Forska/vara lärare i prekliniska ämnen

Läkaryrket, legitimation, specialistutbildning, arbetsmarknad, arbetsvillkor, et cetera.
samhaellsvetaren

Forska/vara lärare i prekliniska ämnen

Inlägg av samhaellsvetaren »

Hej alla läkarstudenter (och ni andra)!

Jag har lite funderingar kring min framtid och har till julen avklarat en kandidatexamen inom Nationalekonomi. Är 27 år och har jobbat med lite olika saker till och från innan jag tog mig för att studera vidare så är alltså redan "lite sen" eller vad man nu ska kalla det med mina studier. Visst tycker jag att ämnet är roligt och att analysera olika samhällsfrågor är onekligen spännande, men det är ett väldigt teoretiskt ämne och hur anställningsbar blir jag egentligen utan att ha en PhD? Ifall jag skulle fortsätta på det spåret skulle jag försöka inrikta mig på Hälsoekonomi för att få jobba med hälsa och läkemedel.

På senaste tiden har jag allt mer funderat på läkarprogrammet eller kanske eventuellt biomedicin (vilket skulle innebära ett krav på PhD för jobb också antar jag). Har läst naturvetenskapligt program på gymnasiet, är väldigt intresserad av träning och hälsa vilket har fått mig att bli mer och mer intresserad av hur kroppen fungerar. Jag tror att min ultimata dröm skulle vara att forska och undervisa på universitetet i ett prekliniskt ämne som är kopplat till träning/fysiologi, kan sitta och läsa i timtals om kroppens funktioner (både i friskt och sjukt tillstånd). Så egentligen kanske det här med PhD är vad jag behöver göra (och därmed spelar det kanske ingen roll mellan biomedicin och läkare?). Har 1.8 på hp vilket räcker för att komma in på de flesta orter vad jag förstått?

Har läst i tråden biomedicin vs läkare och fått lite svar, men har funderat på just möjligheterna för någon som är intresserad av att forska på hälsa med fokus på träning eller folkhälsa (satsning på förebyggande insatser med hjälp av träning och liknande). Kan det vara bättre att satsa på en läkarkarriär och specialisera sig mot typ Klinisk Fysiologi och forska på sidan om/på halvtid eller bör jag satsa på någon mer teoretisk utbildning (biomedicin/någon annan utbildning?) om jag främst inte är intresserad av att ha så mycket patientkontakt? Jag älskar att jobba med människor (den rent sociala aspekten/kommunikationen) och för ett bättre samhälle men är inte hundra på att jag vill ha patienter hela dagarna.

Kan tillägga att jag är lite orolig över att läkarbanan kan vara för psykiskt påfrestande för min del som är lite mer professorstyp och inte är överdrivet förtjust i att behöva ta snabba beslut som kan få stora konsekvenser. Jag gillar att få tid att sitta och filosofera över saker. Det blir ju också ett beslut om att skjuta upp en hel del andra saker i livet då jag inte kommer vara färdig förrän jag är 33 år med läkarprogrammet och med en eventuell PhD tar det väl ytterligare några år.

Kom gärna med synpunkter och förslag. Kanske behöver jag bredda mina vyer med er hjälp :glad:
gast

Forska/vara lärare i prekliniska ämnen

Inlägg av gast »

Hej!
Du låter ju helt klart som en klockren biomedicinare. Går du spåret vi läkarprogrammet har du dock också möjlighet, precis som du redan verkar medveten om, att gå inom ett teoretiskt spår inom medicin. Skillnaden är väl helt enkelt att läkarprogrammet öppnar möjligheten för en klinisk karriar, är det något du kan tänka dig?
Lycka till!
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Forska/vara lärare i prekliniska ämnen

Inlägg av Nils »

Kombinationen 50/50 klinik respektive forskning är inte helt ovanlig.
Det sägs också att läkarnas kliniska perspektiv är eftertraktat inom läkemedelsforskningen.

Läkarprogrammet tenderar också att ge bra kontakter för forskning och det händer ibland att läkare gör en rent akademisk karriär efter examen istället för att gå vidare mot läkarlegitimation. Jag har hört sägas att en av preklinlärarna i Lund har gjort så.
Skriv svar