ÖNH-ST

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
OMFS

ÖNH-ST

Inlägg av OMFS »

Jag har några frågor ang ÖNH-ST och dess verksamhetsområde och är hemskt tacksam om någon kan besvara dem, ju mer detaljerat desto bättre. Jag har läst Socialstyrelsens föreskrifter om specialitetens behörighetsmål samt diverse andra dokument för att få en så bra bild som möjligt om vilka områden, sjukdomar och behandlingstekniker som en ÖNH regelbundet stöter på i sin vardag.

Jag har i princip bestämt mig för att söka in till läkarlinjen, men ville gärna ha svar på ovan innan då jag vet redan nu tveklöst vilket område jag vill syssla med och varför. Dessa är bl. a. huvudsakligen (haha) huvud- och halscancer samt trauma med respektive efterföljande rekonstruktioner, men även hörsel och öra intresserar mig.

Jag undrar över vilka sjukdomar och behandlingar som en ÖNH sysselsätter sig regelbundet med i sin vardag? Närmare bestämt, hur mycket utför en ÖNH dem större kirurgiska ingreppen och hur ofta? Förutsatt att man som specialist kan nischa sig och subspecialisera/fokusera på dem områden man tycker är mest intressanta, vilka i mitt fall snarare är de kirurgiska än de medicinska ingreppen i huvud och hals. T. ex:

-ablativ tumörkirurgi (MRND) och efterföljande rekonstruktion av ansikte och käkar: vilka moment utför ÖNH? Hur ofta förekommer dessa fall? Enligt statistik och siffror på prevalens i Sve beroende på var man befinner sig kom jag fram till en siffra på ca 2-4 fall/månad och behandlare, stämmer mina beräkningar?

-ansiktstrauma, vilka moment utför ÖNH självständigt i bl. a. multifrakturer etc? Vem brukar handlägga dessa patienter och när och hur kommer ÖNH in i bilden? Brukar ÖNH-läkare ha jourberedskap regelbundet i detta syfte?

-övriga kirurgiska ingrepp som regelbundet utförs?

Med andra ord, hur kommer vardagen se ut på ett ungefär för en ÖNH på sjukhus och hur stor frihet har man att fokusera på dem större kirurgiska ingreppen och deras åkommor? Finns det någon hierarki som man måste arbeta sig igenom för att få dessa fall eller kan man som ÖNH själv välja när och hur man vill nischa sig?

:flinar: :himlar:
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: ÖNH-ST

Inlägg av Nils »

Hej OMFS!

Hur mycket kirurgi som ingår i arbetet kan nog bero på var du arbetar - många kirurgiska ingrepp har centraliserats till specifika sjukhus, detta för att få fram specialister som har särskilt stor erfarenhet av dem. Jag är tyvärr inte bekant med hur det ser ut för ÖNH i detta avseende.

För att du ska få svar av hög kvalitet är det nog bäst att du vänder dig direkt till ÖNH-specialistföreningen:
http://www.orlforum.se/
MedStud
Inlägg: 32
Blev medlem: 14 jul 2011, 22:04

ÖNH-ST

Inlägg av MedStud »

Jag har bara vikarierat en sommar på ÖNH på ett universitetssjukhus, men kan försöka svara lite grann.

Stora trauman togs först om hand av kirurgen. ÖNH kontaktas ofta på jourtid, men det är sällan något som behöver åtgärdas akut då. Narkosen ordnar luftväg, kirurgen beställer en CT, ortopeden kanske kör extern fixation om något annat är brutet. ÖNH diskuterar fallet och bilderna morgonen därpå och planerar operationen. Ofta görs denna tillsammans med käkkirurgen (om bettet är påverkat), neurokirurgen (om frontalsinus är påverkat) och ibland plastikkirurgen (som dock har en större roll vid rekonstruktioner, då det krävs en lambå). En gång behövde en traumaoperation påbörjas på jourtid, men det görs också mest på dagtid.

I Sverige verkar det vara uppdelat så att käk har mandibeln och bettet, öron har maxilla och ansiktsskelettet, och luftvägen såklart, och neurokirurgen ska vara med om frontalsinus är brutet. I andra länder finns maxillofacial surgeons och grejer med lite annan ansvarsfördelning.

Har inga bra siffror på rekonstruktiv kirurgi, men det blev några enorma operationer i somras.

På jourtid är det mest infektioner, blödningar och luftvägsproblem, förutom småsakerna. Vanliga kirurgiska ingrepp är adenotonsillektomi, olika operationer med FESS-teknik, skopier, tracheostomier, tumöroperationer och hela otokirurgin. Näsfrakturer reponeras ofta i lokalbedövning.

Där jag jobbade var det väldigt "ohierarkiskt", fick som underläkare efter termin 9 assistera på kanske 40 operationer och ta bort tungtumörer själv, medan min nästan lika oerfarna kollega fick ta bort en lateral halscysta själv i sann see one, do one, teach one-anda. Redan på ST verkar man få göra mycket själv. Men det finns säkert mer hierarkiska kliniker också, host KS, host.
OMS

ÖNH-ST

Inlägg av OMS »

Tack för svaren, båda två, uppskattar det! :party:
Skriv svar