Sida 1 av 1

Angående de där regionaliseringsorterna

Postat: 19 nov 2013, 18:35
av Veronica
Hej där allesamman!

Har funderat lite på hur jag ska få fram lite åsikter på bästa sätt, och kom fram till att i modern mening är ju internet och forum ett rätt bra alternativ...

Jag är nämligen en av de utregionaliserade studenterna som hör till Umeå universitet men nu har lämnat den betongklossen och gör mina kliniska terminer på ett länssjukhus. I mitt fall Sunderbyn, men jag har en del kontakt med studenter även på andra orter. Såhär i efterhand kan jag inte se någon som helst nackdel med mitt val.

Det finns en god studiesocial miljö här lika väl som i Umeå, även om den är lite mindre, och man umgås på ett helt annat sätt över terminsgränserna när det "bara" är ca 10 studenter per termin. Våran lokala studieadministration (och landstingsrepresentanterna) skämmer bort oss med middagar, besöksresor runt om i länet, pepparkakor och glögg inför jul... Man lunchar med terminerna under en och diskuterar med terminerna över en och den egna terminen/gruppen knyts rätt tight. Man "känner alla" och har egna, trevliga studielokaler. Adjö köer till mikrovågsugnar, hej egna kaffeautomater och diskmaskiner. (Och soffor. Med filtar och kuddar. Det är alltid någon uttröttad student som utnyttjar denna möjlighet. Mycket uppskattat.)

Att få föreläsningar via länk tog lite tid att vänja sig vid, men är ganska mysigt. Man sitter i en mindre sal och kan prata sinsemellan utan att störa de andra orterna, om man funderar på något, och kan självklart fråga föreläsaren i Umeå via mikrofon om man behöver det. Det händer rätt frekvent när vi har föreläsningsdagar att någon har med fika och vi spenderar föreläsningarna med att äta tårta eller bullar. Case får man ju på orten, med lokala lektorer, och antalet resor ned till Umeå begränsas till någon enstaka per termin.

Vi blir väl bemötta på kliniker och blir nästan chockade de få tillfällen då vi måste vara så många som två studenter bakom en handledare. Efter några månader här känner man igen många av underläkarna och överläkarna runt om i sjukhuset och att ringa konsult till en klinik man varit på känns aldrig långt borta. Vi är bortskämda, vana att kunna ta initiativ och få mycket patientkontakt, få utföra många vårdmoment. Vi får ofta assistera vid operationer istället för att köa bakom ST- och AT-läkare. Vi får ronda själva under handledning och får gå fler dagar på akuten. Det går rykten om att i Umeå kan man smita undan tidigt och det är ingen som märker det, men ute på ort... man syns, man blir inte en bortglömd student bland mängder av studenter.

De som velat har också kunnat göra sina T10 projektarbeten på orten; regionen är inte en forskningsfri zon.

Jag och alla andra regionaliserade studenter trivs utomordentligt. Den enda jag hört som inte trivs är en vars familj är kvar i Umeå, så det är inte orten det är fel på där heller.

Eftersom jag upplever tillvaron här ute som så positiv - jag kan verkligen inte hitta något negativ att säga, hur jag än försöker - så har jag engagerat mig en del i reklamföringen för min regionaliseringsort. Rekryteringen ut till orterna går ju lite sisådär, och det vore ju bättre för alla inblandade om de som kom hit är de som valt att komma hit. Ansvariga på ort har strikta direktiv från Umeå att de inte får framhäva sig för mycket, får inte säga att det är "bra" ute på ort för att då konkurerar de ju med Umeå, vilket jag tycker är befängt. Eftersom de flesta människor tycker det är besvärligt att flytta så kommer, by default, de flesta vilja stanna i Umeå ändå, så regionerna måste ju få framhäva sig lite..? Hur som helst engagerade jag mig och upptäckte, till min stora fasa, att både MSF-representanter och Umeås egna lektorer motverkar arbetet. En lektor har till och med ställt sig framför T2-orna och sagt att alla de vettiga studenterna stannar ju i Umeå, så valet är väl inte svårt. Jag tänker inte upprepa citatet ordagrant, jag tyckte det var rent förolämpande. Och när jag och min studiekamrat på infodagen för T2 presenterat våran ort måste vi ha gjort det mycket väl, för efter oss kastar sig MSF-representanten upp på scenen och ska försvara Umeå. "I Umeå kan man OCKSÅ..." Jaa, men det var ju inte det som var syftet med en REGIONALISERINGS-infodag, eller hur?

Ännu en fördel är hur lätt det är att få sommarjobb. Nu kan jag bara tala för min region på just den här frågan, men samtliga som sökt har fått jobb som läkarassistent efter T7 och underläkarvikariat efter T9. Vissa jobbar extra som undersköterskor under terminerna, inte heller svårt att ordna. Eftersom man känner folk runtom på klinikerna kan man ju alltid gå och prata med klinikchefen... Det har diskuterats det här med förtur till AT för oss regionaliserade studenter, men tyvärr verkar det lite dystert. Det är dock mycket bättre prognos att stanna här än det hade varit att försöka få AT i Umeå om man hade velat stanna där.

Så nu till poängen. Alla ni som sitter där och funderar på vart ni ska plugga och är oroliga över det där med regionaliseringen om ni skulle hamna i Umeå... var inte oroliga. Det finns nog få ställen i läkarutbildnings-Sverige där man får en så god klinisk studiemiljö som ute på regionaliseringsorterna. Hade jag vetat hur bra det var här ute så hade jag satt Umeå högst upp på listan och planerat från början att söka mig ut till en av orterna.

Var inte rädda för flytten, heller. Man får hjälp med flyttandet och med bostadssökandet och det är ett snabbt övergående moment, absolut värt besväret.

Lycka till alla ni som söker läkarlinjen framöver, och jag hoppas se er snart ute i regionen! Innan ni vet ordet av det har ni klarat de teoretiska terminerna och där står en sköterska och frågar er vilken storlek ni har på kirurgvantarna...

Veronica
Läkarstudent T8, Sunderby sjukhus

Re: Angående de där regionaliseringsorterna

Postat: 20 nov 2013, 02:14
av Nils
Tillagt i stycket om Umeås läkarprogram!
http://läkarstudent.se/lakarprogram.html#umea

Angående de där regionaliseringsorterna

Postat: 16 dec 2018, 00:34
av NEURON
Tack för ett utförligt svar på mina funderingar nu när PDF filen till ort valet inte fungerar för mig.


Anton
Läkarstudent T1, Umeå.