Val av studieort mm

Antagningsvägar, ansökningsprocessen, tillgodoräknande, studentbostad, et cetera.
jool08
Inlägg: 5
Blev medlem: 01 okt 2009, 21:46

Val av studieort mm

Inlägg av jool08 »

Postade nyss följande i en ny tråd, men den verkade bara försvinna, testar igen, om den senare dyker upp som dubbelpost så får admin gärna plocka bort en av dem...

Jag har efter noggrannt övervägande bestämt mig för att hoppa av min nuvarande karriär och söka läkarprogrammet till VT10. Har försökt läsa en hel del forum och bloggar men har fortfarande många frågetecken.

Först en ren antagningsfråga. Det verkar som att standard är att antagningen i HP-kvoten hamnar på 1,8 (vilket jag har), men finns det någon statistik på hur stor andel av de med 1,8 som kommer in? På den här sidans statistikavdelning finns ju motsvarande siffra för urval 1, men inte för urval 2. Om det inte finns någon statistik så kanske ni rutinerade åtminstone har en känsla ifall det brukar vara 10, 50 eller 90% av de med 1,8 som kommer in. Är det stor skillnad i detta avseende mellan orterna (Linköping, Umeå, Uppsala, Lund)?

Även om jag inte kommer att kunna välja fritt med mina 1,8 så känns det iaf viktigt att göra en bra rangordning, vilket känns enormt svårt. Efter att ha bott i Stockholm hela livet och pluggat en hel del på KTH+SU så vore det trevligt med ett miljöombyte, skulle gärna testa att bo i en lite mindre stad.

Hur ser åldersfördelningen ut på läkarutbildningen? Ingen risk att man känner sig "gammal" och riskerar att hamna utanför om man är nyss fyllda 26 va? För om man flyttar till en ny stad känns sammanhållning och studentliv viktigt. Med det menar jag att många skall vilja umgås med kurskamrater utanför skolan och att det skall finnas bra aktiviteter, vilket för mig snarare är sport, frilutsliv, bio mm än overaller och dagliga fester.
Har ni nån känsla för hur PBL påverkar sammanhållningen, risk att alla bara sitter på sin egen kammare och pluggar? Det skrämmer lite med Linköping, har alltid sett föreläsningar som en viktigt socialt moment.

Det känns som att uppsala och linköping kommer hamna högst på min lista eftersom de erbjuder ett miljöombyte men ändå inom rimligt avstånd till det man uppskattar i Stockholm. Därefter är det riktigt svårt mellan Umeå, Lund och KI (har sökt PIL). Tror umeå passar min mentalitet och uppskattar träningsmöjligheterna men det ligger så jäkla långt bort, samma problem med lund. Dessutom står jag inte i deras bostadsköer ännu, vilket är ett praktiskt problem. KI känns bekvämt, kan bo kvar nära familj och vänner men vill ju egentligen inte plugga mer i den här stan...
Nån som känner igen sig och har några goda råd?
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4716
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: Val av studieort mm

Inlägg av Nils »

jool08 skrev:Först en ren antagningsfråga. Det verkar som att standard är att antagningen i HP-kvoten hamnar på 1,8 (vilket jag har), men finns det någon statistik på hur stor andel av de med 1,8 som kommer in? På den här sidans statistikavdelning finns ju motsvarande siffra för urval 1, men inte för urval 2. Om det inte finns någon statistik så kanske ni rutinerade åtminstone har en känsla ifall det brukar vara 10, 50 eller 90% av de med 1,8 som kommer in. Är det stor skillnad i detta avseende mellan orterna (Linköping, Umeå, Uppsala, Lund)?
Eftersom reservantagningsgränsen gick på 1,8 vid fem av sex lärosäten inför ht09 skulle jag säga att oddsen nog är rätt goda med 1,8 - troligen mer än 50% inför den senaste höstterminen och med största sannolikhet ännu bättre till vårterminen (där det till och med antogs ansökande med 1,7 vid ett lärosäte inför vt09).
Hur ser åldersfördelningen ut på läkarutbildningen? Ingen risk att man känner sig "gammal" och riskerar att hamna utanför om man är nyss fyllda 26 va? För om man flyttar till en ny stad känns sammanhållning och studentliv viktigt. Med det menar jag att många skall vilja umgås med kurskamrater utanför skolan och att det skall finnas bra aktiviteter, vilket för mig snarare är sport, frilutsliv, bio mm än overaller och dagliga fester.
Jag tror att det blir lättare socialt ifall man studerar någon annanstans än i storstäderna där många redan har ett etablerat liv och socialt nätverk som de håller sig till (men det går nog bra att hitta folk även vid storstädernas läkarprogram). Vad gäller åldern så tror jag att medianåldern för nya studenter brukar ligga runt 23-24 så du behöver inte oroa dig för att den ska vara något problem.

Hinner inte svara på resten, måste ta itu med lite sömnbrist nu. :glad:
jool08
Inlägg: 5
Blev medlem: 01 okt 2009, 21:46

Re: Val av studieort mm

Inlägg av jool08 »

Tack för svar!

En fråga jag gärna skulle höra era synpunkter på är den om hur PBL påverkar det sociala. Har alltid sett föreläsningarna som ett viktigt socialt moment och är därför i grunden lite skeptisk till PBL, särskillt Linköpings "extrema" upplägg. Vad har ni för erfarenheter/uppfattning om detta?
Wallraffer
Inlägg: 7
Blev medlem: 28 apr 2008, 20:47

Re: Val av studieort mm

Inlägg av Wallraffer »

Jag skulle spontant säga positivt eftersom föreläsningar inte är ett "socialt moment" i mina ögon, framför allt när det är stora föreläsningar med många studenter, då förväntas man sitta tyst och ta till sig informationen, med möjlighet till lite frågor...

Case, PBL etc är ju baserat på mindre grupper då man har stora möjligheter till att "socialisera"...
jool08
Inlägg: 5
Blev medlem: 01 okt 2009, 21:46

Re: Val av studieort mm

Inlägg av jool08 »

Wallraffer skrev:Jag skulle spontant säga positivt eftersom föreläsningar inte är ett "socialt moment" i mina ögon, framför allt när det är stora föreläsningar med många studenter, då förväntas man sitta tyst och ta till sig informationen, med möjlighet till lite frågor...

Case, PBL etc är ju baserat på mindre grupper då man har stora möjligheter till att "socialisera"...
Ja, det är ett annat sätt att se på saken. Jämför man med att sitta hemma och läsa så är föreläsningar socialt men jämför man med grupparbeten så är det inte det, frågan är bara hur verkligheten ser ut. Nån här som läser i Linköping som kan ge en bild av en standardvecka preklin? Hur mycket schemalagd tid är det? Hur mycket övrig tid sitter man tillsammans med andra? Hur mycket tid sitter man hemma och läser?
Detta skiljer såklart mellan olika personer men försök att se det utifrån nån typ av medelstudent.
Orgiastisk
Inlägg: 3
Blev medlem: 21 okt 2009, 22:55

Re: Val av studieort mm

Inlägg av Orgiastisk »

