Sida 1 av 1

Jämförelse av Lund, Uppsala och Linköping

InläggPostat: 22 jan 2012, 13:51
av 20100366
Hejsan. Jag tänkte köpa bostadsrätt när jag börjar plugga och undrar därför var undervisningen är förlagd på följande orter:

Lund
Uppsala
Linköping

Är det på sjukhuset eller vanliga campus? Vilka delar av respektive städer rekommenderas?

Re: Var är undervisningen förlagd?

InläggPostat: 22 jan 2012, 15:35
av wiicky
När det gäller Linköping är undervisningen på campus HU, som ligger på sjukhusområdet. Bra områden att bo i är därför de som är nära centrum och därmed ganska dyra. Johannelund, Berga, Valla, Gottfridsberg är områden hyfsat nära som man kan bo i.

Re: Var är undervisningen förlagd?

InläggPostat: 22 jan 2012, 23:25
av Wiiizzy
I Lund läser man de 3 första terminerna främst på BMC i Lund. Det ligger precis bredvid sjukhuset (öster om den stora sjukhusbyggnaden "blocket") och väldigt nära andra fakulteter vid universitetet och tekniska högskolan.

Under termin 4 och 5 delas studenterna upp mellan Malmö och lund 50%/50%. Man önskar var man vill vara under dessa terminer, men vad jag har hört så tvingas kanske ett halvt dussin över till Malmö (men de flesta får alltså plugga där de vill). Jag har inte exakt koll på vilka lokaler man läser vid under dessa terminer men troligen är det förlagt vid BMC/sjukhusområdet i Lund och CRC/sjukhuset i Malmö. Pendling till Malmö är f.ö. smidigt från Lund då tågen numera stannar nära sjukhuset (station triangeln).

Vid termin 6-9 förblir 40% i vardera Malmö och Lund och 20% placeras i Helsingborg. Jag har inte koll på hur många (om någon) som flyttas till Helsingborg mot sin vilja.
T10 är projektarbete och T11 har jag för mig är förlagt i Lund och Malmö.
Att Helsingborg utbildar läkarstudenter på termin 6-9 är ett relativt nytt fenomen och eventuellt kommer andra sjukhus i regionen också bli utbildningsplatser i framtiden. En möjlig kandidat är Kristianstad.

Vidare bör jag säga att vissa kliniska placeringar och föreläsningar kan vara på ett annat sjukhus än ens primära undervisningsjukhus. Detta beror bla annat på att olika sjukhus till viss mån är specialiserade på olika specialiteter och på att man ibland vill sprida studenterna till diverse mindre sjukhus och vårdcentraler.

Lund är litet och det spelar därför ingen större roll var man bor, allt är inom cykelavstånd. En optimal plats att bo skulle jag nog dock säga vara mellan BMC och centralstationen för att ha nära till undervisningen i Lund samt nära till stationen om du skulle behöva behöver pendla i framtiden.