Cookies

Europeiska unionen och Sveriges riksdag kräver att alla hemsidor informerar läsare om cookies. Denna sajt använder cookies för Google Analytics, för att spara döljande av notiser och annonser och för andra funktioner. Ifall din webbläsare är inställd på att acceptera cookies tolkas det som samtycke.

[ dölj detta och visa notiser i menyn nedanför vid nya händelser ]

Pressinformation

Kommunpolitiker vill införa ”strålningsfri zon”

Det finns människor som känner obehag inför (tekniskt skapad) strålning till den grad att det påverkar deras mående och liv. Obehaget är inte baserat på vetenskapliga fakta men det betyder inte att de berörda personernas känslor ska förringas och viftas bort. De är människor som mår dåligt och det vore varken professionellt eller medmänskligt att håna och stöta bort dem. Även när man har olika verklighetsuppfattning bör man visa god etikett.

Detta betyder dock inte att man bör göra som Åseles styrande politiker, som vill införa en ”strålningsfri zon” med en diameter på två mil. I det avsedda området bor det nämligen äldre som behöver trygghetslarm för att deras tillvaro inte ska bli potentiellt livsfarlig. Tolv av de fjorton byborna har protesterat mot förslaget sedan de fick kännedom om det.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten ”finns det inget som visar att det finns några hälsorisker med att bo eller vistas nära basstationer så länge dessa satts upp på ett lämpligt sätt”. Kommunalrådet viftar dock bort detta med att han vet bättre.

– Den forskningen som är sponsrad av telebolagen, säger Brage Sundberg, Åseles kommunalråd.

Litar du inte på myndighetens rekommendationer?

– Nej, det gör jag inte med den kunskap som jag har införskaffat genom annan forskning, säger Sundberg.

Förslaget kom ursprungligen från Åsele Astma & Allergiförening, en lokalavdelning inom Astma- och Allergiförbundet. I protokollet går det inte att utläsa några reservationer från något av oppositionspartierna (Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet) eller hur de röstade.