Sida 1 av 1

Upsala Nya Tidning skeptisk till utökning av läkarprogrammen

Postat: 04 nov 2011, 21:01
av Nils
Under rubriken "Överdriven läkarbrist eller ett reellt problem?" har Upsala Nya Tidning publicerat en ledare där de negativa konsekvenserna av läkarutbildningens utbyggnad uppmärksammas; bland annat nämns MSF-utvärderingen som påvisade försämringar av den kliniska träningen. Därutöver ifrågasätts även hur stor läkarbristen egentligen är.
Upsala Nya Tidning skrev:Mycket talar för att dagens personalbrist till stor del bottnar i strukturella snarare än reella problem.

Många landsting har visserligen svårt att rekrytera tillräckligt många läkare. Samtidigt är det dock sällan svårt att hitta villiga stafettläkare som mot lämplig ersättning är villiga att fylla upp dessa vakanser under en längre eller kortare tid. Svenska läkare tillbringar också ovanligt få timmar i direktkontakt med sina patienter. En stor del av arbetstiden går exempelvis åt till rent administrativa sysslor som journalskrivning. Ett bättre utnyttjande av läkarnas arbetstid skulle således kunna lösa en del av bristen.
Ledaren går även in på den mer konkreta läkarbristen - bristen på specialistläkare. Det konstateras att många äldre specialister snart pensioneras, även inom områden som har särskilt få yngre läkare att ersätta dem med - och det undras om vem som skall lära upp de nya specialistläkarna när de äldre har gått i pension (det hinner ju gå en del tid tills utökningarna av läkarprogrammet slår igenom - först närmare 6 år i grundutbildningen, sedan närmare ett år i väntan på AT och sedan närmare 2 år där innan legitimationen slutligen kan fås och ST-utbildningen kan börja).
Upsala Nya Tidning skrev:Att öka platserna på landets läkarlinjer är en lika enkel som skenbart effektiv åtgärd att göra något åt vakanserna ute i vården. Att ta itu med de verkliga och strukturella problemen är mycket svårare, men det är nödvändigt om läkarbristen ska botas inom en snar framtid.
Rekommenderad ytterligare läsning: