Sida 1 av 1

Vilket universitet

InläggPostat: 22 jul 2019, 18:01
av Axel
Hej!

Jag är intresserad av att veta vilket läkarprogrammet i de olika universiteten som passar just mig. Jag är mestadels intresserad av Uppsala, Göteborg, lindköping, Örebro och Umeå. Jag bor i Stockholm och vill helst flytta långt härifrån vilket talar emot Uppsala. Helst skulle jag vilja gå i Göteborg men hur är det att vara i Göteborg, finns ett studentliv? Sedan så undrar jag var är läkarprogrammet som ”bäst” i dessa olika universitet? Är ex Göteborg bättre än Örebro och lindköping?

Vilket universitet

InläggPostat: 24 jul 2019, 00:37
av Nils
Hej Axel!
Svaret beror mycket på vad du letar efter. Vill du ha ett lärosäte som är rankat högt internationellt är det främst KI, Uppsala och Lund som gäller men Göteborg kan också vara ett alternativ. Möjligheterna till forskning varierar, beroende på vad du är intresserad av. Samma sak för olika fritidsaktiviteter. Studentlivet vid sidan av studierna kan se ganska olika ut, beroende på studieorten - Lund och Uppsala har väldigt mycket (och "klassiskt") studentliv medan Stockholm och Göteborg (och Malmö) är mindre studentpräglade. Umeå, Linköping och Örebro ligger däremellan. En del lägger stor vikt vid undervisningsformerna under preklin - Linköping brukar sägas ha mest PBL-betoning, till exempel.

Vilket universitet

InläggPostat: 27 jul 2019, 14:34
av Axel
Ok jag förstår! Men hur stor tror ni chansen är att jag kommer in Lund eller Uppsala med Bi 21.20 och HP på 0.5 till våren 20?

Vilket universitet

InläggPostat: 27 jul 2019, 16:15
av Gast
Ingen chans i Lund men chans i Uppsala, där kommer du att ligga på gränsen.

Vilket universitet

InläggPostat: 13 okt 2019, 16:34
av gast
Hej,

jag läser på läkarprogrammet i Uppsala och vi har mycket föreläsningar och en del PBL. Min uppfattning är att Göteborg har ännu mer föreläsningar och knappt PBL (alls?), Linköping, Örebro och Lund kör mycket PBL. Umeå och KI är jag lite osäker på. Så du får fundera lite på vilken inläsningsmetod du gillar.

Det jag tycker känns mest viktigt är du tänker på att Lund delar klassen på Malmö, Lund och Helsingborg och att man då har all sin undervisning där och alltså kan behöva flytta/pendla, Umeå och Linköping kör också med att man flyttar till andra orter. I Uppsala läser vi allt teoretiskt i Uppsala och har sedan kliniska placeringar ute i regionen (Falun, Eskilstuna, Gävle, Västerås), Örebro o Göteborg har samma koncept som vi. KI har hemsjukhus i Sthlm-regionen där de läser allt teoretiskt och klassen delas alltså där med. Tycker det är värt att tänka på om du kan tänka dig att flytta/pendla iväg från den ort du kommer in på.

Vilket universitet

InläggPostat: 02 maj 2020, 20:27
av JamesOrmond
Om jag var på din plats skulle jag föredra Uppsala. bäst för högre studier och också ger dig möjlighet att leva ditt studentliv till fullo.