Sida 1 av 5

Jämförelse av Karolinska institutet och Uppsala universitet

Postat: 08 nov 2008, 19:06
av idolin
Hej på er!

Hoppas på att komma in på läkarutildningen på KI eller i Uppsala till våren alt. hösten. Undrar om någon kan svara på ungefär hur schemat brukar se ut de första åren. Alltså, ungefär mellan vilka tider läser man på dagarna? Är det lektioner hela dagarna och är allt obligatoriskt? Hur ser loven ut och är det särskilda dagar avsatta för studier inför tentor?

Jag undrar framför allt för att jag har två små barn och funderar på hur jag (och min man) ska fixa det här med dagis m.m.

Tack på förhand!

Re: Hur ungefär ser schemat ut (KI/Uppsala)?

Postat: 11 nov 2008, 22:07
av Camilla_S
Jag går T1 på KI. Du kan hitta alla scheman på ki.se (t ex här finns för alla terminer: http://schema.edu.ki.se/search/browse_s ... de=L%C4KAR)

Vi har ganska blandat schema, ibland långa dagar ibland enstaka föreläsningar. Det är väldigt lite som är obligatorisk! Det beror ju på hur man väljer att läsa in det man ska kunna till tentan, det är inget KI lägger sig i. Bara du kan det du ska kunna till tentan =)

Det som några i min klass (spec de med barn) tycker är lite besvärligt är våra vårdcentralsplaceringar. Det handlar dock bara om en dag/mån, men du har ingen möjlighet att påverka vart du hamnar (placeringen gäller under hela pre-klin) Jag har min placering i Märsta, några är i Strängnäs. Kan bli klurigt med dagishämtningar, iaf för de som är ensamstående. Däremot till de kliniska kurserna kan man önska sjukhus och de med starka skäl (t ex barn) har företräde.

Tentan (det är bara en tenta på 24 poäng) ligger EFTER jul, dvs jullov existerar inte....Iaf inte på T1 om man börjar en hösttermin.

Hör av dig om du vill veta mer!

Re: Hur ungefär ser schemat ut (KI/Uppsala)?

Postat: 11 nov 2008, 22:21
av Sia
Hej!

Själv är jag nybliven T1 på KI och kan berätta att det varierar mellan olika dagar. Oftast är det föreläsningar på förmiddagen samt eventuell tid för seminarier/grupparbeten eller mer föreläsningar (oh, the horror! ;)) på eftermiddagen. Brukar börja runt 8.30 men man kan sluta ganska varierat, allt ifrån 14.30 till 16.15. I snitt slutar man vid tretiden. Nästan alla dagar är fullproppade med schemalagda aktiviteter, men de flesta är inte ett måste fast bra att gå på för att lära sig saker. Missar man något får man plugga in på egen hand, vilket kan vara mer eller mindre kul/bra/lärorikt beroende på hur man som person funkar studiemässigt.

Det är få verkligen obligatoriska moment, brukar ungefär ligga på snitt 1-3 stycken per vecka. Dessa är: labbar, introduktion/workshop till diverse saker som litteratursökning, skriftliga arbeten, webbaserat quiz (istället för duggor på vissa avsnitt), duggor samt vissa specialdagar ägnade åt professionell utveckling (PU), primärvård (PV) och vetenskaplig utveckling (VetU).

På höstterminen så finns det i princip inga lov (bye bye höstlov) utom "period för självstudier" som sträcker sig från den 22/23:e december till några dagar efter nyår. Tentan för hela kursen läggs efter nyår (vet inte om det är så på alla terminer dock) och man har några schemalagda dagar fria för att plugga inför det. Inför duggor brukar man också få en dag ledig eller så, utöver helgen då duggorna oftast ligger på måndagar.

Jag har hört (ej helt säker, rätta gärna till om jag har fel) att man har "påsklov" på vårterminen. Mer än så vet jag inte. Kan också tillägga att man tyvärr inte kan byta sin primärvårdsplacering, iaf inte i början, om man råkar hamna långt ut på något ställe med en timmas kommunaltrafik eller värre. Har för mig att man kan ansöka särskilt om primärvårdsplacering om man har barn på dagis och dylikt under senare terminer, men det är jag inte säker på.

Sist men inte minst så hörde jag från en äldrekursare att ca 8h/dag (inklusive schemalagd tid) gällande plugg räcker när man ska klara utbildningen. Givetvis finns det ambitiösa nissar som lägger ner mkt mer tid och vissa klarar sig nog på mindre, så det är individuellt. Å andra sidan sägs termin 1 vara en justeringsperiod, att man kommer in i det hela.

