Sida 1 av 1

Svensk sjukvård jämfört med omvärlden

InläggPostat: 24 jul 2013, 20:28
av Nils
Hugo Lagercrantz, senior professor vid Karolinska Institutet, har skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter där han ifrågasätter den svenska sjukvårdens kvalitet och aspekter hos den svenska läkarutbildningen.

Häromåret var det Frankrike, som var bäst både när det gällde kvalitet och tillgänglighet. Holland har rankats bäst i en aktuell utvärdering (Health Consumer Powerhouse). Även Danmark, Island och Österrike är betydligt bättre än vi är i Sverige.
I dag bedrivs den prekliniska läkarutbildningen nästan enbart av lärare som inte är läkare. Till och med den som högst ansvarig för läkarutbildningen vid Karolinska Institutet är inte läkare längre. Den så kallade lundamodellen [...] har dömts ut av studenter (Läkartidningen 2012, sid 936).
Se till att läkarutbildningen leds av ämnesansvariga akademiker och inte av pedagogiska programråd och dylikt. Läkarkandidaterna måste undervisas av skickliga och empatiska kliniker och inte via datorprogram.

Du hittar artikeln här:
Dagens Nyheter: "Den svenska sjukvården inte längre av världsklass"

EHCI: "Svensk sjukvård sämst i Norden" i ranking

InläggPostat: 02 dec 2013, 23:12
av Nils
Dagens Nyheter: "Svensk sjukvård sämst i Norden"
Dagens Nyheter skrev:Svensk sjukvård har tappat fem placeringar sedan förra året, visar en ny jämförelse i ett europeiskt hälsoindex. Elfteplatsen [av 35] 2013 gör därmed Sverige sämst i Norden.
Dagens Nyheter skrev:Sedan jämförelsen inleddes 2005 har Sverige varit europamästare vad gäller den tekniska kvaliteten i behandlingar. Akilleshälen som drar ned resultatet för 2013 är de långa väntetiderna innan patienter får vård, i synnerhet när det gäller cancervården. Bara jumbon Serbien och Lettland, som är trea från slutet i rankningen, har lika långa väntetider som Sverige.