Sida 1 av 1

Hur mycket kemi är det egentligen?

InläggPostat: 20 apr 2014, 16:14
av Stina
Jag tittade lite på den fina kemisammanfattningen Nils har gjort. Det känns som att det är relativt mycket kemi på läkarutbildningen, med andra ord. Men är det fruktansvärt mycket? Eller är det mer som ett stöd till föreläsningar och så? Hur funkar kemin tillsammans med utbildningen?

Re: Hur mycket kemi är det egentligen?

InläggPostat: 20 apr 2014, 21:47
av Nils
Sammanställningen går genom hela gymnasiekemin - men inte allting därifrån används på läkarprogrammet. Det är främst i början av läkarprogrammet, när man läser cellbiologi och biokemi, som kemin är viktig att ha i färskt minne. Vissa saker i kemin förblir dock viktiga under hela utbildningen, till exempel pH och jämviktsreaktioner.

En grov indelning skulle kunna vara att de viktigaste delarna att kunna är "mått och begrepp", "kemiska bindningar", "kemiska reaktioner", "organisk kemi" och "isomeri".

"Biokemi" får en grundlig genomgång i cellbiologin och biokemin på läkarprogrammet, på en djupare nivå än i sammanställningen. Jag gissar (utifrån vad jag själv minns efter flera år) att "biokemi" därför kan ses mer som underlättande förkunskap än som nödvändig att kunna utantill i förväg.

"Analytisk kemi" kan du i princip hoppa över och "energi" är så gott som bara kuriosa (men det sista stycket, om svett, kan vara av intresse att kunna).

Hoppas att detta gav lite klarhet... :)

Re: Hur mycket kemi är det egentligen?

InläggPostat: 21 apr 2014, 14:52
av Stina
Oh, yes! Tack för det mycket givande svaret. Och tack för den här fantastiska sidan! :glad:

Re: Hur mycket kemi är det egentligen?

InläggPostat: 26 apr 2014, 10:54
av Nils
:)

Re: Hur mycket kemi är det egentligen?

InläggPostat: 28 apr 2014, 10:31
av Kunnig
För oss som är intresserade av kemisidan, alltså biokemi och organisk kemi, finns det något att hämta inom läkaryrket? Antar att det är möjligt att närma sig det intresset genom att gå med i forskargruppen, men är det möjligt att stilla kemitörsten iförd vit en läkarrock?

Re: Hur mycket kemi är det egentligen?

InläggPostat: 28 apr 2014, 11:54
av Nils
Det är möjligt att bli specialistläkare med inriktning mot klinisk kemi.
https://vgregion.mynetworkglobal.com/en/what:job/jobID:31104/

Se även:
http://www.kliniskkemi.org/

En av kursböckerna på läkarprogrammet är för övrigt "Klinisk kemi" av Peter Nilsson-Ehle med flera; den boken är på drygt 700 sidor. Den är visserligen mer av typen "rekommenderad litteratur" än "obligatorisk litteratur" men om man vill fördjupa sig i medicinsk kemi så är den ett givet val.
:)