Lycka till med att komma in, och låt dig inte avskräckas :) Vill man och är envis nog så går det.

N.B: Såg att Camilla hade skrivit under tiden jag skrev, sorry om jag repeterar lite saker. *trött och behöver renskriva anteckningar*

Re: Hur ungefär ser schemat ut (KI/Uppsala)?

Postat: 12 nov 2008, 12:34
av idolin
Åh, tack snälla ni två för lång information. Det låter ändå som det ska fungera att plugga på KI fast man har två barn :-). Bra att allt inte är obligatoriskt, men det är klart att man vill gå på så mycket som möjligt, men krisar det hemma kan man ju hoppa över något.

Nu hoppas jag bara att jag kommer in på utbildningen. :-)

Tack igen för hjälpen!

Vad är bäst, UU eller KI?

Postat: 28 dec 2010, 21:27
av icequeen
Om någon har några erfarenheter, snälla hjälp mig att bestämma mig! Det är dock värsta lyxproblemet jag har. Jag är antagen till UU men står som reserv 8 på KI (HP-kvoten), och kommer därför med ganska stor sannolikhet att få erbjudande om plats på KI.

Just nu lutar det åt UU pga studentlivet. Är studentlivet så mycket bättre i Uppsala jämfört med KI? Får man ändå nog av studentlivet på KI (men smaken är ju förstår som baken..)? Hur är sammanhållningen i klasserna? Har hört att sammanhållningen på KI ska vara relativt dålig (fler kanske är äldre och har familj osv?).

Akademiskt sett är ju båda väldigt väl ansedda, jag anser dock att KI väger lite tyngre pga forskningen och Nobel, samt är mer känt utomlands. Jag vill gå den utbildningen som anses bäst, men samtidigt vill jag att det ska finnas mycket studentliv så att det blir lättare att lära känna folk (jag är blyg, hehe).

Jag vill gärna forska under utbildningen. Går det att påbörja PhD under utbildningen på UU (undrar dock om jag skulle hinna/orka med det i vilket fall, men någon som har några erfarenheter)?

Hur är det att bo i Uppsala, och hur är det att bo i Stockholm? Trivs ni? Hur mycket skiljer utbildningarna sig åt?

Snälla svara gära om ni har lite koll, alla synpunkter mottages tacksamt :glad: !

Re: Vad är bäst, UU eller KI?

Postat: 08 jan 2011, 19:42
av mila
Hej! Jag kan bara tala om hur det är att bo i sthlm, då jag är uppväxen här. Sthlm är en stad där du alltid har nära till folk och nöjen. Det finns ett stort utbud av resturanger och köpcentrum och dessutom är nattlivet som bäst här :) jag måste endå tilläga att sthlm inte är en studentstad, så är det studentlivt du söker efter är uppsala ett mkt bättre val :)

Läkare vid Karolinska eller Uppsala?

Postat: 09 apr 2011, 22:44
av Hakan
Hej! Har stora problem att bestämma mig för om jag skall söka Karolinska eller Uppsala i första hand till läkarlinjen. Undrar därför om ni kan komma på för-/motargument för respektive skola? Om ni studerar vid någon av skolorna, hur har ni upplevt själva utbildningen/studentlivet/bostadsfrågan?

MVH Hakan

Re: Läkare vid Karolinska eller Uppsala?

Postat: 10 apr 2011, 13:48
av Erikerka
Jag sitter i precis samma sits, svar skulle alltså uppskattas!

Re: Läkare vid Karolinska eller Uppsala?

Postat: 10 apr 2011, 16:54
av Felicia
Det beror nog på vilket sammanhang man är ute efter. Vad jag har hört har KI den bästa läkarutbildningen i Sverige och ett mer internationellt gångbart rykte än Uppsalas läkarlinje. MEN studentlivet i Uppsala är svårslaget och utbildningen säkert alldeles utmärkt.

Re: Läkare vid Karolinska eller Uppsala?

Postat: 11 apr 2011, 16:33
av thensome
Felicia skrev:Vad jag har hört har KI den bästa läkarutbildningen i Sverige och ett mer internationellt gångbart rykte än Uppsalas läkarlinje.
Man hör väldigt mycket.
Många anser att just deras universitet är bäst. Om du läser någon av alla trådar på olika forum om olika skolor så inser du att det inte finns någon bäst. KI har bästa (mest pengar) forskningen, och troligen bra ställe att doktorera på. Dock finner man grupper på undra universitet som är världsledande inom just sitt fält, och lär då vara ett bättre ställe än KI för just det fältet.

Det är mest känt utomlands. Utbildningen är inte bättre än på andra skolor. Som så många andra säger: Välj en stad är du vill vara i 5,5 år.