Sida 1 av 1

Klinisk placering Malmö - funkar det bra?

InläggPostat: 22 maj 2016, 19:01
av qwerty123
Hej!
Överväger att välja Lund till HT16, vilket sin i helhet verkar vara en vettig utbildningsort. Ställer mig dock lite osäker till programmets kliniska placering i Malmö då staden ofta rapporteras om i media som hårt utsatt för våld och bråk, bl a i så kallade no-go-zoner. Ni som har erfarenhet från staden, stämmer den mediala bilden med verkligheten och påverkas vårdsystemet med personal av detta?

Klinisk placering Malmö - funkar det bra?

InläggPostat: 22 maj 2016, 19:41
av lundakille
Hej!

Så här skulle jag vilja säga. Malmö är en fantastisk stad, till största delen. Nyheterna om granatkastning och allt annat som sprids i media är inte obefogade, men dessa typer av händelser sker oftast (om inte endast) i de mer oroliga kvarteren av Malmö. Det finns delar av Malmö som är precis som vilken annan svensk lugn stad. Håll dig ifrån Rosengård, Möllan och några andra ställen på kvällarna så har du inget att oroa dig för.

Vad det kommer till praktiken så kan jag säga att jag inte märker av just detta så värst mycket, dvs, folk som kommer in med granatsplitter och skottskador etc, men å andra sidan har jag inget att jämföra med från andra ställen. Det som jag tycker är mest jobbigt är språkbarriären, dvs, det är väldigt många som kommer som inte kan någon svenska alls och det är inte så lätt att skaffa fram tolk heller, men oftast så löser det sig ganska smidigt då sjuksköterskorna oftast försöker fixa fram detta innan läkarna kommer på rond. Men väl inne på akuten är situationen väldigt knepig.

Hoppas detta hjälpte dig lite, och välkommen till Lund/Malmö/Helsingborg! :party:

Klinisk placering Malmö - funkar det bra?

InläggPostat: 23 maj 2016, 00:37
av Qwerty123
Tack för ett utförligt svar! :tummeupp: Fastnade lite på det där med språkbarriären dock, skulle man kunna få en uppskattning på hur omfattande denna är? Rör det sig om varannan eller var tionde eller etc? Och hur fungerar det vid frånvaro av tolk på t ex akuten?

Klinisk placering Malmö - funkar det bra?

InläggPostat: 09 okt 2016, 14:23
av Hav97
Hur ser fördelningen ut? Dvs hur stor andel behöver gå i Malmö efter termin 3? Får de flesta som de vill? Eller tvingas många flytta till Malmö?

Klinisk placering Malmö - funkar det bra?

InläggPostat: 01 jan 2017, 21:46
av FridaJ
Malmö är inte farligt över huvud taget. Allt är en medial bild som inte stämmer med verkligheten. Visst händer det saker här men inte mer än i Stockholm eller Göteborg och det är ingen som är rädd för att åka till de städerna. Man behöver inte hålla sig ifrån Rosengård och verkligen inte Möllan. Den som skriver det har aldrig varit på dessa platser. Möllan är ett vitt medelklassnäste med affärer där det säljs mat från andra delar av världen. Om du är rädd för det så gå inte till Möllan.

Jag blir fruktansvärt trött på denna bild av min hemstad.

Dessutom är sjukhuset i Malmö bättre för studenter. Helsingborg är också bättre. De kliniska placeringarna i Lund är ofta väldigt specialinriktade och man får oftast träffa patienter med mycket ovanliga åkommor istället för att få träffa de patienter som man kommer träffa i resten av sin yrkeskarriär.

Klinisk placering Malmö - funkar det bra?

InläggPostat: 03 feb 2017, 09:56
av Johannes
Instämmer med FridaJ

Jag trivs jättebra i Malmö!