Sida 1 av 1

Fortsatt läkarbrist i Sverige

InläggPostat: 29 jan 2010, 21:32
av Nils
Enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen förblir tillgången på läkare i Sverige otillräcklig för att motsvara efterfrågan i landet, detta trots att tillgången har ökat mellan 1995 och 2007. I dagsläget är även var femte läkare utbildad i något annat land än Sverige.

I pressmeddelandet konstateras det att antalet svenskar som utbildar sig till läkare i utlandet har ökat - men samtidigt valde endast 100 utlandsutbildade svenskar att återvända till Sverige år 2008. Som en jämförelse utbildades samma år sammanlagt 2173 svenska läkarstudenter i utlandet med studiemedel från CSN. Dividerat på 6 år blir det drygt 350 per årskull i genomsnitt, vilket alltså skulle innebära att 5 av 7 utlandsutbildade svenska läkare kände sig mer lockade av arbete i något annat land än Sverige (givet en jämn fördelning mellan årskullarna, vilket egentligen är ett matematiskt riskabelt antagande att göra).


Källa för utförligare läsning:
http://www.socialstyrelsen.se/pressrum/ ... adtillgang
http://www.sr.se/sida/Artikel.aspx?Prog ... el=2669272

Re: Fortsatt läkarbrist i Sverige

InläggPostat: 13 feb 2010, 21:19
av katarina
Läser i DK, var övertygad vid utbildningens början att jag skulle jobba i Sverige.. Är inte lika säker på det nu längre..

Re: Fortsatt läkarbrist i Sverige

InläggPostat: 14 feb 2010, 12:59
av Galanx
katarina skrev:Läser i DK, var övertygad vid utbildningens början att jag skulle jobba i Sverige.. Är inte lika säker på det nu längre..


Intressant att höra. Vad har fått dig att tänka om?