USMLE

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
Guest

USMLE

Inlägg av Guest »

Hej !!
Någon här som har gjort Usmle eller känner någon som har gjort det?
Jag funderar nämligen mycket på att ge ett försök på det men vet inte svårighetsgraden. Dock har jag tittat på de olika stegen och fått en aning hum.

Men det skulle vara lättande att höra från någon som eventuellt kan ha faktiska erfarenheter av det.

Tack på förhand
Nyberg89
Inlägg: 348
Blev medlem: 19 dec 2011, 21:01

Re: USMLE

Inlägg av Nyberg89 »

Många tänker inte på att de faktiskt tittar på USMLE Steg 1 mest och att man då kan gå misste om residency pga det.

Vill du vara säker på en plats bör du lägga dig bra högt, konkurrensen är stor.

Eftersom de testar hela två år får du nog räkna med månader, provet är inte nådigt och gör testprov. Finns böcker med bra frågor och med relevant fakta från First Aid.

I USA skiter dom i hur duktig du varit och det är många som fått sina läkardrömmar krossade för att de inte klarat USMLE.

General principles och organ systems (ofta inbäddat med anatomi) är i huvudsak ämnena. Finns två-pack med böcker från First Aid, First Aid for the Basic Sciences. Inte farligt dyra. Underlättar en del.
rosannah
Inlägg: 28
Blev medlem: 03 okt 2012, 17:43

Re: USMLE

Inlägg av rosannah »

Vet någon vilka slags meriter som är av värde när man söker residency i USA? Jag vet att forskning är väldigt meritgivande, men hur ligger det till med vårderfarenhet, amanuensjobb, engagemang inom kåren osv?
Nyberg89
Inlägg: 348
Blev medlem: 19 dec 2011, 21:01

Re: USMLE

Inlägg av Nyberg89 »

Det är olika.. finns närmre 9000 olika program att söka till. För att lättast hitta information bör du läsa i "den gröna boken".

I USA skiter de fullständigt i din vårderfarenhet utanför staterna och du väljer snarare om det något att ha på ditt CV eller personliga brev. Det ända som det är bra för göra dig säkrare på det du gör, men det är alltid bra att lära sig deras system.

Det finns ju observership rotations som är bra meriter innan man söker, gärna att man då får rekommendationer. De från övriga världen räknas inte på grund av den varierande kvaliteten.

För att få ett J-1 visa behöver du också ha klarat USMLE Step 1 och USMLE Step 2 CK.

Om du vill läsa mer finns det på AMA's hemsida.
Mauritz
Inlägg: 3
Blev medlem: 07 jan 2014, 09:18

USMLE

Inlägg av Mauritz »

Låt oss säga att jag sitter under hela läkarutbildningen, 5.5 år, och studerar 8 timmar om dagen. Jag kombinerar Svensk/engelsk litteratur under hela utbildningen så att jag är väl förberedd på den engelska utformningen på USMLE, och studerar dessa 5.5 år med mål att plocka väldigt höga poäng på USMLE. Under varje sommar spenderar jag tid till att läsa inför provet och lära mig så mycket som möjligt. När läkarutbildningen är klar så bor jag hemma ½ år och pluggar inför provet, 6 timmar om dagen.

Hur stora tror Ni att mina chanser är, med detta upplägget, att landa höga poäng på USMLE som kan ge mig residency i Dermatologi?

Detta är en tolkningsfråga men jag är intresserad att se Erat perspektiv på detta.
bluejay43
Inlägg: 28
Blev medlem: 14 aug 2013, 14:55

Re: USMLE

Inlägg av bluejay43 »

I don't know the exact numbers, but I can tell you that securing a dermatology residency as a foreign medical graduate will be more difficult than getting one in other specialties. Dermatology is one of the most sought-after specialties, and there is stiff competition among American graduates within this sphere.

Däremot säger jag inte att det skulle bli omöjligt för dig att skaffa en sådan position. Jag kommer från USA själv och började lära mig svenska för ett år sedan och nu har jag blivit antagen till ett svenskt läkarprogram. Nästan alla sade att jag aldrig skulle få en plats. Så inget är omöjligt!
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: USMLE

Inlägg av Nils »

Vad jag har hört tidigare så ska det räcka med en sommars pluggande (40 timmar per vecka) inför USMLE 1 för att klara rätt bra poäng, om man gör det efter T6-T7 och har hyfsat bra koll på kunskaperna till att börja med. Sedan kan givetvis studietekniken också göra stor skillnad, både plus och minus...

Jag har dessvärre inte koll alls på hur man bäst förbereder sig inför USMLE 3.
Rasmus

Re: USMLE

Inlägg av Rasmus »

Kul att det diskuteras kring USMLE och residency-platser i USA här på forumet.

Vilka specialiteter är det svårast att få en residency i? Hur svårt skulle ni tro att det är att få en residency i barn/barnonkologi? Har utländska medicinstudenter överhuvudtaget någon chans mot nyutexaminerade amerikanska läkare i de populäraste specialiteterna? Hur avgörande är poängen på USMLE för att få en attraktiv residency-plats? Skulle det utgöra en väldigt stor fördel att ha KI på sitt CV jämförelsevis med Lund eller Uppsala?

Du verkar ha rätt bra koll på läget Bluejay43 som kommer från USA så det skulle vara roligt att höra dina synpunkter. Och grattis till din plats på läkarprogrammet i Sverige! :)
guest

Re: USMLE

Inlägg av guest »

Hej! Jag är lite intresserad av att göra residency i USA. Någon som gjort det & vet vilken termin man kan börja förbereda/ta USMLE1, 2 osv för att kunna söka så snart efter T11 som möjligt?
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: USMLE

Inlägg av Nils »

Man kan göra USMLE 1 efter preklin-terminerna men det brukar också sägas att man får en del kunskaper gratis (så att säga) om man går några kliniska terminer. Det kan också vara bra om ens USMLE 1-resultat inte är för gammalt när man ansöker om residency.

USMLE 2 (CK, CS) bör man nog vänta med tills efter de kliniska terminerna (efter examen).
Skriv svar