Psykiater eller psykolog?

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
Paperback
Inlägg: 8
Blev medlem: 16 dec 2010, 02:21

Psykiater eller psykolog?

Inlägg av Paperback »

Hej, är det någon som har någon erfarenhet av psykiatrin här? Jag är intresserad av att bli psykiatriker eller psykolog då jag känner att det största intresset hos mig ligger i det psykologiska i människan. Samtidigt är jag väldigt pragmatisk och vill jobba ganska konkret i team med kollegor och med patienter, får för mig att läkaryrket är mer så än psykolog. Sen tycker jag det biologiska/evolutionära perspektivet på psyket är väldigt intressant samt att läkaryrket som sådant alltid intresserat mig. Hur mycket möjligheter har man att jobba med psykoterapi som psykiatriker, är det oerhört mycket ansvar och beslut som vilar på ens axlar? Har man möjlighet att forska? Hur mycket psykologisk teori läser man under ST-utbildningen? Någon som haft samma funderingar men nu kommit längre och kan ge lite insikt. Svar uppskattas enormt och gärna snabbt då jag står inför ett ganska akut beslut huruvida jag ska hoppa på läkarprogrammet eller psykologprogrammet nu till våren.

Tack!
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: psykiatriker vs psykolog

Inlägg av Nils »

Det finns absolut utrymme för forskning inom psykiatrin, dock återstår det att se hur det framtida förhållandet mellan neurologi och psykiatri ser ut - kanske kommer de stora framstegen att göras från det neurologiska hållet snarare än det psykiatriska.

Vet tyvärr inte så mycket om själva arbetet vad gäller psykologisk teori (kan dock tänka mig att KBT och annat används relativt mycket, i kombination med medicineringen). Jag har dock sommarjobbat fyra somrar inom rättspsykiatrin som skötare och kan intyga att det verkligen är ett team-arbete.

Ifall du väljer läkarprogrammet så kan du ju alltid också bygga på med kurser inom psykologi - det är inte lika lätt att göra det omvända...
Paperback
Inlägg: 8
Blev medlem: 16 dec 2010, 02:21

Re: psykiatriker vs psykolog

Inlägg av Paperback »

Tack för svar, du sa att du jobbade inom rättspsykiatrin och kan iofs tänka mig att det skiljer sig från vanliga psykiatrin men vad har läkaren för roll mer specifikt? Är det psykologen som mer får bedöma, bedriva samtal och utreda medan läkaren mer godkänner och skriver ut mediciner? Vill kanske hellre bli psykolog då men är rädd att det är för ovetenskapligt. Har en tydlig naturvetenskaplig ådra där evolution och biologi är viktigt men själva intresset ligger nog mest i hur människan fungerar mentalt och psykiskt utifrån detta. Vete fan vad jag ska välja...suck. Några mer tankar?

Tack på förhand!
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: psykiatriker vs psykolog

Inlägg av Nils »

Som jag uppfattat det så gör läkaren allting på den nivån - patientsamtal för bedömning, diagnos, beslut om behandling, uppföljning och så vidare. Psykologer kan komma in som en del av behandlingen, till exempel kognitiv beteendeterapi.

Som jag har uppfattat det så är psykologi relativt abstrakt och jag tror inte du skulle hitta så mycket biologi där; i det avseendet är neurologi/psykiatri det bättre alternativet (det är också möjligt att dubbelspecialisera sig inom både psykiatri och neurologi).

Psykiatri är naturvetenskap och psykologi är beteendevetenskap, ifall man ska göra en väldigt grov generalisering; psykiatri går mer ut på att ge mediciner mot problemen medan psykologi går mer ut på att prata.

En annan liknelse vore att psykologi handlar mer om att få relativt normala hjärnor att fungera relativt normalt, medan man inom psykiatrin möter en klart större andel onormala hjärnor som man hoppas få att fungera om inte relativt normalt, så åtminstone någorlunda väl. Schizofreni är en rent psykiatrisk sjukdom medan till exempel depression kan ha en psykologisk grundorsak men gå att behandla medicinskt.

Det kan nog vara en bra idé att läsa några av träffarna man får när man googlar "psychology vs psychiatry", de bör kunna förklara skillnaderna bättre än vad jag kan.
:)
C

Re: psykiatriker vs psykolog

Inlägg av C »

KIs psykologprogram läser du endast utifrån vetenskaplig forskning. Fokus ligger på biolologi och farmakologi och evolution är egna kurser. Bara KBT och evidensbaserat och alltid biologisk/medicinsk grund.