jool08 skrev:Ja, det är ett annat sätt att se på saken. Jämför man med att sitta hemma och läsa så är föreläsningar socialt men jämför man med grupparbeten så är det inte det, frågan är bara hur verkligheten ser ut. Nån här som läser i Linköping som kan ge en bild av en standardvecka preklin? Hur mycket schemalagd tid är det? Hur mycket övrig tid sitter man tillsammans med andra? Hur mycket tid sitter man hemma och läser?
Detta skiljer såklart mellan olika personer men försök att se det utifrån nån typ av medelstudent.
I väntan på svar från någon som är mer insatt så kan jag berätta det lilla jag vet. Första veckorna i Linköping läser alla på Hälsouniversitetet en s.k. HEL-kurs (hälsa, etik och lärande) tillsammans. Under denna period så har de normalt två träffar med en basgrupp på kanske 6 personer (osäker på antalet, men där omkring). En basgruppsträff varar i ca 3 timmar (osäker på det med). En gång i veckan (eller mer sällan, osäker även här :P) har man seminarium med andra basgrupper och diskuterar de olika scenarion man har jobbat med under veckan. Mer om det finns säkert på HU:s hemsida. Det jag ville komma fram till var i alla fall att jag tycker att det verkar som att man ändå har ganska mycket tid tillsammans med andra, det händer också att basgruppen måste träffas utanför schemalagd tid för att hinna med det som ska göras. Utöver allt arbete med basgruppen så har man även gemensamma föreläsningar en till två gånger i veckan (behöver jag säga att jag är osäker även här?). En hel del litteratur verkar man behöva plöja igenom, men sånt beror ju på ambitionsnivå också.

Det här är vad jag har förstått från vad min pojkvän, som studerar till sjukgymnast i Lkpg, har berättat. Det är möjligt att det varierar för läkarstudenter, det har jag ingen koll på, men just de här första veckorna borde se ut på ett ungefär som jag beskrev. Jag tycker själv att just PBL verkar väldigt socialt, speciellt de i din basgrupp umgås du ju naturligt med mycket, sen är det väl upp till var och en vad man gör efter skoltid så att säga.
PaxxoR
Inlägg: 20
Blev medlem: 30 maj 2009, 15:45

Re: Val av studieort mm

Inlägg av PaxxoR »

Orgiastisk skrev: I väntan på svar från någon som är mer insatt så kan jag berätta det lilla jag vet. Första veckorna i Linköping läser alla på Hälsouniversitetet en s.k. HEL-kurs (hälsa, etik och lärande) tillsammans. Under denna period så har de normalt två träffar med en basgrupp på kanske 6 personer (osäker på antalet, men där omkring). En basgruppsträff varar i ca 3 timmar (osäker på det med). En gång i veckan (eller mer sällan, osäker även här :P) har man seminarium med andra basgrupper och diskuterar de olika scenarion man har jobbat med under veckan. Mer om det finns säkert på HU:s hemsida. Det jag ville komma fram till var i alla fall att jag tycker att det verkar som att man ändå har ganska mycket tid tillsammans med andra, det händer också att basgruppen måste träffas utanför schemalagd tid för att hinna med det som ska göras. Utöver allt arbete med basgruppen så har man även gemensamma föreläsningar en till två gånger i veckan (behöver jag säga att jag är osäker även här?). En hel del litteratur verkar man behöva plöja igenom, men sånt beror ju på ambitionsnivå också.

Det här är vad jag har förstått från vad min pojkvän, som studerar till sjukgymnast i Lkpg, har berättat. Det är möjligt att det varierar för läkarstudenter, det har jag ingen koll på, men just de här första veckorna borde se ut på ett ungefär som jag beskrev. Jag tycker själv att just PBL verkar väldigt socialt, speciellt de i din basgrupp umgås du ju naturligt med mycket, sen är det väl upp till var och en vad man gör efter skoltid så att säga.

Utifrån nyligen genomförd HEL-kurs kan jag berätta att det är basgrupper bestående av 8 personer, blandat från de olika hälsoinriktningarna som du skrev. Det är 2 basgruppsmöten i veckan på ~2.5 timmar och sedan en heldag i veckan med föreläsningar och annat spritt under veckan.

På måndag börjar den första "riktiga" läkarkursen och upplägget är liknande där förutom att man är mer inriktad på fall (case) som är av medicinsk betydelse och relaterat till kursen, istället för inte alltid så konkreta spekulationer och teorier kring hälsa, etik och lärande. Man är i en basgrupp på 8 personer och man har 2 möten i veckan och föreläsningar och en gång varannan vecka är man på en vårdcentral med sin egen och ungefär två andra basgrupper och lär sig lite patientbemötande och dylikt.

Hoppas det var svar på dina frågor!
PaxxoR
Skriv svar