PBL och det gamla läkarprogrammet

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:glad: :ja: :ler: :skrattar: :cool: :tummeupp: :ledsen: :nej: :olycklig: :velig: :oj: :vitflagg: :neutral: :huh: :nja: :perplex: :tokig: :sliten: :blinkar: :tunga: :lurig: :visslar: :ful-ler: :himlar: :blundar: :glor: :doh: :arg: :bitter: :tummener: :oskyldig: :ond: :betagen: :konfys: :sover: :smart: :ninja: :skam: :rodnar: :pinsamt: :skraj: :w00t: :strålande: :tummarupp: :party: :telefon: :kyss: :tur: :censur:

BBCode är
[img] är AV
[flash] är AV
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: PBL och det gamla läkarprogrammet

PBL och det gamla läkarprogrammet

av Nils » 07 okt 2017, 16:09

Varning skrev:Nils säger att en annan fördel med det är att studenterna på så vis tvingas att plugga under terminen. Studenterna är vuxna människor, Nils! De flesta är över 20 år gamla, så det angår inte dig eller annan vad de gör eller inte gör.
Det jag skrev om var mitt personliga förhållande till PBL, inte om andra studenters dito...
29 oktober 2008, Nils skrev:Personligen gillar jag PBL eftersom det tvingar en att plugga även under terminen, redan från början.

PBL och det gamla läkarprogrammet

av Varning » 01 okt 2016, 20:55

Det här är en gammal tråd verkar det som, men jag tänkte tillägga något kort, så ny tråd behövs nog inte för det.

Jag går nu min 8:e vecka på läkarprogrammet i Linköping, och jag har börjat inse att PBL är inget mer än en social aktivitet. Vi lär oss samma kunskaper som i alla andra lärosäten, enda skillnaden blir att vi i PBL-möten, eller s.k. basgruppsmöten, börjar repetera allt vi har lärt oss. PBL står för problembaserat lärande, men något sådant existerar inte alls, så bli inte lurade av titeln. Det finns inga problem man uppmanas att hitta lösning till, alla problem är redan lösta, det är bara att försöka hitta de kunskaper som är associerade med scenariot, för att plugga dem hemma, och sedan repetera vad ni har pluggat inför varandra. Så jag skulle vilja kalla metoden för RBL, repetitionsbaserat lärande, för ärlighetens skull.

Det tråkigaste med RBL är att det tar totalt 6 timmar varje vecka, bara muntligt, och minst 4 timmar skriftligt, i form av IBU, en uppsats som man måste skriva inför varje basgruppsmöte. Det vill säga vi har minst 10 timmars repetition varje vecka, två dagar bortkastade på repetition. Dessvärre om någon är lika skeptisk till sin natur som mig, så lär man sig inget nytt av basgruppsmöten. Jag, som är väldigt skeptisk, kan inte tro på allt som sägs av vilken som helst. Den här egenskapen gör att även om någon i gruppen säger något nytt, som jag själv inte kan, så blir jag ändå skeptisk på om personen kanske har missförstått hela poängen, eller om personen har blandat ihop proteinerna, som exempel, och på så sätt lär jag mig inget nytt. Jag är därför en litteratur-människa, böcker är jag minst skeptisk mot, sen är jag mer skeptisk mot lärarna. Ja, de kan sitt ämne, men man måste ändå vara försiktig ifall de börjar blanda ihop teori med hypoteser. Sen är jag mest skeptisk mot vanligt folk, inklusive studenter självklart, som varken kan ämnet eller kritisera källorna de inhämtat kunskap ifrån.

Den enda fördelen med RBL är att man minns kunskaperna bättre efteråt, en längre tid. Den största nackdelen är att man inte ens hinner skaffa sig tillräckligt bra förståelse i någonting, eftersom RBL tar allt för mycket tid, 10 timmar varje vecka.

