Årskullarnas utveckling i utlandet

Hur man blir antagen, hur man ansöker, antagningschanser, et cetera.
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Årskullarnas utveckling i utlandet

Inlägg av Nils »

Jag har nyligen fått statistik från CSN över hur antalet läkarstudenter med studiemedel vid en serie av referensår har sett ut vid föregående och senare läsår (förtydligande: "Y studenter fick studiemedel läsår B; utav dessa fick X studiemedel år A och Z fick studiemedel år C").

Denna statistik omfattade dels utlandet totalt och dels länderna Danmark, Polen och Norge.

Utifrån denna information har jag beräknat uppskattningar av antalet nyantagna läkarstudenter per läsår samt hur dessa årskullar har utvecklats över tiden. Denna information har lagts upp som interaktiva diagram här:
http://läkarstudent.se/utlandet.html#arskullar
http://läkarstudent.se/danmark.html#arskullar
http://läkarstudent.se/europa.html#arskullar_polen
http://läkarstudent.se/norge.html#arskullar

Vid en första anblick av kurvan för utlandet kan det verka som att den har passerat sin topp, med 728 nya svenska läkarstudenter i utlandet läsåret 2009/2010, för att sedan minska - nu senast till 622 nya svenska läkarstudenter i utlandet läsåret 2011/2012.

I princip hela denna nedgång kan dock förklaras med nedgången av nya svenska läkarstudenter i Danmark, som fram till läsåret 2008/2009 var den största mottagaren av nya svenska läkarstudenter i utlandet; från toppen vid läsåret 2006/2007 till läsåret 2011/2012 har antalet nya svenska läkarstudenter sjunkit från 227 till 53.

Drar man av antalet nya svenska läkarstudenter i Danmark från motsvarande antal i utlandet totalt så får man istället resultatet att antalet nya svenska läkarstudenter i övriga länder har legat väldigt stabilt i flera år.

Bild

När Danmarks nedgång avslutas kan alltså antalet nya svenska läkarstudenter i utlandet stabilisera sig på en ny nivå.

Samtidigt kan vi förvänta oss en uppgång i Norge från och med läsåret 2012/2013 tack vare den nya, snällare omvandlingsskalan i kombination med möjligheten att söka med kompletterade betyg där.

Polens antagning av nya svenska läkarstudenter hade sin högsta topp läsåret 2007/2008 med 234 men hade vid läsåret 2011/2012 återigen gått upp till 230 efter att tillfälligt ha varit nere i 173 (för övrigt kan det nämnas att Polen läsåret 2003/2004 var nere i endast 24 stycken; det var alltså en mycket snabb ökning som ägde rum). Det kan inte uteslutas att Polen slår ett nytt rekord detta läsår.

Vad gäller årskullarnas utveckling från antagningsåret till det förväntade examensåret så sker en kraftig minskning av antalet; av de 632 som började läsåret 2006/2007 återstod endast 344 läsåret 2011/2012. En förklaring kan vara avhopp, troligen de första läsåren, men en förklaring som är lika signifikant torde vara överflyttning till Sverige.

Ser man till enskilda länder så var minskningen oftast cirka hälften även i Danmark - men i Polen brukar ungefär två tredjedelar återstå vid examensåret. Detta kan tolkas som att många av dem som antogs tidigare i Danmark har haft lättare att byta till Sverige än dem i Polen (som anekdotisk information kan jag tillägga att jag träffat fler överbytare från Danmark än från Polen vilket kan tolkas som ett svagt tecken på att resonemanget kan stämma).

Andra möjliga förklaringar till minskningarna är även att de kan ha fortsatt att studera utan CSN-studiemedel eller att de helt enkelt har tagit läkarexamen (det är inte säkert att första året med studiemedel är första läsåret i läkarutbildning och vice versa).