Lästips: Onödiga arbetsuppgifter hotar läkarnas hälsa

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Lästips: Onödiga arbetsuppgifter hotar läkarnas hälsa

Inlägg av Nils »

Det uppmärksammades häromdagen att läkare stressas av administrativa pålagor och att detta medför risker för kognitiv försämring, detta enligt en studie som presenterades i Läkartidningen.
Tre av fyra läkare måste ägna en medelhög eller hög andel av sin arbetstid åt arbetsuppgifter som egentligen ligger utanför deras yrkesroll eller hade kunnat undvikas helt.
Stress på grund av onödiga administrativa uppgifter kan också leda till en rad negativa konsekvenser som minnesstörningar, koncentrationssvårigheter och utmattning.
– Att utföra sin kärnuppgift blir man inte stressad av, det stärker i stället den egna självkänslan. Det som stressar är att man hindras från att göra det man har utbildat sig till, det man är professionellt kunnig i och det man vill göra.
– Läkaren blir väldigt ofta avbruten och störd i sitt arbete eftersom det finns en mängd av alla möjliga sidouppgifter som de förväntas utföra.
– Påslaget av utmattning och anspänning är väldigt, väldigt högt i den här gruppen om 20 procent som har mycket sidouppgifter. Där finns ju över femtio procent som tror att de knappt orkar med arbetsdagen fram till kvällen och man ser nästan aldrig så höga siffror i den här typen av forskning, säger Gunnar Aronsson.
Eftersom stressen påverkar läkarnas koncentrationsförmågan kan den i förlängningen också påverka patienterna och deras säkerhet. Men i första hand är det läkarna som drabbas.

– Människor som har det på det sättet under en längre tid blir ju sjuka.
Källor:
Läkartidningen: "Onödiga och oskäliga arbetsuppgifter bland läkare"
SVT: "Stressade läkare riskerar minnesförlust"
Tidningen Vision: "Läkare stressas av sidouppgifter"
empezar
Inlägg: 666
Blev medlem: 20 apr 2008, 15:21

Re: Lästips: Onödiga arbetsuppgifter hotar läkarnas hälsa

Inlägg av empezar »

För att inte tala om alla minuter per patient som försvinner pga dåliga journalsystem.
Fd läkarstudent (termin 7 Uppsala)
Skriv svar