Nils säger att en annan fördel med det är att studenterna på så vis tvingas att plugga under terminen. Studenterna är vuxna människor, Nils! De flesta är över 20 år gamla, så det angår inte dig eller annan vad de gör eller inte gör. Dessutom är det orättvist för oss som pluggar regelbundet, att förlora 10 timmar av vår tid varje vecka för att det finns andra studenter som inte sköter sina studier.

Så om någon inte är efter sociala aktiviteter, och om du har höga krav på dig, sök inte till Linköpings läkarprogram. Om du däremot har låga krav på dig, och betonar det sociala livet, sök då till sådana RBL läkarprogram. Själv ska jag flytta till KI nästa termin, men det är mest för att KI har bra fokus på forskning. RBL är inte så farligt, bara väldigt onödigt och ointressant. Jag skulle säga att två timmars RBL varje vecka skulle vara bra, men 10 timmar är överdrivet mycket!

Re: frågor om PBL, gbg vs KI m.m. typ stadskampen lite nischat.

av karloz » 29 okt 2008, 23:52

Tjena!
Jag pluggar termin 1 i Linköping och jag trivs bra jag med. Linköping har väldigt, väldigt mycket PBL. Det är verkligen så att det är det man läser på till PBL-basgrupperna som är grunden i undervisningen och föreläsningarna är mer som ett komplement, inte tvärtom som det verkar vara i Lund och andra "semi-PBL utbildningar". Jag var lite skeptisk till det i böran, men nu när man har kommit in i det så funkar det ganska bra...

Re: frågor om PBL, gbg vs KI m.m. typ stadskampen lite nischat.

av Dr wannabee » 29 okt 2008, 22:39

Jag går i Gbg, och tänkte börja med att säga att jag är nöjd med det. :)

Du kan titta på schemat för tex 1a och 3e terminen så ser du att det är föreläsningscentrerat i hög grad i början, men att tex fysiologikursen på termin 2-3 innehåller grupparbeten och seminarier varje vecka(=PBL). Man kan inte säga att utbildningen är homogen från början till slut. http://kursportal.student.gu.se/inst/M2 ... /index.php

Varje kurs man börjar har de lagt upp på sitt sätt utefter vad som passar för kursen eller hur mkt tid kursledningen lägger ner, vilket skiljer sig en del. Vissa kursledare är mycket ambitiösa andra gör minsta möjliga. Antar att det är lika på andra ställen.
Man läser avgränsade kurser i tex MCB, histologi, fysiologi, anatomi, patologi. Alla organ på varje kurs. På så sätt repeteras gammal kunskap och byggs på med nytt hela tiden. Vilket skiljer sig från andra orter där man kan ha tex levern och läser om den från alla perspektiv samtidigt.

Vad jag har förstått är KI och Sahlgrenska de enda som har kvar dissekeringar som inlärningsmetod under anatomikursen. Om du vill bli hjältekirurg kanske det är viktigt.

I övrigt är skolan en mkt lååååång korridor. Med en glasad gång över till sahlgrenska, så man kommer lätt mellan sjukhuset och skolan. Det är lätt att komma i kontakt med forskarlag, och de välkomnar alla som är intresserade att komma på studiebesök, ställa upp/tjäna extra som försöksperson etc :wink: .
http://bildbank.gu.se/gu/Standard/Thumb ... 4331659095

Re: frågor om PBL, gbg vs KI m.m. typ stadskampen lite nischat.

av fluddyflea » 29 okt 2008, 20:21

Tack för ett uttömmande svar och en grym sida!

Skulle vara väldans intressant om någon som provat flera utbildningar ville uttala sig om pbl / klassiskt format och så!

Re: frågor om PBL, gbg vs KI m.m. typ stadskampen lite nischat.

av Nils » 29 okt 2008, 18:37

Hej fluddy / Mark!

Ett par nya terminskullar har hunnit börja på KI:s nya läkarprogram, så de värsta barnsjukdomarna borde nog vara ur världen vid det här laget.