/C psykologstudent
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: psykiatriker vs psykolog

Inlägg av Nils »

Intressant, hade för mig att biologi inte spelade så stor roll inom psykologin... antar att jag kan ha haft lite fel bild.

Hur ser biologi-innehållet ut vid Karolinska?
Gäst

Re: psykiatriker vs psykolog

Inlägg av Gäst »

KI har startat en ny psykologutbildning som fokuserar på evidens och biologi.
Inte jättemycket biologi, men 7, 5 första terminen. Och sedan läser vi grundläggande fysiologi, evolution, farmakologi. Sedan är allt evidensbaserat så inget psykodynamiskt utan all grund ligger i människans biologi och fysiologiska förutsättningar. Undervisar gör många läkare och det finns vissa kurser som är valbara där psykologer och läkare läser tillsammans.
Allt om psykiska störningar och beroende fokuserar på hur de kemiska processerna ser ut i kroppen och vi får obducera hjärna och kropp (se på när läkare gör det). Dessutom mycket neuropsykologi och hjärnan studeras hela tiden i syfte att förstå varföre vi reagerar som vi gör. Panikångest ex ser vi på ur ett fysiologisk/psykologisk perspektiv och inte som tecken på undermedvetna konflikter. Ungefär så ;o)

Psykologin är på väg in i en ny era!
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Re: psykiatriker vs psykolog

Inlägg av Nils »

Det låter onekligen rätt spännande...
Paperback
Inlägg: 8
Blev medlem: 16 dec 2010, 02:21

Re: psykiatriker vs psykolog

Inlägg av Paperback »

Ja, låter mycket spännande, hur långt har du läst på utbildningen? Dock, ingår inga mer renodlade psykologiska teorier om varför man får panikångest? Känns ju snävt åt andra hållet om man enbart fokuserar på att det bara händer någon kemisk process i hjärnan när man får panikångest. Jag vill ju ha båda delarna. Typ som att varför du blir tjock beror BÅDE på att du har en låg ämnesomsättning och att du tränar för lite/äter dålig mat. Fast enbart hjärna/psykologi...resten av kroppen intresserar mig inte så mycket nämligen...

Frågan är dock, vilka fördelar kommer man ha jämfört med en läkare efter den examen, känns ju tråkigt om man bara är en sämre variant av en neurolog/psykiatriker...därför vill jag ha en djup psykologisk kunskap, men med grund, stöd och koppling till biologi/evolution. Är det det man får? :) Vill också ha nära till forskning men det antar jag att ni har. Berätta gärna mer, jag vill veta allt och blev väldigt nyfiken nu, ta gärna upp mindre bra sidor också...Hoppas statusen på psykologyrket kan höjas pga den här utbildningen och att övriga sjukvården och samhället ska förstå dess stora betydelse! Nu saknas det bara att psykologer med denna inriktning ska få skriva ut recept. Är det troligt i framtiden? (Inte för att det är jätteviktigt men borde ju höja både lön och status.)
C

Re: psykiatriker vs psykolog

Inlägg av C »

Jo, självklart är det psykologi som vetenskap som ligger till grund. Vi läser ju personlighetspsykologi och organisationspsykologi och utvecklingspsykologi och så också. Dock alltid kopplat till neuropsykologi och alltid med ett vetenskapligt kritiskt tänkande. Poängen är att det alltid kopplas till medicin/biologi och alltid med fokus på vad som är evidensbaserat.

Negativt? Ingen egenterpai= inte behörig för andra psykoterapeututbildningar än den på KI. Stor klass= opersonligt. Och vi tvingas också igenom en preklinisk tenta . Du kan heller inte läsa psykodynamiskt och bedriva terapi inom detta inom programmet (om du nu skulle vilja det)

Fördel jämfört med läkare? Två olika yrken. Psykologer arbetar med terapier och med att nå ut med psykologik kunskap. Vi arbetar utifrån en psykologisk vetenskap. Statusen som läkare har får du inte- och inte lönen heller. Men i slutändan handlar det om vad du vill arbeta med. Psykiatri utifrån det medicinska, skriva recept hitta sjukdom eller om du vill arbeta med psykologi och göra utredningar och bedriva terapier. Eller arbeta inom organisationer eller med handledning. Är det psykologi du är intresserad av- välj psykolog. Är det medicin och fysiologi- välj läkare. Status och lön- välj läkare. (men psykologer har varken låg status eller låg lön, så det är inte helt kört ;o)

Tilläggas ska att psykologprogrammet på KI ligger inom ämnet medicin och inte samhällsvetenskap som övriga psykologutbildningar gör.
Skriv svar