Nya läkarutbildningen

Regelverk, utbyggnad, utveckling, et cetera.
Gäst

Nya läkarutbildningen

Inlägg av Gäst »

Hej! Jag tar studenten nu till våren och är inställd på att läsa till läkare. Jag hade tänkt börja plugga direkt, men i och med att läkarprogrammet ska göras om fr.o.m. HT21 så undrar jag nu om det är värt att vänta och göra något annat i ett år, för att sedan börja på det nya programmet? Elller är det smartare att börja på det gamla direkt nu i höst?
Doctorofmedicine

Nya läkarutbildningen

Inlägg av Doctorofmedicine »

Det beror på om du vill ha din leg direkt efter utbildningen eller i att vikariera i minst två år, i väntan på AT, och sedan göra AT på två år.
Gäst

Nya läkarutbildningen

Inlägg av Gäst »

Okej, tack för svaret. Jag har hört att vissa kan få vänta länge för att få sin AT-tjänst, men ingen kan väl behöva vänta så länge som två år på att få en plats? Dessutom måste man väl göra BT-tjänst efter nya programmet innan man kan specialisera sig. Hur tror du väntetiderna kan se ut där? Och har du någon koll på hur studierna förändras?
Gast

Nya läkarutbildningen

Inlägg av Gast »

Börja när du tänkt! Finns för o nackdelar men om du går nuvarande 5,5 så har du en termins mindre studielån och du kommer inte att bli försökskanin i nytt upplägg:). Kommer säkert att bli väntetid innan du får en bastjänst i det nya också.
Doctorofmedicine

Nya läkarutbildningen

Inlägg av Doctorofmedicine »

Både regeringen och landstingen jobbar hårt för att BT inte ska bli som AT. Jag gör AT på Södersjukhuset så jag vet hur svårt det är att få AT i Stockholm och andra storstäder.
Men du kan vikariera i t.ex Sollefteå (kolla SLF) i ett halvår och gör AT i 21 månader. För mig blir det ca 9 år sedan jag började på läkarutbildningen innan jag blir leg läkare. Hade jag varit du så hade jag läst det nya sexåriga. Som icke-leg läkare får man mindre lön OCH respekt av sjukhuspersonalen. Det är upp till dig.
Lycka till
JBx

Nya läkarutbildningen

Inlägg av JBx »

Som sagt, det finns för- och nackdelar. Det finns risker med att vara försökskanin enligt det nya systemet, ni kommer inte ha så många tentor att öva på, inte så många att fråga om tidigare examinationer, och många av de undervisande på programmet lär inte heller ha bättre koll.

Du behöver inte vänta två år på en AT-plats om du så inte vill, ofta kan du få något mycket fortare än så men då lär du behöva flytta till en mindre stad. Läkare som väntar i flera år på sin AT-plats bor, med största sannolikhet, i en universitetsstad eller i någon av storstadsområdena med omnejd och VILL/KAN inte flytta någon annnstans med kortare väntetid. Det är fullt förståeligt, då det trots allt är nästan två års tid som man spenderar på ett sjukhus, eller att man har familj eller liknande. Har du möjlighet och intresse att flytta var som lär du inte behöva vänta på AT särskilt länge.
Gäst

Nya läkarutbildningen

Inlägg av Gäst »

Då blir det nog så att jag börjar på det gamla programmet nu till hösten, vilket var min tanke från början. Jag är uppvuxen och bor i en by/småstad i mellansverige med omkring 5000 invånare, där det faktiskt finns ett sjukhus och på en sådan plats är det alltså inte så lång väntetid på en AT-tjänst? Dessutom skulle jag (i alla fall just, vet inte hur jag tänker och hur mitt liv ser ut om 6 år) kunna tänka mig att flytta nästan var som helst om det innebär att jag slipper väntetiderna. Och då undrar jag ifall det finns möjlighet att få en AT-tjänst direkt man är klar med plugget? Eller dröjer det alltid någon månad även på små ställen? Tack för alla svar hittills!
Gast

Nya läkarutbildningen

Inlägg av Gast »

Klokt tänkt:)
Guest

Nya läkarutbildningen

Inlägg av Guest »

Skriv svar