HT17!!! Vad kommer hända??

Diskussioner om antagning till svenska läkarprogram inför 2017 års hösttermin.
DickeFix

HT17!!! Vad kommer hända??

Inlägg av DickeFix »

Jag har nu fått ett informativt svar från UHR på ovanstående brev som jag tillåtits publicera eftersom det räknas som offentlig handling:
Hej,

UHR har sedan sökande med nya gymnasiebetyg (NBS) började söka hösten 2014 följt hur det har gått för dem i konkurrensen med andra sökande till attraktiva utbildningar, varav läkarutbildningen är en. Resultaten av dessa uppföljningar har redovisats i ett flertal rapporter, varav den senaste återfinns här: https://www.uhr.se/globalassets/_uhr.se ... 160930.pdf.

I korta drag så har situationen successivt förbättrats för sökande med NBS i förhållande till sökande med andra meriter. Hösten 2014 antogs de inte i förväntad utsträckning till läkarprogram, trots att den nya urvalsgruppen BIex inrättats då för att dämpa effekten av det blev svårare för dem med NBS att få de högsta meritvärdena. BIex hjälpte till, utan den urvalsgruppen hade situationen hösten 2014 blivit än värre.

Hösten 2015 hade läget förbättrats. Det hör samman med att antalet platser per urvalsgrupp fördelas efter hur många sökande det är per urvalsgrupp. I och med att den första årskullen med NBS sökte hösten 2014, var den sökandegruppen då liten. Hösten 2015 var den nästan dubbelt så stor, vilket ledde till att BIex-urvalsgruppen fick fler platser. Hösten 2016 var den nästan 50 procent större än hösten 2015, vilket resulterade i att 19-åringarna som sökte hösten 2016 antogs i samma utsträckning som hösten 2013, dvs. de antogs i samma utsträckning som sökande 19-åringar hösten 2013 med betyg från det gamla betygssystemet (GBS).

Den bedömning vi gjorde efter hösten 2016 var att: ” Det förefaller som att den sänkande effekt Gy-11 haft på meritvärdena numera inte påverkar de yngre sökandes chanser att antas till högmeritutbildningar. Det är komplext att förutse konsekvenserna av att urvalsgruppen BIex tas bort inför hösten 2017. Men, sannolikt kommer de inte att bli så stora för de unga och deras chanser att antas. Det kan dock slå olika på olika utbildningar. Bedömningen av konsekvenserna gäller under förutsättning att meritvärderingen av sökande med utländska betyg anpassas till Gy-11. Exempelvis utgjorde sökande utan svenskt personnummer mer än hälften av de antagna till läkarutbildning i urvalsgruppen BI hösten 2016. Utan anpassning kommer sannolikt sökande med utländska betyg att hösten 2017 stå sig än starkare i konkurrensen till högmeritutbildningar.” , se sid 60 i ovan nämnda rapport.

När det gäller dina antalsuppgifter så finns det en viktig aspekt som fallit bort. Den är att alla med NBS även deltar i urvalet i BI och kan antas däri. Därför förefaller dina farhågor vara i överkant. Men, hur det kommer att slå när BIex tas bort hösten 2017 är komplext. Det vi vet är att det kommer att vara fler med NBS som söker hösten 2017 än hösten 2016. Det är också sökande med de bästa meriterna som denna grupp sökande fylls på med, dvs. nyexaminerade från gymnasieskolan. Gruppen sökande med GBS fylls inte på, snarare dräneras den gruppen på de bästa sökandena för vart år som går i takt med att de blir antagna. Den enda sökandegrupp som tillkommer med meriter värderade i förhållande till GBS är sökande med utländska meriter. Dessa har i allmänhet mycket höga meriter och utgör en oproportionerligt stor andel av de antagna till läkarutbildningar (hösten 2016, efter urval 1, hade över 18 procent av de antagna till läkarutbildningar i Sverige utländska meriter, eller drygt 200 – varav nästan 100 med finländska meriter­­ – av totalt 1 130 antagna). Det är också denna sökandegrupp som ökat kraftigt under senare år, särskilt till läkarutbildningar.

Emellertid har UHR den 28/11 2016 beslutat att revidera hur dessa sökandes meriter värderas. Revideringen innebär att många sökande med utländska meriter kommer att värderas lägre inför hösten 2017. Eftersom denna grupp sökande vuxit kraftigt till läkarutbildningar kommer sannolikt effekten bli att fler med svenska betyg kommer att antas. Eftersom alltfler sökande har NBS talar mycket för att denna grupp kommer att klara sig relativt väl efter borttagandet av BIex.

Mvh

Torbjörn Lindquist
Utredare/Statistiker
Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor
Ett kapitel (sid 49-60) i den refererade rapporten med titeln "Ungas möjligheter att antas ht 2016" innehåller mycket matnyttig information, bl.a. hur den kumulativa betygsfördelningen ser ut för sökande med olika ålder från år till år.

Genom att jämföra 19-åringarnas betygsfördelning HT2016 (orange kurva i figur 42) med 22-åringarnas betygsfördelning HT2016 (orange kurva i figur 45) kan man få en uppfattning om hur konkurrensen mellan NBS-elever och kvarvarande GBS-elever kommer se ut i höst när de konkurrerar om samma platser. Man kan se att ca 10% av 19-åringarna med NBS har över 21.0 i meritvärde medan knappt 8% av kvarvarande 22-åringarna med GBS har över 21.0. Att andelen är mindre i GBS beror som Torbjörn Lindquist och "kollen" påpekar på att de med höga betyg i GBS redan kommit in på ett program. De förvånansvärt höga intagningspoängen i BI-gruppen VT2017 kan därför knappast förklaras av sökande från GBS utan på den hitintills för generösa meritvärderingen av utländska betyg. Från figur 46 syns att 25% !! av utländska sökande utan svenskt personnummer tilldelades en meritvärde som var högre än 21.0 och i tabell 4 på sidan 58 i rapporten antogs inte mindre än 37% av utländska sökande till svensk läkarutbildning. Det är ju sjukt att finländska studenter utbildas på KI medan svenska studenter tvingas söka sig utomlands. Som Torbjörn Lindquist och "kollen" påpekat har man korrigerat detta fel i antagningen HT2017. Detta bör avsevärt mildra effekterna att BIex tas bort.

