Jobba som läkare utomlands innan AT

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:glad: :ja: :ler: :skrattar: :cool: :tummeupp: :ledsen: :nej: :olycklig: :velig: :oj: :vitflagg: :neutral: :huh: :nja: :perplex: :tokig: :sliten: :blinkar: :tunga: :lurig: :visslar: :ful-ler: :himlar: :blundar: :glor: :doh: :arg: :bitter: :tummener: :oskyldig: :ond: :betagen: :konfys: :sover: :smart: :ninja: :skam: :rodnar: :pinsamt: :skraj: :w00t: :strålande: :tummarupp: :party: :telefon: :kyss: :tur: :censur:

BBCode är
[img] är AV
[flash] är AV
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Jobba som läkare utomlands innan AT

Jobba som läkare utomlands innan AT

av another visitor » 17 mar 2016, 20:07

Går det göra något liknande AT utomlands efter läkarexamen och då få sin läkarlegitimation utomlands?
JA, DET ÄR MÖJLIGT! :tummarupp:
I de Nordiska länderna, där de har ett system där utbildningen leder till examen, och där en därpå följande tjänstgöring under specificerade former renderar legitimation. Att lära sig språket är självfallet av stor vikt, även om Nordiska Rådet stenhårt jobbar för att medborgarna i de olika Nordiska länderna ska kunna söka jobb i vilket som av medlemsländerna utan vidare knussel. Läs mer om det här om du är intresserad
http://www.norden.org/sv/nordiska-raadet

Efter tjänstgöring i respektive land erhåller du en läkarlegitimation för samma land. Denna legitimation kan därefter, iom de sedan länge befintliga samarbetet inom Nordiska rådet, enkelt konverteras till en svensk legitimation. Kräver betydligt mindre pappersarbete än de våra europeiska kollegor behöver genomgå. Se följande länk för mer info om konverteringsprocessen http://www.socialstyrelsen.se/ansokaoml ... eiz/lakare


DANMARK
I Danmark heter det KBU och är tjänstgöring i 12 månader. Kan enligt de uppgifter jag fått från vänners bekanta vara lite vad som, typ 6 mån allmänmedicin + 6 mån psyk eller 6 mån kirurgi + 6 mån akut. Läs mer om det på deras motsvarande Socialstyrelse
https://sundhedsstyrelsen.dk/da/uddannelse/kbu

NORGE
Norge hade tidigare Turnus om 18 månader, mycket likt Sveriges AT. Är dock osäker på om detta fortfarande gäller, då Norge för några år sedan gjorde om sitt system. Maila deras motsvarande Socialstyrelsen och fråga.
https://helsedirektoratet.no/turnus/turnus-for-leger

ISLAND
På Island är det efter svensk läkarexamen möjligt att göra deras motsvarande AT - Kandídatsárið (kandidatsåret, då AT-läkare kallas kandidater, jmf Sverige där studenten kallas kandidat). Består av 12 månader, där minst tre är medicin, tre är kirurgi och tre är allmänmedicin. Därtill har du tre valfria månader, att förlägga hur du vill - i ditt fall är psykiatri säker av intresse, men barn, akut, geriatrik eller mer medicin är också möjligt . På följande sida finns lite info och kontaktuppgifter till den som är spindeln i nätet för ansökningsprocessen
http://www.landspitali.is/visindi-og-me ... andidatar/

FINLAND
Om detta vet jag inget, tyvärr.


Hoppas detta hjälper dig något så när!
Lycka till :tur:

Jobba som läkare utomlands innan AT

av gast » 14 mar 2016, 20:54

Tack för långt svar! Du har rett ut mycket för mig, så är otroligt tacksam! Några frågor dock:

Går det göra något liknande AT utomlands efter läkarexamen och då få sin läkarlegitimation utomlands? Din distinktion mellan examen och legitimitet hjälpte dock mina tankar mycket.

Och nej, blir inte avskräckt av rykte. Visste det redan innan jag hade planer på att bli läkare.

