Ärliga åsikter om läkarprogrammet/-yrket?

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
Gäst

Ärliga åsikter om läkarprogrammet/-yrket?

Inlägg av Gäst »

Hej!
Jag skulle vilja höra lite ärliga åsikter om läkarprogrammet/-yrket. Jag börjar sista året på natur i augusti och har de senaste månaderna börjat fundera mer seriöst på att söka läkarprogrammet direkt efter gymnasiet. Jag tycker att det verkar finnas många intressanta/givande/roliga aspekter med yrket men tvekar också på några punkter. Till den första kategorin kan (förhoppningsvis) räknas patientkontakt (och känslan att kunna hjälpa någon), varierande arbetstider och -uppgifter och att jag tycker att medicin i sig verkar vara ett intressant ämnesområde. Å andra sidan har jag aldrig sett mig själv som läkarmaterial (lever inte direkt sådär fördomsfullt hurtigt som läkare rätt ofta verkar leva ;-)) och det finns mycket som intresserar mig. Det som känns som den främsta konkurrenten till läkarprogrammet är isåfall sannolikt civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Dessutom är jag lite oroad av den stämpel/status som läkarprogrammet har, att jag helt enkelt hamnar på "fel" program men inte inser det förrän efter x antal år. Hur tror ni förresten att detta kommer utvecklas (inte för att det kommer påverka speciellt mycket, men ändå), med det nya läkarprogrammet och utökningen av antalet platser? Och hur tror ni att nya läkarprogrammet (utan AT) kommer påverka? Är det värt att "vänta in" det? Och slutligen: hur tror ni att läkarprogrammet förhåller sig rent objektivt jämfört med ex teknisk fysik på Chalmers?
hasselblad
Inlägg: 11
Blev medlem: 29 jan 2018, 16:45

Ärliga åsikter om läkarprogrammet/-yrket?

Inlägg av hasselblad »

Lite sent svar, men detta kanske är av intresse för ngn där ute...
Å andra sidan har jag aldrig sett mig själv som läkarmaterial (lever inte direkt sådär fördomsfullt hurtigt som läkare rätt ofta verkar leva ;-)) och det finns mycket som intresserar mig.
Det kommer med yrket att man bör vara en god hälsoförebild för ens patienter, samtidigt som man som läkare blir plågsamt medveten om de konsekvenser som en ohälsosam livsstil kan leda till. Ovanpå detta kommer tydliga krav om punktlighet, noggrannhet osv. Hurtigheten kommer nog rätt så naturligt som en reaktion på allt det.
Det som känns som den främsta konkurrenten till läkarprogrammet är isåfall sannolikt civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Dessutom är jag lite oroad av den stämpel/status som läkarprogrammet har, att jag helt enkelt hamnar på "fel" program men inte inser det förrän efter x antal år. Hur tror ni förresten att detta kommer utvecklas (inte för att det kommer påverka speciellt mycket, men ändå), med det nya läkarprogrammet och utökningen av antalet platser?
Läkarprogrammet och civ-ing är så olika varandra att du måste utgå från programmens respektive innehåll. Ett program som läkarprogrammet måste du kunna uppskatta oavsett eventuell status. Om det faktiskt är statusen allting hänger på skulle jag nog rekommendera civ-ing istället.
Och hur tror ni att nya läkarprogrammet (utan AT) kommer påverka? Är det värt att "vänta in" det?
Det nya programmet blir säkert bra, men jag hade inte väntat in det om du inte supergärna vill vara del av den första generationen BT:are.

Och slutligen: hur tror ni att läkarprogrammet förhåller sig rent objektivt jämfört med ex teknisk fysik på Chalmers?
Båda är mycket bra val, men de är också så pass olika varandra att man inte behöver jämföra dem rätt över. De har gemensamt att de är långa naturvetenskapliga universitetsutbildningar. Men de ger helt olika uppsättningar kompetenser och färdigheter. Läkarprogrammet upplever jag som väldigt "all round", i bemärkelsen att det innehåller mycket naturvetenskap, forskning, människokontakt, ledarskapsaspekter och även praktiska inslag där man faktiskt arbetar med händerna. Teknisk fysik verkar mer abstrakt, men samtidigt krävande, utmanande och utvecklande.
bliintelakare

Ärliga åsikter om läkarprogrammet/-yrket?

Inlägg av bliintelakare »

Läkaryrket är troligen inte vad det en gång varit. Det finns onekligen positiva aspekter kring yrket. Generellt skulle jag rekommendera ett genuint intresse ifall du ska bli läkare. Det är ett stort misstag att bli läkare för lönen, statusen eller någon annat än genuint intresse för yrket.

Jag ska ge dig några negativa saker med läkaryrket:
- Svårt. Man märker framför allt i slutet av utbildningen hur svårt det är och hur lite man faktiskt kan när man står ensam på akuten.
- Hög arbetsbelastning. Det är fysiskt och psykiskt påfrestande att vara läkare, framför allt som ny. I princip varje dag innehåller en eller flera stora eller små utmaningar.
- OK lön men relativt sett usel lön. Ingångslönen för AT idag är 30-35k/mån. Åtminstone 35k tycker jag är OK ingångslön, men inte lägre än så. Vissa landsting utnyttjar underläkare (innan AT) med löner som inte ens uppnår 25k för ungefär samma arbete som en AT-läkare gör. 25k/mån för att jobba som läkare. Är inte rimligt någonstans alls. Lägre än vad undersköterskor tjänar. Lönen för läkare har generellt minskat, eller snarare inte ökat i den takt den borde (vilket i praktiken är en minskning).
- Statusen som läkare idag är rätt kass. Ingen bryr sig egentligen om du är läkare längre. Folk har ingen direkt respekt för läkare heller.
Jspr

Ärliga åsikter om läkarprogrammet/-yrket?

Inlägg av Jspr »

bliintelakare skrev:Många yrken är troligen inte vad de en gång varit. Det finns onekligen positiva aspekter kring flera yrken. Generellt skulle jag rekommendera ett genuint intresse ifall du ska skaffa dig ett yrke. Det är ett stort misstag att välja yrke för lönen, statusen eller någon annat än genuint intresse för yrket.
FTFY
Skriv svar