Sida 1 av 1

Läkartidningen: "Assisterat självmord splittrar läkarkåren"

Postat: 03 dec 2008, 16:16
av Nils
På lakartidningen.se kan man läsa följande:
Michael Lövtrup skrev:
Läkarkåren är splittrad i frågan om assisterat självmord. Det visar en nyligen gjord undersökning bland 1 200 läkare. Studien blev utgångspunkt för en diskussion på riksstämman.

En fjärdedel av alla självmord begås av personer över 65 år. Hos äldre personer som tar sitt liv finns, enligt Niels Lynöe, professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet, KI, en starkare koppling än hos andra grupper till allvarliga kroppsliga sjukdomar.

– Räcker palliativ sedering alltid i lägen där man kan förutse att döendet kommer att innebära ett svårt lidande? Skulle man kunna till och med förebygga en del självmord genom möjligheten att förskriva läkemedel i dödlig dos, och därigenom ge patienten en större kontroll? var frågan han ställde till panel och publik.

Statens medicinsk-etiska råd, där Niels Lynöe är sakkunnig, föreslog nyligen att frågan skulle utredas. Samtidigt står det klart att frågan delar läkarkåren, vilket en nyligen publicerad studie från KI visar. 1 200 läkare inom sex specialiteter fick frågan om de ansåg att det borde vara möjligt för läkare att förskriva läkemedel till en terminalt sjuk patient så att denne kan ta sitt liv. Förutsättningen var att det handlar om situationer där lidandet upplevs som outhärdligt, att patienten själv ber om det och man kan utesluta att patienten lider av psykisk sjukdom.

35 procent av läkarna tyckte att det borde vara möjligt, medan 40 procent sade nej. Resterande delen var tveksam.
Resten av artikeln finns att läsa här.

Vad tycker du?

Re: "Läkarassisterat självmord splittrar läkarkåren"

Postat: 05 dec 2008, 01:59
av nzqrc
Jag tycker faktiskt att det är på tiden att praxis kring eutanasi revideras för att bli mer konsekvent och human. Utilitaristiskt sett borde vi tillåta aktiv dödshjälp och läkarassisterat självmord, eftersom vi redan bland annat aktiv och passiv förutsedd dödshjälp. Givetvis bör läkare som inte kan tänka sig att utföra dessa åtgärder inte behöva göra det (så länge någon på vårdinrättningen gör det). Dock tycker jag man bör se till patientens bästa i sådana här fall, och framförallt respektera dess autonomi (givet att de krav som nämns i artikeln uppfylls).

Intressant att vi här på forumet (åtminstone de få som svarat), verkar vara lika splittrade som läkarkåren... :glad: