Generella tips (främst KS)

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:glad: :ja: :ler: :skrattar: :cool: :tummeupp: :ledsen: :nej: :olycklig: :velig: :oj: :vitflagg: :neutral: :huh: :nja: :perplex: :tokig: :sliten: :blinkar: :tunga: :lurig: :visslar: :ful-ler: :himlar: :blundar: :glor: :doh: :arg: :bitter: :tummener: :oskyldig: :ond: :betagen: :konfys: :sover: :smart: :ninja: :skam: :rodnar: :pinsamt: :skraj: :w00t: :strålande: :tummarupp: :party: :telefon: :kyss: :tur: :censur:

BBCode är
[img] är AV
[flash] är AV
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Generella tips (främst KS)

Re: Generella tips (främst KS)

av AT-lakare » 23 aug 2012, 17:12

Tänkte jag skulle nyansera bilden lite vad gäller ovanstående tips. I en populär kirurgisk specialitet på KS finns väl kanske den mest extrema konkurrensen i landet när det gäller att få en ST. Tipsen ovan kan väl, om man vill hårdra det litegrann, sammanfattas med "Slit hund, nedprioritera ditt övriga liv och slicka uppåt" vilket jag inte betvivlar är det mest effektiva i dessa fall. Men för de flesta blir det inte aktuellt med en sådan prestige-ST.

När det gäller icke-universitetskliniker och specialiteter med lite mindre tryck skulle några tips kunna vara:

- Få in en fot för att få ett vik, det mest effektiva brukar vara att förlägga sin valfria period som man oftast har under AT på den klinik man är intresserad av. Har man väl fått ett vik och allt fungerar bra är det oftast en tidsfråga innan det konverteras till ST (och viktiden kan tillgodoräknas i ST).

- Gör ditt bästa även på placeringar under AT som du inte är så intresserad av, när överläkarna och läkarcheferna frågar runt bland kollegorna om hur du har fungerat (och det gör de) vill du ha gjort ett gott intryck överallt.

- Gör ett bra, pålitligt, noggrant jobb och fokusera på att göra det bästa för patienterna och för att underlätta arbetet för kollegor och övrig personal.

- Var trevlig och tillmötesgående, någon som är lätt att ha att göra med. Undvik att göra dig obekväm eller hamna i konflikter, det är inte värt det att ev få ett rykte som trubbelmakare även om du har rätt i sak. Detta kan man spara till senare när man har en starkare ställning och är mer etablerad.

- Om du vet vad du vill ha för ST, signalera det tidigt till den aktuella kliniken (läkarchef eller verksamhetschef).

Generella tips (främst KS)

av Haiphon » 04 okt 2009, 14:23

Mycket av det jag kommer att skriva kommer säkert att vara självklart för de flesta, MEN, det finns personer på klinikerna som ej fullföljer dessa särskilt väl och riskerar därmed att inte få en ST. Jag var med i ett samtal med en verksamhetschef på en populär kirurgisk specialitet på KS.

Jag delar med mig av tipsen:
- Ta på dig jourer i början, du som novis skall inte tro att du är mer än vad du egentligen är och bestämma och härja bäst du vill med schemat.
- Du ska ha forskat, du ska ha nya operationstekniker, du ska sticka ut!
- Tänk på att KS oftast kan välja och vraka hur de vill, om du inte uppfyller dessa så kan de lätt hitta en annan kvalificerad.
- Återgår till pkt 1. Du ska visa arbetsmoral, är du slö eller på något vis avsäger dig t.ex jourer så är du inget de vill ha.
- Ta alla tillfällen du får att visa vad du går för och att du är unik.
- Chansen att du lyckas gå från underläkare utan vidare vik till en ST-tjänst/vik på KS är liten, du bör därför ha 1-3 år på annan klinik. Det räcker inte med att du känner till grundläggande saker inom området, utan du ska ha en mycket god kunskap redan innan din ST-tjänst.
- Sök möjligheter att engagera dig i kliniken, visa att du är arbetsam och lojal mot gruppen.
- Kör hårt.

Extra tips till er som väljer läkare + chefskarriär framför läkare + forskning:
- Sök alla verksamhetschefer tjänster som annonseras ut så fort det går, det spelar INGEN roll om du misslyckas du ska bara få till många ansökningar så du blir komfortabel med dessa för att senare söka en 'seriös' tjänst dit du vill. Denna metod är väldigt vanlig i Tyskland, de tyska läkarna kan börja direkt efter avslutar specialistutbildning och söka verksamhetschefs tjänster och på så vis lär de sig alltid något nytt. Det skadar inte att bli nekad.
- In i nationella/internationella föreningar för specialiteten, t.ex "Svenska föreningen (international...) för kolorektal kirurgi" eller vad som helst.

Varför jag väljer att dela in de två olika vägarna som "läkare + forskning" och "läkare + chef" är för att det är oftast så det går till, det är få som kör "läkare + forskning + chef", och som "forskning + chef" riskerar man tyvärr att bli en mindre gillad chef då man inte är ute på "fältet" så att säga och har kontakt med de kliniskt praktiserande läkarna.

Hoppas någon fick lite nytta av något!

/Haiphon :glad:

Upp