrev:En dålig läkare har nog till exempel mindre nöjda patienter, får många anmälningar, feldiagnostiserar/felbehandlar, är allmänt lat och fungerar dåligt ihop med övrig personal. Visst är det lättare att se om en ekonom är duktig eller inte, men nog finns det sätt att skilja bra läkare från dåliga.
Jo det är ju klart, men alla patienter anmäler kanske inte trots att de fått ett dåligt bemötande. Angående felbehandlingar kanske inte det heller alltid är så lät att upptäcka (om inte patienten skulle anmäla). Om det här systemet skulle fungera skulle ju typ en utomstående läkare få sitta med vid varje patientmöte eller att varje patient efter varje läkarmöte får fylla i en blankett om hurdan läkaren var under deras besök.

Klart jag kan hålla med om att en läkare som gör många tabbar, kanske är värd en mindre lön osv. (även om han hon då antagligen kommer söka sig till ngt annat arbete). Men man ska också komma ihåg att det verkligen inte är alla felaktigheter som en läkare gör som faktiskt anmäls.

Vill också tillägga att det såklart finns en del läkare som uppyller alla de kriterier som du ovan nämner. Jag tycker då som dig att de borde ha en sämre lön. Men det jag vill få fram är att det kanske inte alltid är så lätt att urskilja en dålig läkare från en bra i realiteten. Även om det kanske finns vissa väldigt tydliga exempel..

Så alltså, kan man komma på ett bra sätt att urskilja en dålig från en bra läkare, kommer jag inte gör ngt som helst motstånd.

Re: Hur är läkarstudenter?

av empezar » 26 nov 2009, 23:07

mariasol skrev:För det andra tror jag att det kan bli svårt att skilja mellan en bra och dålig läkare. Man kan ju inte direkt räkna flest patienter per dag.
En dålig läkare har nog till exempel mindre nöjda patienter, får många anmälningar, feldiagnostiserar/felbehandlar, är allmänt lat och fungerar dåligt ihop med övrig personal. Visst är det lättare att se om en ekonom är duktig eller inte, men nog finns det sätt att skilja bra läkare från dåliga.

Re: Hur är läkarstudenter?

av mariasol » 26 nov 2009, 21:45

empezar skrev:Man baserar inte lönehöjningar på hur mycket man behöver för att leva och roa sig. Därför är det som sagt helt irrelevant. Vården har mycket att vinna på att skilja på bra och dåliga läkare med skillnader i lön.
Jo det är ju sant. Om du vill ha en hög lön för att du kanske kommer bli en väldigt skicklig och duktig läkare tror jag att du kommer få det. Lönerna mellan olika specialiteter skiljer sig faktiskt en del. Om du inte nöjer dig med det kan du ju alltid öppna ngt eget för att på så sätt få den lön som du är värd.

För det andra tror jag att det kan bli svårt att skilja mellan en bra och dålig läkare. Man kan ju inte direkt räkna flest patienter per dag.

Re: Hur är läkarstudenter?

av empezar » 26 nov 2009, 16:38

mariasol skrev:Jo, visst. Men jag ser fortfarande inte ngn anledning till att höja deras löner. Tycker redan att de har alldeles tillräckligt för att kunna klara sin vardag och "lite" därtill.
Man baserar inte lönehöjningar på hur mycket man behöver för att leva och roa sig. Därför är det som sagt helt irrelevant. Vården har mycket att vinna på att skilja på bra och dåliga läkare med skillnader i lön.

Re: Hur är läkarstudenter?

av mariasol » 26 nov 2009, 15:37

empezar skrev:Vad du klarar dig på är irrelevant. Det handlar inte om hur mycket pengar man behöver för att klara sig, då skulle nämligen alla ha samma lön.
Visst, jag tog endast det som ett exempel. Där håller jag med, det handlar mer om att vissa människor är mer pengagalna än andra.
empezar skrev:Somliga vill ha möjlighet till lite mer än att klara sin vardag. Om du tycker att du får för mycket i lön står det dig fritt att skänka pengarna till välgörenhet. Vad jag gör med mina pengar är min ensak, och ingen annan kan säga hur mycket pengar jag "behöver".
Jo, visst. Men jag ser fortfarande inte ngn anledning till att höja deras löner. Tycker redan att de har alldeles tillräckligt för att kunna klara sin vardag och "lite" därtill.
empezar skrev: Ja, till exempel så kan vi bränna upp pengarna genom ineffektivitet i sjukvården, som vi gör nu.
Allt kan förbättras. Tror inte direkt att vården skulle försämras av att få mer pengar.

Upp