Personligen tycker jag (med erfarenhet av Lunds PBL-modell) att de avslutande PBL-genomgångarna ger ett bra tillfälle för diskussion runt det man har behandlat under veckan och en bra möjlighet att vaska fram de väsentliga och viktiga sakerna; vid föreläsningar kan det ibland vara så att mycket är utvikningar i föreläsarens favoritämne och inte helt centralt för kursen (d.v.s. det kan vara intressant att lära sig om saker i vetenskapens framkant men man får inte ut några tentapoäng av det).

Olika lärosäten lägger också lite olika vikt på PBL-inslagen; i Linköping verkar de (personlig åsikt) utgöra en grund för utbildningen medan det i Lund är så att (personlig åsikt igen) veckornas föreläsningar respektive PBL-seminarier lite grann kompletterar varandra - föreläsningarna täcker mycket av det man ska lära sig under veckan och det avslutande PBL-tillfället blir mera som en genomgång av vad man har fått lära sig under veckan. Det finns dock några i min klass som inte är alltför förtjusta i PBL-upplägget.

Jag har ingen personlig erfarenhet (ännu) av undervisningen i Göteborg eller vid Karolinska.

frågor om PBL, gbg vs KI m.m. typ stadskampen lite nischat.

av fluddyflea » 29 okt 2008, 11:30

Hej alla

Vet att det finns en tråd om PBL och det gamla men har lite andra frågor så jag startar en ny tråd, tar dock ej illa upp om en mod vill flytta på den :)

Jag skulle vilja fråga er som är PBL-positiva (låter som en sjukdom) vad ni tycker är positivt förutom att man tvingas att plugga under hela terminen. Själv tillhör jag de som instinktivt reagerar negativt på PBL-konceptet, även om jag i princip inte har någon erfarenhet av det. Att tvingas till att plugga skulle jag dock verkligen behöva, gjorde liksom aldrig det i gymnasiet. Är kvaliteten på basgruppsträffarna lite undermålig eller mindre lärorik än föreläsningar överväger jag dock att satsa på KI eller Sahlgrenska. har KI på prio 1, sahlgrenska på 2 och lund på 3 linköping 4. vet inte riktigt hur jag ska göra alltså. Konkurrerar i PIL ( där jag är rätt säker på att jag går vidare till intervjuer då jag gjorde det med hyfsad marginal senast, och det kändes bättre andra gången) och HP på KI och HP på de andra (med 1.9 lr 2.0, förmodligen 1.9).

Har någon erfarenhet av föreläsningarna både på KI och i gbg? Eller kanske bara hört nåt som skulle vara av värde? mkt tacksam för svar.

Jag är mest kvalitetslysten och i andra hand föreläsningskåt. PBL väl genomfört låter helt ok. Dessutom är jag lite lantis och skåning och bor nog hellre i en lite mindre och mysigare stad som Lund än gbg (som förvisso verkar vara mys också) och ganska mycket hellre än sthlm som verkar innebära att man jäktar mer än man mäktar med, så man försmäktar och blir sned. ursäkta rimmet.

KI har väl ett nytt läkarprogram som inte riktigt hunnit bedömas och sådär så det känns surt att välja bort det om det är jättebra, några tankar om deT? har dessutom goda vänner där.

jag vet att tonen i detta inlägg är lite beklagande över att jag har så många valmöjligheter och så och det ser nog inte så ödmjukt ut. aja det får vara så :)

tack på förhand för eventuella svar :)

with friendly yo's

Mark

Re: PBL och det gamla läkarprogrammet

av Nils » 28 maj 2008, 13:18

empezar skrev:Självklart. Man måste ju läsa på inför gruppträffarna.
För att inte nämna tentorna...

Re: PBL och det gamla läkarprogrammet

av empezar » 28 maj 2008, 11:44

Självklart. Man måste ju läsa på inför gruppträffarna.

Re: PBL och det gamla läkarprogrammet

av Bernardo » 28 maj 2008, 11:22

Men PBL innefattar fortfarande mkt bok-plugg eller hur ? Det gäller fortfarande att lära sig det som finns i läroböckerna ?

Upp