Bör man arbeta inom vården innan examen för att få AT?

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
Gäst

Bör man arbeta inom vården innan examen för att få AT?

Inlägg av Gäst »

Hallå! Går T3 och har ett dilemma. Har precis fått mitt första barn och som det ser ut kommer min tjej av olika skäl att stanna hemma ett år och jag ska fortsätta utbildningen. Min tanke är då att utnyttja de långa "sommarloven" som ändå är 12 veckor för att vara pappaledig. Ekonomin är inga problem då vi hellre lever enklare än att missa tiden med barnet..

Det jag undrar över är hur viktigt det är att skaffa sig erfarenheter och meriter från jobb inom vården vid sidan om utbildningen? Kommer det att vara mycket svårt att få AT-tjänst om man inte arbetat inom vården? "Räcker" det i så fall att göra det den sista sommaren? Har sedan tidigare endast arbetslivserfarenhet från lagerarbete. Är det ens möjligt att få AT om man ej har några vårdjobbserfarenheter, forskning eller ideellt engagemang att luta sig mot?

Självklart förstår jag att det är en god erfarenhet men känns ändå som att man kommer att få mer erfarenhet från de kliniska terminerna och eventuellt läkarvik innan AT, men jag kanske har fel?

Är det någon som känner någon eller kanske själv fått AT utan att ha arbetat i vården innan och under utbildningen?
Nyberg89
Inlägg: 348
Blev medlem: 19 dec 2011, 21:01

Bör man arbeta inom vården innan examen?

Inlägg av Nyberg89 »

Jag vet en som spenderade hela studietiden med att jobba med trädgårdsarbete och det gick bra för honom.
Wolthura
Inlägg: 129
Blev medlem: 21 aug 2013, 18:14
Kontakt:

Bör man arbeta inom vården innan examen?

Inlägg av Wolthura »

Jag lånar din tråd lite, eller spinner vidare på den. Jag undrar när man "kan" börja arbeta som USKa på avdelningar på sjukhus? Min mentor tycker att vi kan söka arbete redan nu inför sommaren, alltså efter T3 kommer det bli. Avdelningarna då är IVA med olika inriktningar. Vissa sjukhus/avd rekommenderar först efter preklin. Jag ställer mest frågan till er som arbetar extra på sjukhus nu: När började ni? När rekommenderas man att börja? Kan man "tillräckligt" efter T3 för att arbeta på "lättare" IVA? Annan relevant on topic ämne välkomnas också. Har tidigare vårderfarenhet.
Läkarstudent T5 vid Karolinska Institutet
Följ min väg till att bli läkare http://medikusstudenten.blogspot.se/
Nyberg89
Inlägg: 348
Blev medlem: 19 dec 2011, 21:01

Bör man arbeta inom vården innan examen?

Inlägg av Nyberg89 »

Wolthura, du har inte försökt söka någon läkarassistent-plats?
Wiiizzy
Inlägg: 239
Blev medlem: 05 aug 2011, 18:36

Bör man arbeta inom vården innan examen?

Inlägg av Wiiizzy »

Hej Gäst!
Min ytterst personliga uppfattning är att det kan vara bra att jobba inom vården åtminstone någon gång innan man börjar jobba som läkare. Det kan ge perspektiv och bidra till att underlätta kommunikationen med andra yrkeskategorier i resten av ens yrkesverksamma liv som läkare. Självklart samlar man på sig mer medicinska kunskaper som kandidat och vik ul. än exempelvis som undersköterska, men det rent medicinska är något annat än den erfarenhet som jobb inom andra yrkeskategorier i vården kan ge.
För att besvara din huvudsakliga fråga: Nej, jag tror inte att dina chanser att få AT försämras avsevärt. Eller rättare sagt, AT kommer du att få. De viktigaste faktorerna förblir:
* Hur länge man kan tänka sig att vikariera i väntan på AT och därmed ha mer erfarenhet när man får AT-tjänsten.
* Hur avbefolkad/liten/avlägsen ort man kan tänka sig att jobba på.
* Hur låg lön man kan tänka sig.
Vill man sedan ha bättre lönemöjligheter, jobba på ett sjukhus med högt söktryck och /eller inte vänta allt för länge på sin AT så är det såklart bra att ha meriter.


Wolthura, det är lite olika hur mycket kliniska element som vävs in under preklin beroende på lärosäte. Så erfarenheterna är nog lite olika, dessutom säger du att du har tidigare vårderfarenhet...
Följande blir tyvärr ett något intetsägande svar då jag inte fullt ut vet dina kvalifikationer eller vad som krävs för att jobba vid nämnd avdelning. Sammantaget är det ju dock upp till arbetsgivaren att bedöma om du har tillräckliga kunskaper. Vidare ser de till sitt behov av bemanning och desto större brist de har desto mer desperata blir de. Det är ju arbetsgivaren som får bekosta din upplärning på sjukhuset. Därför ska du inte vara orolig att du inte kan tillräckligt. Tror du att du har en rimlig chans att få jobbet och du känner att du vill ha det så sök!
Skriv svar