Plugga i USA efter KI

Hur man blir antagen, hur man ansöker, antagningschanser, et cetera.
Sirre

Plugga i USA efter KI

Inlägg av Sirre »

Tjena!
Jag pluggar just nu på Uppsala Universitet T1 men tänker byta till KI nu till våren. Jag funderar angående studier i USA och hur det fungerar. I USA verkar de läsa något som kallas pre-med, vilket liknar pre-klin? Finns det alltså möjlighet att studera pre-klin i Sverige och sen söka till USA? Vilka betyg/test måste jag göra?
Användarvisningsbild
Nils
driver läkarstudent.se
Inlägg: 4717
Blev medlem: 22 apr 2008, 23:52

Plugga i USA efter KI

Inlägg av Nils »

Hej Sirre!

Pre-med är inte preklin, det är en utbildning på 3-4 år (osäker info) på högskolenivå (college) som kan / bör läsas innan man börjar på det amerikanska läkarprogrammet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pre-medical

Jag är tyvärr inte bekant med de eventuella möjligheterna att tillgodoräkna sig svenska läkarstudier vid amerikanska läkarprogram. Jag skulle gissa att utbytesstudier kan vara en mer framkomlig väg för att förlägga en del av studietiden i USA.
Hakke1
Inlägg: 97
Blev medlem: 11 mar 2015, 11:13

Plugga i USA efter KI

Inlägg av Hakke1 »

Nils skrev: Pre-med är inte preklin, det är en utbildning på 3-4 år (osäker info) på högskolenivå (college) som kan / bör läsas innan man börjar på det amerikanska läkarprogrammet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pre-medical
Som Nils säger är pre-med en utbildning man gör innan själva läkarprogrammet. För att bli läkare i USA gör du alltså först 4 år av pre-med på college (t.ex. en bachelor/kandidat i biologi eller kemi), sedan 4 år på läkarprogrammet. Därefter följer specialisering (med ett års internship och efterföljande residency/ST som är olika lång beroende på specialitet) för att bli specialist.

Om du vill jobba i USA senare med en svensk läkarutbildning:
Efter 2 år på det amerikanska läkarprogrammet skriver man USMLE step 1 (United States Medical Licensure Examination), vilken sedan i princip bestämmer vilka specialiteter du får satsa på senare - ju högre score, desto attraktivare/mer pengastinna specialiteter såsom plastikkirurgi och dermatologi. Den motsvarar ungefär preklintentan här hemma. Kostar ca 8000 kr att skriva och går att göra i Sthlm 1-2 ggr/år. Rekommenderar att göra den efter T4 alt T6 på KI (då den amerikanska preklin innehåller lite mer klinik än den svenska). Finns även diverse sommarkurser för USMLE step 1som jag vet att ett par äldrekursare åkt iväg på och sen skrivit direkt på plats i staterna.

USMLE step 2 skrivs under det sista året på programmet och examinerar kliniskt kunnande. Det sista steget, USMLE step 3, skrivs efter programmets slut tror jag.
Hurusom; om du som svensk vill jobba som läkare i USA efter utbildningen är det lättaste att ta din läkarexamina här och samtidigt försöka skriva USMLE-proven; utan godkända sådana kan du inte jobba som verksam läkare i USA som jag förstått det. Satsa på att få ett högt score på ditt enda försök på USMLE step 1 - som icke-amerikanare får man bara skriva provet en gång med godkänt resultat och man behöver dessutom få högre score än amerikanarna till den specialitet man är sugen på. Failar man är det dock lugnt att skriva om.

Vill du bara plugga en del av programmet i USA är nog utbyte rekommenderat; KI har utbyte med 5-6 universitet i USA (bl.a. välrenommerade UCLA och Feinberg) där du kan spendera 8-12v av termin 11.

Vill du skippa KI och läsa hela utbildningen i USA har du fått ett bra svar i din tidigare tråd i frågan (anonym användare med nick "visitor" som svarat):
Enkel generell beskrivning i punktform för USA. Vissa universitet kan kräva mer.

* undergraduate exam (pre-med) med GPA (betygsnitt) nära fyra som är det högsta, de flesta har studerat biological science
* bra MCAT (medical college admission test)
* bevis på att du är ostraffad
* tre till fem rekommendationsbrev från t.ex lärare, professorer, forskare
* personligt brev
* beskrivning av dina extracurriculära aktiviteter. vad ger du tillbaka till samhället på din fritid.

Visar det sig att du är konkurrenskraftig blir du kallad till intervju. Presterar du bra på intervjun blir du antagen.
Skriv svar