Tack så mycket igen, både för det utförliga svaret och lyckönskningarna! :tummeupp:

Jobba som läkare utomlands innan AT

av another visitor » 13 mar 2016, 16:17

[...] Någon som vet vad för länder som man kan börja arbeta direkt efter examen i?
Svaret på din fråga blir olika utifrån vad du menar. Tillåt mig elaborera.

Legitimerad = jobba självständigt
I nuläget resulterar den svenska läkarutbildningen, med sina 5,5 år/11 terminer, enbart i läkarexamen, ej att förväxla med läkarlegitimation. Legitimationen innebär att du har rätt att självständigt förskriva läkemedel och bedriva medicinsk vård, samt rätten att skriva det inom psykiatri mycket relevant vårdintyget - något som krävs för att tvångsvård enligt LPT ska kunna genomföras.

I Sverige utfärdas läkarlegitimation efter fullgjord AT-tjänstgöring, något som inte kan göras innan erhållen läkarexamen.

För att få arbeta som legitimerad (självständig) läkare i andra länder behövs således en svensk läkarlegitimation, som därefter kan konverteras till utländskt dito efter diverse byråkrati.

Vikarierande underläkare - allt innan AT
Det är i Sverige möjligt att efter den 9:e terminen arbeta som vikarierande underläkare (vik UL), en tjänst där en, från plats till plats, i varierande utsträckning gör "samma" uppgifter som den legitimerade läkaren på samma avdelning. Den största formella skillnaden, förutom receptskrivning och vårdintyg, är att den vikarierande underläkaren MÅSTE förankra alla beslut med en legitimerad kollega. Detta slarvas det med i praktiken, vilket tyvärr riskerar leda till att IVO kommer och tar dig i örat. :doh:

Vissa Nordiska länder har ett system liknandes Sverige, med en tidsbestämd tjänstgöring innan utfärdande av läkarlegitimation. I dessa länder är det sannolikt möjligt att arbeta som motsvarande vikarierande underläkare innan du erhållit din egen läkarlegitimation.
Jag vet också ett exempel på en individer som jobbade flertalet år som vik UL efter T9 - inom just psykiatri - för att slutligen avsluta läkarutbildningen och ta examen. Så möjligt är det!

De läkare som vikarierar innan påbörjad AT anställs som vik UL, och som bekant är genomsnittsvikariattiden i vissa storstadsregioner upp till 20 månader. Det finns inget som hindrar dig från att spendera denna tid, och mer därtill, inom psykiatri. Säkerligen är det också möjligt att göra detta utomlands, i de länder som har ett liknande system med enbart examen efter avslutad utbildning.

Sen när det gäller meriter, hur stor vikt är det på vilket universitet man har pluggat på?
Meriter för just psykiatri på min studieort var något i stil med "fick du inte jobb där du ville, ring psyk så löser det sig". Kan inte tänka mig att det är på annat sätt i övriga Sverige, möjligen med undantag för Sthlm, med tanke på specialiténs rykte och år av rekryteringsproblem.

Låt dock inte detta avskräcka dig! Det glädjer mig att att höra att du är intressread av psykiatri - professionen behöver engagerade kollegor, framför allt inom psykiatri som behandlar de sjukaste och sköraste patienterna! :tummeupp:

Rörande om lärosäte du pluggar vid spelar roll - NEJ! Den enda egentliga fördelen med en viss studieort framför en annan i rekryteringssammanhang är att du ju har 5+ år att knyta kontakter där du nu väljer att plugga.

Lycka till :tur:

Jobba som läkare utomlands innan AT

av gast » 12 mar 2016, 22:34

Som trådtiteln lyder, vill gärna inte göra AT utan direkt arbeta inom det område jag senare vill jobba inom (Psykiatri). Har hört att AT inte spelar någon roll för vissa länder, alternativt 6 månader men hittar inte så mycket information om det. Någon som vet vad för länder som man kan börja arbeta direkt efter examen i?

Sen när det gäller meriter, hur stor vikt är det på vilket universitet man har pluggat på? Behöver inte precis någon topplön utomlands, och pluggar gärna inte i Stockholm. Kan dock komma in vars jag vill.

Tacksam för svar.

Upp