När jag frågade Torbjörn Lindquist om han nu i retrorespekt kunde simulera vad kommande förändringar - om de redan varit införda - skulle haft för konsekvenser vid antagningarna HT2016 och VT2017 svarade han:
Att simulera en antagningsomgång är inte en trivial uppgift. Vi har tyvärr inte tillräckliga resurser för att simulera då det bl.a. kräver ett omfattande programmeringsarbete. Dessutom går det inte att rekapitulera en antagningsomgång då antagningssystemet är ”levande” och ändras inför varje antagningsomgång.
kollen

HT17!!! Vad kommer hända??

Inlägg av kollen »

Det är med denna bakgrund jag tror att poängen faktiskt kommer att ligga under dagens BIEX nivå vid intagen HT17/VT18 i BI. Man återgår till mer normal nivå med utländska betyg när denna gräddfil tas bort. Det kan vara så mycket som 60 platser som går från "Finska" betyg till NBS per intagning, det borde synas i poänggränserna. Vidare så tror jag BII kommer att sjunka mkt då NBS blir ny "bas" för de som läser upp betyg och kompletterar! Även i BII tror jag det finns många som läst upp och kompletterat med utländska betyg som bas och de blir ju omvärderade till HT17-intaget!
DickeFix

HT17!!! Vad kommer hända??

Inlägg av DickeFix »

På KI antogs VT2017 totalt 48 elever i BI-gruppen och totalt 39 elever som saknade svenskt personnummer. Det stödjer antagandet den höga antagningsgränsen för BI VT2017 mycket väl kan förklaras med en alltför generös värdering av utländska betyg. BI-gränsen kommer därför sjunka signifikant från 22.47 men jag har svårt att se att effekten blir så stor att BI-gränsen VT2018 kommer vara lägre än 21.77 vilket var gränsen för BIex VT2017. Vi får helt enkelt vänta och se.
Gäst

HT17!!! Vad kommer hända??

Inlägg av Gäst »

Kollen, du säger att "Även i BII tror jag det finns många som läst upp och kompletterat med utländska betyg som bas och de blir ju omvärderade till HT17-intaget!''

Hur menar du? Såvitt jag vet så gäller nya reglerna för dem som får sina betyg omräknade från HT17 framåt, dem som redan har betygen registrerade och omräknade påverkas ej av de nya reglerna. Eller hur?
kollen

HT17!!! Vad kommer hända??

Inlägg av kollen »

Det står att de nya reglerna gäller för "antagning" inte för "bedömning" HT2017 då borde det väl gälla även äldre betyg för de 27 länder som berörs också antar jag! Se nedan beslutstext!

1. Denna författning träder i kraft den 1 januari 2017.
2. Denna författning ska tillämpas första gången vid antagning till utbildningar på grundnivå som börjar efter 31 maj 2017.
På Universitets- och högskolerådets vägnar
ULF MELIN
Erica Finnerman (Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor)
Lallare

HT17!!! Vad kommer hända??

Inlägg av Lallare »

Hoppppppppas antagningspoängen sänks så att de blir lägre än biex eller i alla fall att de håller samma nivå
Gäst

HT17!!! Vad kommer hända??

Inlägg av Gäst »

Debatteras på svt forum nu för er som är intresserade
DickeFix

HT17!!! Vad kommer hända??

Inlägg av DickeFix »

Debatten på SVT forum om nya meritvärderingen av IB-betyg kan ses här (börjar ca 5:56:00, Firefox hängde sig men med Internet Explorer gick det fint)
http://www.svt.se/nyheter/svtforum/tryg ... agestunden

Det är uppenbart att IB-elever och elever med utländska betyg har fått lättare och lättare i grupp BI i takt med att samma grupp dränerats på gamla GBS-elever med höga betyg. Naturligtvis måste nu IB-betygen skalas om till NBS-betyg när grupperna slås ihop, annars vore det mycket orättvist mot NBS-elever. De nya reglerna finns här:

https://www.uhr.se/globalassets/_uhr.se ... 016-05.pdf

Den enda klara vinnaren när BIex tas bort kommer nu bli gamla GBS-elever. Om man ville ha total rättvisa skulle även GBS-betygen omskalats till NBS-betyg men det är svårt att göra eftersom kvaliteten på elever med nära maxbetyg i GBS varierar så mycket. En GBS-elev med 22.5 kan ju vara lika bra som en NBS-elev med 22.5. I så fall måste man ta hänsyn till högskole-provet också.

Det ska verkligen bli intressant att se var betygsgränserna kommer hamna HT2017 och VT2018. Jag tror dock inte längre att det är någon större anledning till oro.
gast

HT17!!! Vad kommer hända??

Inlägg av gast »

Märkliga o okunniga argument de moderater som talade hade. Bla att IB inte ändrats!? Irrelevant, det är förmodligen inga utländska betyg som har ändrats de skall ju bara normeras till Gy11 för att bli lika rättvisa som det var före Gy11 reformen. Deras barn går nog IB programmet kanske!?
Låst