Läkare eller biomedicin?

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
emma

Re: Fördelar läkare vs biomedicin?

Inlägg av emma »

det vore väldigt uppskattat! :D

men, förslag på vad man kan jobba med som biomedicinare när man inte forskar..??
AMB
Inlägg: 125
Blev medlem: 24 nov 2012, 17:23

Re: Fördelar läkare vs biomedicin?

Inlägg av AMB »

Forskarassistent, laboratorieassistent , läkemedelsindustrin..... var vad jag kom fram till enligt programmens reklam..
emma

Re: Fördelar läkare vs biomedicin?

Inlägg av emma »

vad kan man göra inom läkemedelsindustrin? orkar inget kontorsjobb..
Backworldsman
Inlägg: 76
Blev medlem: 26 jul 2013, 02:31

Re: Fördelar läkare vs biomedicin?

Inlägg av Backworldsman »

"Forskarassistent, laboratorieassistent , läkemedelsindustrin..." Dessa tre exempel är dock ganska nära relaterade till forskningen, och dessutom något som man ofta börjar med innan man tagit sin examen eller direkt efter när man inte har någon erfarenhet att tala om, efter examen så tycker jag nog att man ska vara lite mer ambitiös än så, t.ex. projektledare för olika forskningsprojekt, sjukhusgenetiker eller managementpositioner på bioteknik- och läkemedelsföretag osv. Kan dock tillägga att det ofta förutsätts att man har disputerat inom biomedicin om man vill ha de mera välkvalificerade positionerna.

Som biomedicinare kan du kombinera både traditionellt kontorsarbete, då du t.ex. sitter och arbetar på olika molekylärbiologiska datormodeller på kontoret, med laboratoriearbete relaterat till både den kliniska forskningen och grundforskningen.

Jag skulle säga så här, om du inte har något emot att det tar några år längre och att du åtminstone under några år får arbeta mera praktiskt med fysiska undersökningar av människor osv. så finns det fler fördelar med läkarprogrammet; en läkare kan ofta utföra samma arbetsuppgifter som en biomedicinare, efter en del specialisering och vidareutbildning, men en biomedicinare kan däremot inte gå över till att ta över läkarens arbetsuppgifter (om man inte ansöker till senare delen av läkarprogrammet på de universitet som erbjuder detta alternativ för disputerade biomedicinare och faktiskt blir läkare). Vet du med dig att du vill arbeta som forskare redan nu och tycker det är obehagligt att komma fysiskt nära sjuka och främmande människor så kan biomedicinprogrammet vara något för dig, om inte så tycker jag att du ska välja läkarprogrammet.
emma

Re: Fördelar läkare vs biomedicin?

Inlägg av emma »

tack backworldsman! och ni andra! älskar hjälpsamma människor :D
Magnus

Re: Fördelar läkare vs biomedicin?

Inlägg av Magnus »

Snackade med studievägledaren på KI. Även som disputerad biomedicinare, menade hon, kunde det vara väldigt svårt att hitta fast tjänst. Som läkare fanns det så många fler dörrar som stod öppna.

Har pratat med flera andra, bl.a en del läkarstudenter. Enligt dom är det lättare att syssla med t.ex pre-klinisk forskning som läkare, i.o.m det finns en del anslag/tjänster som är öronmärkta för just läkare, fast förhållandevis få läkare och läkarstudenter är intresserade.

En annan sak. Du behöver alls inte gå AT och de senare, kliniska kurserna om forskning är det enda som intresserar dig. Det kan bli svårt att få ihop, men rent teoretiskt sett är du behörig att söka forskarutbildnign (dvs doktorand) redan efter fyra års heltidsstudier.

Det är typ halvt ihågkommen hörsägen. Take it for what it is!

MvH/Magnus
Backworldsman
Inlägg: 76
Blev medlem: 26 jul 2013, 02:31

Re: Fördelar läkare vs biomedicin?

Inlägg av Backworldsman »

Min källa är Tomas Bergman på KI, en professor som föreläser på både läkar- och biomedicinprogrammet, och han menade att det inte var någon större konkurrens om platserna som disputerad biomedicinare. Men det beror säkert på vem man frågar och vilka platser man pratar om. Och det finns även forskningsförberedande program/tjänster som är reserverade åt biomedicinare på KI, jag misstänker dock att dessa inte är lika stora som programmen åt läkarna eftersom läkarprogrammet är ungefär fyra gånger så stort som biomedicinprogrammet om man ser till antalet studenter per helår.

För övrigt så håller jag helt med, man har betydligt mycket större möjligheter att variera sin karriär och får fler valmöjligheter som läkare, den enda anledningen som jag ser till att man skulle välja biomedicinprogrammet över läkarprogrammet är som sagt om man vill undvika patientkontakt, eftersom denna förekommer även på den prekliniska delen av läkarprogrammet på KI, om än i ganska begränsad omfattning.
Backworldsman
Inlägg: 76
Blev medlem: 26 jul 2013, 02:31

Re: Fördelar läkare vs biomedicin?

Inlägg av Backworldsman »

Vad gäller KI så har jag även fått det intrycket när jag tittar på programöversikterna och pratar med läkarstudenter att man läser ganska mycket mer kemi som biomedicinare än läkarstudent, om man nu skulle tycka att sånt är roligt.
AMB
Inlägg: 125
Blev medlem: 24 nov 2012, 17:23

Re: Fördelar läkare vs biomedicin?

Inlägg av AMB »

Åter till detta ämne, angående forskingen..
Vi har en intressant diskussion igår på utbildningen (biomedicin) o så här är det i Lund (i stora drag): kliniska forskning är där läkarna är, medans den experimentella o grund forskningen till stor del är biomedicinare... naturligt vis är de ju teamwork o många olika kategorier är inblandade ;)

vad gäller kemi, japp, de är mycket kemi, även i cellbiologin, som vi läser samma som läkarstudenterna gör.... :)
ecneicS
Inlägg: 1
Blev medlem: 02 dec 2016, 12:50

Vad är bäst för forskning - läkare eller biomedicin?

Inlägg av ecneicS »

Hej, är helt inställd på att det är forskning som jag vill syssla med i framtiden och jag har kollat igenom kursplanerna för både läkarprogrammet och biomedicin där det senare känns mer lockande.

Men sen får man ju höra om arbetsmarknaden för biomedicinare och att läkare har minst lika bra möjligheter till forskning utöver möjligheterna att falla tillbaka på läkaryrket/öppna egen klinik och inte nog med det så är även lönen högre vid forskning för läkare generellt.

Mitt intresseområde inom forskning ligger främst i stamcellsforskningen och sen så kan man ju inte låta bli att fascineras av crispr-cas9 och möjligheterna där.

Kort sagt så vill jag inte veta saker utifrån samband/statistik, jag vill verkligen ner på djupet och förstå varför dessa samband existerar om någon hänger med på hur jag tänker.

Så utifrån detta, vad väljer ni för utbildning?

Har också kollat lite på olika specialiteter för läkare och fastnat lite för bl.a. klinisk kemi samt mikrobiologi, där borde det ju finnas goda möjligheter till egen forskning samtidigt som du har en trygg lön i ryggen. Någon som har erfarenhet att dela med sig av?

Tack för att ni tar er tid och God Jul på er :)
Skriv svar