Ålderns betydelse för AT / ST

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
Oldman

Ålderns betydelse för AT / ST

Inlägg av Oldman »

När jag till slut kommit över åldershindret för att söka till min drömutbildning så poppar det upp en del andra frågor. En av frågorna är om min ålder kan göra det svårt att få AT / ST? Kommer förmedlingen vara äldst i klassen men vad jag förstått så brukar iaf ett par st i varje klass vara närmare 40. Jag är idag 41 och kommer enligt min plan påbörja läkarstudierna VT18 (måste läsa in biologi2 först och göra om högskoleprovet som bara gäller till VT17). 11 terminer utan avbrott kommer betyda att jag är ca 47 när jag kommer vara redo för AT och med ca ett års väntetid på AT betyder att jag är närmare 50 när jag ska söka ST.

Tankar? Reflekteringar? Är jag trots allt för gammal för mitt drömyrke?
Oldman

Ålderns betydelse för AT / ST

Inlägg av Oldman »

Förmodligen inte förmedlingen :ler:
Jspr

Ålderns betydelse för AT / ST

Inlägg av Jspr »

Såklart inte, men det vet du redan.

Tänk inte att det primärt är ett yrke du ska utöva, utan en utbildning till ska få till livs. Det är vägen som är målet och jag kan inte annat än att rekommendera det. Det har varit fantastiskt.

Du hade inte varit äldst i min klass, hen är närmare 45 än 40. Beroende på lärosäte finns det nog säkert ett gäng i samma åldersgrupp (mer i GBG och Sthlm än i studentstäderna). Vi hade typ 25ish stycken som var 33+ vid starten på KI.
Anonym

Ålderns betydelse för AT / ST

Inlägg av Anonym »

Hög ålder kan vara till nackdel om man är intresserad av ST inom opererande specialitet. Men förutom det, kör på!
KISTUD

Ålderns betydelse för AT / ST

Inlägg av KISTUD »

Ur en arbetsgivares perspektiv finns det nog både för och nackdelar! AT konkurrerar man nog på samma villkor, möjligtvis att man har en fördel iom att man förmodligen inte behöver ta ut någon föräldraledighet eller liknande.

ST däremot kan hypotetiskt bli lite svårare beroende på vilken specialitet du väljer. Med din tidsaxel gör en femårig ST att du blir färdig vid 55 och har kanske 15 år att utöva yrket, ex. inom patologi brukar dom säga att det tar 10-15 år att bli en duktig patolog. För arbetsgivaren innebär det också färre år som verksam läkare efter ST. Dock har du ju livserfarenhet som yngre kollegor kanske saknar och precis som under AT behöver arbetsgivaren inte tänka på föräldraledighet osv som många annars tar ut under ST.

Lycka till!
Skriv svar