Repetition av gymnasiekunskaper inför studiestarten?

Antagningsvägar, ansökningsprocessen, tillgodoräknande, studentbostad, et cetera.
penfold
Inlägg: 44
Blev medlem: 28 dec 2013, 16:44

Re: Förberedelse

Inlägg av penfold »

Fanns ju redan en tråd om detta!
http://läkarstudent.se/forum/viewtopic.php?t=13
Stina

Hur mycket kemi är det egentligen?

Inlägg av Stina »

Jag tittade lite på den fina kemisammanfattningen Nils har gjort. Det känns som att det är relativt mycket kemi på läkarutbildningen, med andra ord. Men är det fruktansvärt mycket? Eller är det mer som ett stöd till föreläsningar och så? Hur funkar kemin tillsammans med utbildningen?
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: Hur mycket kemi är det egentligen?

Inlägg av Nils »

Sammanställningen går genom hela gymnasiekemin - men inte allting därifrån används på läkarprogrammet. Det är främst i början av läkarprogrammet, när man läser cellbiologi och biokemi, som kemin är viktig att ha i färskt minne. Vissa saker i kemin förblir dock viktiga under hela utbildningen, till exempel pH och jämviktsreaktioner.

En grov indelning skulle kunna vara att de viktigaste delarna att kunna är "mått och begrepp", "kemiska bindningar", "kemiska reaktioner", "organisk kemi" och "isomeri".

"Biokemi" får en grundlig genomgång i cellbiologin och biokemin på läkarprogrammet, på en djupare nivå än i sammanställningen. Jag gissar (utifrån vad jag själv minns efter flera år) att "biokemi" därför kan ses mer som underlättande förkunskap än som nödvändig att kunna utantill i förväg.

"Analytisk kemi" kan du i princip hoppa över och "energi" är så gott som bara kuriosa (men det sista stycket, om svett, kan vara av intresse att kunna).

Hoppas att detta gav lite klarhet... :)
Stina

Re: Hur mycket kemi är det egentligen?

Inlägg av Stina »

Oh, yes! Tack för det mycket givande svaret. Och tack för den här fantastiska sidan! :glad:
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: Hur mycket kemi är det egentligen?

Inlägg av Nils »

:)
Kunnig

Re: Hur mycket kemi är det egentligen?

Inlägg av Kunnig »

För oss som är intresserade av kemisidan, alltså biokemi och organisk kemi, finns det något att hämta inom läkaryrket? Antar att det är möjligt att närma sig det intresset genom att gå med i forskargruppen, men är det möjligt att stilla kemitörsten iförd vit en läkarrock?
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: Hur mycket kemi är det egentligen?

Inlägg av Nils »

Det är möjligt att bli specialistläkare med inriktning mot klinisk kemi.
https://vgregion.mynetworkglobal.com/en ... bID:31104/

Se även:
http://www.kliniskkemi.org/

En av kursböckerna på läkarprogrammet är för övrigt "Klinisk kemi" av Peter Nilsson-Ehle med flera; den boken är på drygt 700 sidor. Den är visserligen mer av typen "rekommenderad litteratur" än "obligatorisk litteratur" men om man vill fördjupa sig i medicinsk kemi så är den ett givet val.
:)
Lennart

Förbereda sig inför studiestarten!

Inlägg av Lennart »

Hejsan!

Jag har ansökt till LiU nu till våren och tror mina chanser att bli antagen är goda. Men läser ständigt att man borde förbereda sig genom att mala igenom både Kemi A och B innan kursstart. Vad är er uppfattning?

Två år sedan jag satt med det ämnet.

Hade gott!
Tesla
Inlägg: 85
Blev medlem: 03 jan 2015, 22:09

Förbereda sig!

Inlägg av Tesla »

Hejhej!

Huruvida du behöver förbereda dig eller inte beror på. Att ha någorlunda koll på gymnasiekemin underlättar men det är inte så att du inte skulle klara dig utan det. Känner du att du glömt bort mycket när det kommer till jämvikter och den organiska kemin kan jag tycka att det låter vettigt att fräscha upp det. Det finns en sammanfattning här på läkarstudent, kan du den någorlunda kan du nog betrakta dig själv som mer förberedd än de flesta andra :)
LiuT2

Förbereda sig inför studiestarten!

Inlägg av LiuT2 »

Hej!

Jag läser vid LiU termin 2.

Jag skulle säga att det bästa skulle vara att läsa metabolism och allmän cellbiologi med fokus på det centrala dogmat. Att skaffa sig grunder i tidig Embryologi kommer också underlätta. Att läsa allmän kemi hjälper inte alltför mycket, även om det kan underlätta något. Det kommer finnas många fler som har många fler år sedan de satt vid skolbänken. Det betyder att nivån läggs på en rimlig nivå. Jag läste fysiologi, cancerbiologi och cellbiologi som strökurser innan jag började. Det underlättade och avspeglades också på tentamensresultatet haha.

Men kom ihåg, du behöver inte oroa dig!! :D
Skriv svar